Laiklik depremi ! Meclis Başkanı'na tepkiler çığ gibi
Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik sözlerine tepkiler dinmiyor.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır, dindar anayasa yapmalıyız” demişti. Kahraman tepkiler üzerine dün yaptığı açıklamada ise “İÜ’deki ‘Yeni Anayasa, Yeni Türkiye’ sempozyumunda şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Konuşmamın bütününde 1937 yılında anayasaya kelime olarak dercedilen laikliğin tanımının yapılması gerektiğine vurgu yaptım. Net bir biçimde tarif edilmeli, istismar edilmesinin önüne geçilmelidir” ifadesini kullandı.
KILIÇDAROĞLU ÇAĞRI YAPTI
“Anayasada laiklik tarifi olmamalı” diyerek dindar anayasa isteyen Meclis Başkanıİsmail Kahraman’ın sözleri büyük yankı uyandırırken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Ya laik, sosyal, hukuk devletine inan ya da o koltuğu terk et” dedi. Kılıçdaroğlu dün CHP Meclis Grubu’nda özetle şunları söyledi:
IŞİD’E KARŞI SESSİZLER
“En sorunlu olan kentlerimizin başında Kilis geliyor. Kilisli ‘Nerede devlet’ diye bağırıyor. Devlet yerinde duruyor da, ‘Nerede bu hükümet’ diye soracaksın. ‘KimseTürkiye’nin gücünü test etmeye kalkmasın’ diyorlardı, her gün neredeyse top atışları var, Kilis doğrudan hedef alınıyor, bunların sesi çıkıyor mu? IŞİD’e karşı neden sessizler, neden her türlü önlemi almıyorlar? Hükümetler vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamak için vardır. Sağlayamıyorsan izzet-i ikbal ile çekileceksin. ‘Top düştü, roket düştü’ diyorlar, ‘Top atıldı, roket atıldı’ demiyorlar. Sanki tesadüfen olmuş.
KARAMAN’I UNUTMAYIZ
Karaman olayı sonuçlandı diye sakın kimse görmesin, o evlatlarımızın ahını yerde bırakmayacağız. Alelacele topladılar, 508 yıl ceza verdiler. Bu dosya kapanmaz, kapattırmayacağız. Avukatlara ve barolara sesleniyorum, o çocuklar bizim çocuklarımız, yapılan muameleyi unutmayacağız. O olaya ortam hazırlayan vakıf ve dernekleri de unutmayacağız. ‘Ensar’ın, KAİMDER’in ne kabahati var’ diyorlar. Kaçak yurtlara öğrencileri yerleştirdiler. Fakir çocukların barınmalarını sağlamak MEB’in görevidir. Sayın Milli Eğitim Bakanı bu çocuklar için kaç tane yurt yaptın? Bir tane bile yapmadın. Niçin yapmadın? Bu karanlık ellere bu fakir ailelerin çocukları emanet edilsin diye.
KİŞİLİĞİNİ SATMIŞ OLURSUN
TBMM Başkanı, bir toplantıda açıklama yapmış, İki şoförlü örnek, güzel bir örnek. Birisi yasal olarak şoför, diğeri de korsan şoför. Bu, korsan şoförü savunuyor. Sen TBMM Başkanı’sın. ‘Parlamentoyu bekleme odasına aldık’ dediği andan itibaren, senin ‘Hiçbir makamın gücü yoktur’ demen lazımdı. Diyemedi. Meclis Başkanlığı’na oturması da onun sayesinde. Diyet ödeyerek geliyorsan bağımsız kişiliğini satmış olursun.
HALEN DERS ALMADIN MI?
Özrü kabahatinden büyük. ‘Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır’ diyor. Bunlar laikliğin ne olduğunu da bilmiyor. Laiklik, bütün inançların güvencesidir. Devlet, iki konuda kör olmak zorundadır; etnik kimlik ve inanç. ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysa başımın üstüne’ der, her türlü hizmeti verir. Laiklik, toplumsal barışımızın en temel güvencesidir. Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor hâlâ la mı ders almadın sen? Laiklik aynı zamanda dinin siyasete alet edilmemesidir. Din kutsal bir şeydir. Laiklikten rahatsız. Nereden sıkıntıları olduğu net anlaşılıyor. Meclis Başkanı’na söylemek isterim, ya bu devlete, Cumhuriyet’e, hukukun üstünlüğüne, kadın erkek eşitliğine, yargının bağımsızlığına, medyanın özgürlüğüne, laik, sosyal, hukuk devletine inan, ya da o koltuğu terk et.”-
HATADAN DÖNSÜN
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasa konusundaki sözleri büyük tartışma yaratan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı, “Anayasamıza göre seçilmiş bir Meclis Başkanımızın, anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bu hatasından dönmelidir” diye eleştirdi. Bahçeli, Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin, Kahraman’ın “laiklik” önerisiyle ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: “Anayasamıza göre seçilmiş bir Meclis Başkanımızın anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan anayasa değişiklikleri üzerinde düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız; ama bu düşüncelerinizin gerçekleşmesinde milletimizin ön şartla kabulü olan dört maddenin içerisindeki laikliği ayrıca tartışmaya açacaksınız. Doğru bir düşünce olmamıştır. Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir. Türkiye’yi bir başka yere sürükleyebilecek, istismarlara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olmamalıdır.”
Bahçeli, partisinin grup toplantısında ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ne Dolmabahçe mutabakatı” sözlerini şöyle değerlendirdi: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdir edeceği gibi, biz de yıllarca ‘Ne Dolmabahçe mutabakatı’ dedik. Nereden çıktığını sorduk, rezalet olduğunu ifade ettik. Dolmabahçe’de Türk milletinin gözü önünde cereyan eden AKP-PKK görüşmesini, caninin okunan sözde 10 maddelik metnini yerin dibine soktuk. Bu itibarla Cumhurbaşkanı’nın söz ve değerlendirmeleri ümit vericidir.”
TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ‘dindar anayasa’ isteyen Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın sözlerini, “İtiraf etti; takke düştü kel göründü. Bir başkanlık anayasasını referandumdan geçirebilmek, diktatörlük anayasasının masum ve meşru gösterilmesi için o taslağın üzerine dinin kutsallık elbisesini giydiriyorlar” diye yorumladı. Partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Yüksekdağ “Bu vurguların her birisi din temelli, inanç ayrımcılığı temelli saldırıların, savaşların cehennemine dönüşmüş bir coğrafyada inkarcılığı ve katliamcılığı davet etmek demektir” dedi.
TÜSİAD: RAHATSIZIZ
TÜSİAD Yönetim Kurulu: “Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin temel değerlerinden laiklik ilkesinin yeni anayasadan çıkarılmasına yönelik TBMM Başkanı’nın açıklamasından büyük bir üzüntü ve rahatsızlık duyduk. Öneriyi kaygı verici ve kabul edilemez buluyoruz. Laiklik başta olmak üzere akıl, bilim, hukuk ve özgürlük üzerine inşa edilmiş Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
‘OLMAMALIDIR’A KATILMIYORUZ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, ‘Yeni Anayasa’da laiklik tarifi olmamalı’ sözleri ile ilgili, “Eğer bununla kastı ‘Anayasa’da laiklik ilkesi olmamalıdır’ ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir” dedi. Şahin, Karabük Valiliği’nde Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın ziyareti öncesinde gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu: “Başkanımız, ‘Anayasada laikliğin tarifi olmamalıdır’ ifadesini kullanmış. Eğer bununla kastı ‘Anayasada laiklik ilkesi olmamalıdır’ ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir. Nitekim 2011’de uzlaşma masasına getirmiş olduğu anayasa teklifinde de Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik muhafaza edilmektedir. Laiklik devletin bir karakteridir. Bireyler devletin laiklik karakterine sahip olması gerekliliğine inanırlar. Ama herhangi bir dine de mensup olabilirler. Laiklik buna mani değildir. Yeni anayasamızda da Cumhuriyet’in temel niteliklerinden demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olma vasfını özenle muhafaza edeceğiz.”
TESADÜFEN SÖYLEMEZ
BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Habertürk kanalında, Kahraman’ın sözleriyle ilgili şunları söyledi: “İsmail Kahraman son derece tecrübeli, ne söylediğini bilen birisidir. Bu söylediklerini tesadüfen ya da toplumda tartışma ortamları ortaya çıksın diye söylediğini zannetmiyorum. Sayın Kahraman bu konuyu tartışmasa da zaten anayasa gündeme geldiği bir ortamda tartışılması son derece doğal bir konudur. Biz konuyu Meclis Başkanımızın bireysel görüşü olarak görüyoruz. Partinin görüşü değildir. Laiklikle ilgili mesele ise maalesef ‘laikçilik’ şeklinde uygulanmasıdır. Meclis Başkanımız buraya dikkat çekiyor olabilir.”
TARTIŞMA BİLE YOK
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik tarifinin anayasadan çıkartılması ve dini esaslara dayanan anayasa yapılması önerisi, partisinden destek görmedi. AK Parti’nin yazım komisyonu üyesi TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, parti içinde laiklik tartışmasının bile olmadığın söyledi.
Mustafa Şentop, Hürriyet’e, “Bizim hazırlayacağımız anayasa metninde laiklik ilkesi korunacak. Biz bu konuda hiçbir tartışma yürütmedik. Biz, yeni anayasayla ilgili yaptığımız toplantılarda anayasanın bir ideolojisinin olmaması kararını aldık. Metinde kesinlikle laiklik ilkesi olacak. Sorun laikliğin kendisinden değil, laikliği suiistimal eden laikçilerden kaynaklanmaktadır” dedi. Şentop, TBMM’de basının soruları üzerine de şunları söyledi: “Laiklik ilkesinin metinden çıkarılıp çıkarılmamasını tartışmış bile değiliz. Türkiye’nin laiklikle ilgili problemi ilkeden değil, uygulamadan kaynaklanıyordu. 28 Şubat’ta da anayasada laiklik vardı, şimdi de var. Ama din hürriyetiyle ilgili uygulamalar değişti. Sadece hükümetin değil Anayasa Mahkemesi’nin de Danıştay’ın da kararları değişti. Türkiye o konuda çok ciddi mesafeler aldı, bunları aştı. Meclis başkanımız daha önce Birlik Vakfı Başkanı iken kendileri bir metin hazırladılar; ‘Laikliğin tanımını anayasaya koyalım’ yaklaşımları vardı. Muhtemelen Sayın Kahraman, buna binaen böyle bir şey söylemiş olabilir. Meclis Başkanı tarafsız, parti adına konuşmuyor.”
PARTİYİ BAĞLAMAZ
Cemil Çiçek (AK Parti Ankara Milletvekili): “Meclis başkanları seçildikten sonra partileriyle bağları askıya alınır. Dolayısıyla yaptıkları faaliyetler partiyi bağlamaz, açıkladıkları görüşler de kişisel görüşleridir. 2011 yılında parti tarafından hazırlanan ve benim başkanlığım döneminde sunulan anayasa teklifinde laiklik ilkesi vardır.Bugün bizzat katıldığım partinin anayasa komisyonunda da laiklik ilkesi benimsenmiştir. Bununla ilgili bir tartışma yoktur.”
AYNEN DEVAM
Burhan Kuzu (AK Parti İstanbul Milletvekili): “Laiklik kendisinden kaynaklanan bir sorun değil, sorun uygulamadan kaynaklanıyor. Meclis Başkanı’nın kendi temennisidir. Bizim metinlerimizde laiklik ilkesi açıkça yer alıyor. Şu an böyle bir tartışma da yok laiklik aynen devam edecek. Meclis Başkanı kendi ifade özgürlüğünü kullanmıştır. Meclis Başkanı zaten tarafsız.”
KELLEYİ KOLTUĞA ALSIN
ESKİ CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı da tepkisini Twitter’dan gösterdi. Sarı, “Ağzınızdaki baklayı nihayet çıkardınız. Niyetiniz din devleti kurmak. Atatürk’ün oturduğu koltuktan bir an önce inin. Ettiğin yemine ne oldu İsmail Kahraman? Yobaz her yerde yobaz... Laikliği kaldırmak isteyen kelleyi koltuğa alsın” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN BÖYLE DEMİŞTİ
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Mısır televizyonuna verdiği röportajda “Laiklik din karşıtlığı anlamına gelmez” demişti. Röportaj, “Laiklikten korkmayın” başlığıyla 15 Eylül 2011’de Hürriyet’te de yayınlanmıştı. Erdoğan, “Mısırlılar laikliği dinin devletten ayrılması, kafir bir devlet olarak görüyorlarsa, yanılıyorlar. Laiklik tüm dinlere saygı demektir.
Uygulanırsa toplum güven içinde yaşar. Türk laikliği ateistlere de saygı gösterir. Laiklik, dinsizlik demek değildir. Ben Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Laiklikten korkmayın” demişti.