Kabine'de beklenen revizyon gerçekleşti! İşte giden ve gelen Bakanlar!
Kulislerde uzun zamandır konuşulan kabine revizyonu gerçekleşti. Aile ve Çalışma Bakanlığı ikiye bölünüp Bakanlık sayısı 16'dan 17'ye çıkartılırken, Ticaret Bakanı Pekcan da görevden alındı. İşte kabine revizyonunun tüm ayrıntıları...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı bakanlıklara yapılan atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk önce kabine yapısı değiştirildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adı altında ikiye bölündü.
Böylece kabinedeki bakanlık sayısı 16'dan 17'ye yükseltildi.
ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'UN GÖREVİ SONA ERDİ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin ardından kurulmuştu.
O günden bugüne bakanlık görevini Zehra Zümrüt Selçuk yürütmüştü.
Yapılan değişikliğin ardından Bakan Zehrü Zümrüt Selçuk'un da görevi sona ermiş oldu.
MÜKERRER SAYI YAYIMLANDI
Kabinenin yapısında gerçekleştirilen değişikliğin ardından kabine revizyonuna ilişkin atama kararları Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Atama kararnamesiyle Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın görevine son verildi.
Pekcan'ın yerine AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi.
İKİ YENİ BAKANLIĞA ATANACAK İSİMLER BELLİ OLDU
Atama kararnamesiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna atanacak isimler de belli oldu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Üyesi Derya Yanık atandı.
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ise Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Vedat Bilgin getirildi.
YENİ ATANAN BAKANLARIN ÖZGEÇMİŞLERİ ŞÖYLE:
MEHMET MUŞ: Trabzon Sürmene’de 1982’de doğan Mehmet Muş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Washington State University School of Economic Sciences'ta Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Ana Bilim Dalında Ekonomi doktorasını tamamladı. Özel sektörde bütçe planlama ve raporlama uzmanı olarak çalıştı. AK Parti Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Dışişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu, NATO Parlamenter Asemblesi (NATOPA) Türk Grubu ve AK Parti MKYK Üyesi olarak görev yaptı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Muş, evli ve 1 çocuk babasıdır.
DERYA YANIK: Derya Yanık, 1972 yılında Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kadirli’de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aralık 1996 itibariyle İstanbul Barosu’na bağlı olarak Avukatlık Stajını tamamladı. Aynı tarihten bu yana serbest avukat olarak çalıştı. AK Parti İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi olup 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6. Dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı, AK Parti Grup Sözcülüğü görevlerinde bulundu. Öğrencilik yıllarından bu yana sivil toplum çalışmalarının içinde olan Yanık, Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) yanı sıra pek çok başkaca dernek ve vakıfta üye, yönetim kurulu üyesi ve istişare kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.
VEDAT BİLGİN: Vedat Bilgin, TBMM'de 25. ve 26. dönem AK Parti Ankara Milletvekilliği yaptı. Bilgin, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Asamblesi (AGİTPA) Türk Grubu Başkanlığını yürüttü. Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve son olarak Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı olarak görevini yürütmekteydi.
SİYASETÇİ İSİMLER AĞIRLIK KAZANDI
Revizyon öncesi kabine bürokrat ve özel sektör ağırlıklı isimlerden oluşuyordu.
Değişiklikle birlikte kabinede siyasetçi isimler ağırlık kazandı.
Böylece kabinede 6 bürokrat, 4 özel sektör ve 8 siyaset kökenli isim yer aldı.
Yeni bakanlar Meclis Genel Kurulu'nda yemin etmelerinin ardından göreve başlayacak.
AK PARTİ'NİN SANDALYE SAYISI DÜŞECEK
İstanbul Milletvekili olan Mehmet Muş'un yemin etmesinin ardından milletvekilliği düşecek.
Böylece AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 288'e gerileyecek.
Kabinedeki kadın bakan sayısı ise bire düşecek.
BAKANLIKLARIN HİZMET BİRİMLERİ
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmet birimleri şunlardan oluştu:
"Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hizmet birimleri ise şunlar oldu:
"Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."
İŞTE İKİ BAKANLIĞIN GÖREV VE YETKİLERİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görev ve yetkileri; sosyal hizmetler ve yardımlara ilişkin politika ve stratejileri belirlemek, aile yapısını ve dokusunu korumak için politikalar üretmek, çocukların istismarı ile cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele, engelli vatandaşların haklarının gözetilmesi, sosyal yardıma muhtaç vatandaşları korumak olarak belirtildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinin hizmet birimleri; Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Tetiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Hakla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü olarak belirlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev ve yetkileri ise çalışma hayatını düzenlemek, iş ve işçi arasında koruyucu tedbirler almak, istihdamı ve tam çalışma ile çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, uluslararası iş gücüne yönelik politikaları geliştirmek, iş sağlığını ve güvenliğini sağlamak, sosyal adalet ve sosyal refahın gerçekleşmesini sağlamak olarak ifade edildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hizmet birimleri ise Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Tetiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Hakla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü olarak belirlendi.