Kalın: ''Suriye'de rejimle temas kurulabilir''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunup gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Şam rejimi ile doğrudan resmi bir temasın söz konusu olmadığını belirterek, "Olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dün Suriye'de rejim yanlısı terörist grupların güneyden Afrin'e girme girişimini değerlendirdi.

Grubun topçu atışı ile püskürtüldüğünü belirten Kalın, ''Böyle bir adımın ciddi sonuçları olur" uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Afrin'i işaret ederek, "Bölge yeni bir Kandil yapılmaya çalışılıyor" ifadesini kullandı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''(Rejim destekçisi terörist grupların Afrin'e girme teşebbüsü) Esad rejimiyle PYD YPG arasında anlaşma imzalandı mı diye haberler çıktı. Halep civarından gelip Afrin'in güney uçlarına oradan da şehre girmeye çalışan bir grubun 20-30 veya 40-50 araçlık bir konvoyun bir girme teşebbüsünün olduğunu gördük. Bu topçu atışlarımızla hemen püskürtüldü ve milis güçler Halep'e doğru tekrar çekildiler. Burada bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma olsa bile Türkiye olarak biz Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz. Doğu Guta'daki masum sivillein öldürülmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bölge yeni bir Kandil yapılmaya çalışılıyor. Böyle bir girişimin ciddi sonuçları olur. Dün gördük topçu ateşiyle bunlar püskürtüldü geldiği yere döndüler. Bugün yarın böyle bir teşebbüste tekrar bulunabilirler mi? Mümkündür. Ama bununla ilgili tedbirler alınmıştır. Orada PYD/YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

Gerek ABD'nin YPG'ye verdiği desteğin sonlandırılması Münbiç'ten çıkarılması konusunda beklentimiz çok nettir. PYD ile yapılan işbirliğinin sona erdirilmesi gerekmektedir. FETÖ meselesinde de somut adımlar bekliyoruz. (FETÖ) Bizim bütün talebimiz, hakkında tutuklama kararı, davalar bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama şu anda Amerika'da bulunan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti'ne iade edilmeleri ve yargının önüne çıkmalarıdır. Beklentimiz, Trump yönetiminin bu terör örgütüyle ilgili somut adımlar atmasıdır. 

ANKARA-ŞAM TEMASI OLUR MU?

Bizim Şam rejimi ile resmi temasımız söz konusu değil. Çatışmasızlık bölgelerini oluşturmak için kurduğumuz bir mekanizma var. Verdiğimiz mesajlar Rusya ve İran üzerinden Şam rejimine iletilmekteydi. Bizim doğrudan resmi temasımız söz konusu değil. Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır.

AFRİN HAREKATI

İkide bir önümüze 'Afrin operasyonu durmalı, şöyle, böyle olmalı...' gibi açıklama getirenlere cevabımız budur; Kimseye bir izahat borcumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti kendi ulusal çıkarları için gereğini yapmaktadır.

SEÇİM İTTİFAKI

Arkadaşlarımız bugün saat 15.00'te gerekli kanuni düzenlemeyi verecekler. Katılmak isteyen başka aktörler olursa, 'Cumhurun İttifakı', adı üstünde herkese açık. Bütün cumhuru kapsaması arzu edilir.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TILLERSON'IN ANKARA ZİYARETİ

(Kılıçdaroğlu) 'Devlet devre dışı bırakılmıştır' diyor mütercim midir devlet? Bu tür görüşmlere tercüman alınmaması verilen önemin işareti. Devlet devre dışı bırakılmıştır yorumu devlet tecrübesine sahip birisinin yapabileceği bir yorum değildir diye düşünüyorum.

ABD SAVUNMA BAKANI MATTIS'IN ''YPG'Yİ PKK'YA KARŞI SAVAŞTIRABİLİRİZ'' TEKLİFİ

Bu açıklamayla herkesi şaşırttı açıkçası. Öncesinde ve sonrasında böyle bir teklifi başka hiçbir Amerikalı yetkiliden duymadık. Kendileri de bu teklifin çok da inandırıcı bir teklif olmadığını anladılar artık üzerinde durmuyorlar bu konunun.''

Sonraki Haber