Koalisyonun formülü başkan seçiminde gizli !
25. dönemin Meclis Başkanı seçimi, koalisyon denkleminin nasıl kurulacağına dair önemli ipucu verecek.
7 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarının 18-19 Haziran’da ilan edilmesi bekleniyor. TBMM bunu takip eden 5. gün, saat 15.00’da yemin töreni için toplanacak. Bu çerçevede Genel Kurul’da yemin töreninin 23 ya da 24 Haziran’da gerçekleşmesi bekleniyor.
Baykal yönetecek
TBMM’nin en yaşlı üyesi olarak CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykalbaşkanlığında toplanacak Genel Kurul’da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak.
Yemin töreninin ardından, TBMM’nin 26. Başkanı’nın seçimi için 10 günlük takvim işlemeye başlayacak. ilk 5 gün içinde adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede seçim yapılacak. Yani 27 ya da 28 Haziran günleri başvurular sona erecek. Buna göre, başkanlık seçimi 29 Haziran-3 Temmuz arasındaki dönemde yapılacak. Yani en geç 3 Temmuz itibariyle yeni Meclis Başkanı belirlenmiş olacak.
Uzlaşma şartı
Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki turda herhangi bir adayın seçilebilmesi için üye tam sayısının üçte ikisi, yani 367 oy desteği, 3. turda ise salt çoğunluk, yani 276 desteği aranacak. 3. turda seçim tamamlanamazsa, bu turda en çok oyu alan 2 aday arasında 4. tur oylama yapılacak. Bu turda en fazla oy alan aday, yeni Meclis Başkanı olacak.
AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin tek başına 276’a sahip olmaması nedeniyle, ilk 3 turda başkanın seçilebilmesi partiler arasında uzlaşmaya bağlı. Meclis Başkanı’nı belirleyecek bu uzlaşmanın sağlanıp sağlanamaması ise partilerin yeni hükümet oluşumuna ilişkin uzlaşmaya varıp varamadıklarını gösteren önemli bir ipucu olacak.