Kılıçdaroğlu: ''Niyetleri patronlu başkanlık sistemi''

CHP’de 35. Olağan Kurultay'ında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun hedefinde Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı...

CHP’de 35. Olağan Kurultay bugün başlıyor. Genel başkanın seçileceği kurultayda tüzük değişikliği de yapılacak. Cumhuriyet Halk Partisi'nde 35. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda bugün yapılıyor.

Kılıçdaroğlu'na karşı aday olacağını açıklayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın en az 120 imza toplaması gerekiyordu. Acak 92 imzaya ulaştığını açıklayan Mustafa Balbay mevcut şartlarda yeterli imzayı toplayamadığı için aday olamıyor. Muharrem İnce ve Umut Oran da kurultaydan önce aday olmayacaklarını açıklamıştı.

CHP KURULTAYI'NDAN CANLI YAYIN:

Kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öneri üzerine Murat Karayalçın'ın Divan Başkanlığına seçilmesini delegelerin onayına sundu. Karayalçın, Divan Başkanlığına seçildi ve partililere teşekkür konuşması yaptı.

Ardından da CHP Genel Başkanı ve 35. Olağan Kurultay'a tek aday olarak gelen Kemal Kılıçdaroğlu bir konuşma yaptı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

35. Kurultayımızın umuyorum üzerimize çöken atmosferi dağıtmış olur. Bu kurultayın bir bayram havasında geçmesini isterdik. İsterdik ki hapishanelerinde gazetecilerin olmadığı bir Türkiye'de yapalım, bu kurultayı yaptığımız günde hiçbir çocuk teröre kurban gitmesin, herkes rahat nefes alabilsin.
Yönetilemeyen bir Türkiye gerçeği var.

Demokrasiden, özgürlükten söz ediyoruz ama oluşan bu atmosfer hepsini gölgeliyor. Bugün karamsar bir hava varsa toplumda yönetimden kaynaklanıyor. Bizim görevimiz bu havayı dağıtmak. İş, aş, ekmeği isteyenler , demokrasi ve özgürlüğü isteyenler bir olursa aydınlık günler gelir.

Bizim görevimiz bu ülkeye özgürlüğü getirmektir, bizim görevimiz kardeşliği getirmektir, bizim görevimiz birinci sınıf demokrasiyi getirmektir.

Toplumda karamsar hava varsa, o yönetimden kaynaklanıyor. Birlik olursak emin olun Türkiye’yi aydınlığa çıkarırız.

Vatandaşlar benim can güvenliğim var mı diye düşünüyor. Biz CHP’liler olarak olarak, terör nereden gelirse, nasıl gelirse gelirse gelsin, hangi amaçla olursa olsun karşıyız. Nokta. Terör bir insanlık suçudur, teröristler affedilmemelidir. Teröre karşı durmak insanlık görevidir. Kandan beslenen terör örgütleridir. Terörle mücadele akılla, bilimle yapılır.

Öcalan yakalanmış, Terör örgütü dağılma sürecine girmişti. AK Parti iktidara geldi. Sıfır terörle Türkiye'yi devraldı. Hiçbir şey yapmadılar. Terör örgütü palazlandı, büyüdü. Bugün geldiğimiz noktada "biz barışı sağlayacağız" dediler, buyrun dedik.

Terör örgütüyle masaya oturursanız terörü meşrulaştırırsınız dedik, siz bu işi bilmezsiniz dediler. 2012'de bir yol haritası önerdik, sizin haritanıza ihtiyacımız yok dediler.

Kim getirdi terörü bu hale?

Silah bırakmayacaksa nasıl örgütle anlaşacaksın? Valilere bunlara dokunmayın diye talimat verildi. Terör örgütü her eve silah soktular, Kandil'den gelenler şehir merkezinde gencecik çocuklara terör eğitimi verdi. AKP "Kimse bunlara dokunmayacak" dedi.

Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın bir televizyon programında yaptığı konuşmayı hatırlattı:

Güneydoğu'da bunlar adeta çözümsürecini silah stoklama süreci olarak değerlendirdiler. Çok ciddi silah stoklaması yaptılar diyor. BU süreç içinde güvenlik güçlerimiz herhangi bir çatışmaya girmeyin dediler ama daha sonra anladık ki bunlar bu süreçte bunu yaptılar.

Doğu, Güneydoğu silah deposu haline getirilirken kim iktidardaydı? Ölenlerin tamamının suçu AKP'dir.

Darbe yasalarının değişmesi için samimi olarak toplantılara katılacağız. Hiçbir kişinin kişisel beklentisi için uğraşmayacağız. Adalet ve Kalkınma Partisinin değerli genel başkanına açıkca çağrıda bulunuyorum:

Darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Bunları değiştirebilirsek Türkiye'ye demokrasiyi getirmiş oluruz.

Onların niyeti darbe hukukunu kaldırmak değil, darbe hukukunu tahkim etmek. Yetmiyor Başkanlık sistemini istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz.

Düne kadar Osmanlı diyorlardı, Osmanlı'da da parlamenter sistem vardı, niye şimdi bunu istemiyorlar?

Türkiye'de parlamenter sağlıklı çalışıyor mu? Hayır çalışmıyor. Peki ne yapmalıyız? 12 Eylül darbe hukukunu değiştireceğiz. Siyasi partiler yasası değişecek, lider sultasına izin verilmeyecek.

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Diktatör bozuntusu" diyerek akademisyelerin gözaltına alınmasını sert dille eleştirdi:

Nasıl oluyor da bu insanların kapısına terörle mücadele polislerini gönderebiliyorsunuz? Bizim de içeriğine katılmadığımız yerleri var. Ama üniversiteler düşüncelerini özgürlece ifade edebilmeliler. İlim Çin'de bile olsa gidip alın diyor Peygamberimiz. Ve bu dikatatör bozuntusu "devletin ekmeğini yiyip devlete düşman edenler diyor. Ben de soruyorum. Devletin ekmeğini yiyip, aile boyu devleti soyanlar ne olacak? Oturduğun yer devleti soyma makamı değil. Bu kara leke senin alnındadır, hiç silinmeyecektir.

'Benim servetim bu yüzüktür' diyor. Bırakın yüzükleri dünyanın en zengin liderlerinden birisin. Nereden götürdün bu malı? Nasıl kazandı?

Mazlum insanların öldürülmesinin İslam'la alakası olmadığını neden anlatmıyorsun. Suriye konusunda da "yanlış yapıyorsunuz" dedik, dinlemediler. Artık politika üreten değil olayların arkasından giden bir Türkiye var.

Bu kadar boyunuzu aşan işlere karışacağınıza, Mustafa Kemal'in "yurtta sulh cihanda sulh" sözü neyinize yetmiyor? 

Bunların dostalaırını arkadan hançerlemek gibi bir adeti var. Türkiye Kaddafi'nin arkadan hançerlenmesini izledi.

Buna İnsan hakları ödülüyle birlikte iki yüz elli bin dolar para verdiler. Gazeteciler sordu 'ne yapacaksınız bu parayı' dediler? 'Hayır kurumlarına bağışlayacağım' dedi. Hep sordum yine soruyorum hangi hayır kurumuna bağışladın? Doları bu kadar arzu eden birisi hayır kurumlarına verir mi?

KURULTAY ÖNCESİNDE TWITTER'DAN "DEMOKRASİ" MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi twitter hesabından, "CHP 35. Olağan Kurultayı'nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur." açıklamasında bulundu.

Kurultay salonuna Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı. Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu. Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" pankartları asıldı. Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.

KILIÇDAROĞLU'DAN İNCE'YE TEKLİF

Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaydan önce dün akşam Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile görüştüğü öğrenildi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun İnce'ye Parti Meclisi üyeliği teklif ettiği, İnce'nin ise bu teklifi "teşekkür ediyorum ancak arkadaşlarımla çalışacağım" diyerek kabul etmediği belirtildi.

ÜÇ DİLDE BARIŞ PANKARTI

Salona CHP örgütlerince asılan "Aşiti, Peace, Barış, bu sese kulak ver barışa ses ver" pankartı dikkati çekti.

Salonda Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu gazetecileri Can Dündar ve Erdem Gül için CHP Arnavutköy İlçe Başkanlığı tarafından asılan pankart dikkati çekti.

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'ÜN MEKTUPLARI DA OKUNDU

Karayalçın, başkanlık divanının oluşumu için kendisine verilmiş olan önergeyi okumadan önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine verdiği Can Dürdan ve Erdem Gül'ün Silivri'den gönderdiği mektubu okudu.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün gönderdiği mektupta şu ifadeler yer alıyor: "CHP'nin 35. Kurultayı medyanın en ağır döneminde toplanıyor. Biz o baskıya direnen halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler olarak 52 gündür Silivri'de hapis yapıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile direnmeye korkutma çabalarına inat doğru bildiklerimizi daha gür yazıp söylemeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayın başta genel başkan kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm milletvekili ve vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve cesur basının önemini hatırlatıyor kurultaya başarılar diliyoruz."

Öte yandan Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin kurultaya gönderdiği mesaj da okundu. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "En zor anımda acımı paylaşma duyarlılığı gösterdiğiniz için teşekkür ederim."

Kurultaya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken katıldı.

ATİLLA TAŞ DA ADAY

Geçen aylarda CHP’ye üye olan şarkıcı Atilla Taş da CHP PM’ye aday olduğunu açıkladı. Adaylığını sosyal medya hesabından duyuran Taş, “CHP 35. Kurultayı şimdiden hayırlı olsun. Daha Güçlü ve umut veren bir CHP için ben de varım!” dedi. Taş, delegelerin bulunduğu yerlere giderek kendisine destek istedi.

5 BİN POLİS GÖREV YAPIYOR

Kurultay için Ankara Spor Salonu’da güvenlik önlemleri de alındı. 5 bin polis ile 2 bin partili güvenliği sağlamaya çalışacak. Olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı kongre salonunun etrafından delegeler ve katılımcılar arama noktalarından geçerek salona girebiliyor.
 

GENEL BAŞKANLIK YARIŞI

Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Tüzükte yapılacak üç maddelik bir değişiklik, delegenin onayına sunulacak. Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak. Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik.

Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor.

Değişikliğin onaylanması durumunda tüzükteki "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

MUHARREM İNCE SÜRPRİZİ

Önce genel başkan adayı olan ve olağanüstü kurultay çağrısı yapan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun PM listesinde olacağı, hatta Kılıçdaroğlu'nun İnce'yi MYK’ya da taşıyacağı konuşuluyor. Ancak İnce'nin teklifi kabul etmediği öne sürülüyor. İnce, Radikal’e daha önce yaptığı açıklamada, “Genel başkan adayı değilim ama liste çıkaracağım” demişti. Bu kurultay sonrası Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Haluk Koç ve Mehmet Bekaroğlu yerini koruması muhtemel isimler olarak konuşuluyor ama bazı isimlerin delege tarafından çizilme riski de yüksek...

PM SEÇİMİ

Kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek. Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek.

MYK YAPISI

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik.

Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor.

Değişikliğin onaylanması durumunda "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

EĞLENCE VE MÜZİK GÖSTERİSİ YOK

Yaşanan terör olayları nedeniyle kurultayın eğlence havasında müzik gösterisiyle geçmesini doğru bulmayan CHP sadece tarihiyle ilgili bir belgesel izlenmesiyle kongreye başlayacak.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

35. Olağan Kurultay'ın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Dün genel merkezde yapılan toplantı sonucunda alınan kararla, tüzükte yapılacak 3 maddelik bir değişiklik, bugün delegenin onayına sunulacak.

Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak.

Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik. Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor. Değişikliğin onaylanması durumunda tüzükteki "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

CHP Kurultayının ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek. Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek.

BALBAY ADAY OLAMIYOR

92 imzaya ulaştığını açıklayan Mustafa Balbay, mevcut şartlarda yeterli imzayı toplayamadığı için aday olamıyor.
 

Sonraki Haber