İşte Erdoğan'ın 2023 seçimleri için B Planı: ''Meclis'i feshedebilir''
Erken seçim mi, baskın seçim mi, zamanında seçim mi derken... AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, katıldığı canlı yayında 2023 seçim tarihinin 18 Haziran olarak planlansa da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "TBMM'yi feshetme yetkisini" kullanarak seçim tarihinin değişebileceğini açıkladı.
Türkiye'de henüz ne tarihi, ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ne de muhalefetin adayının belli olmadığı 2023 seçimleri ile ilgili AK Parti'den yeni yılın ilk gününde çok konuşulacak bir açıklama daha geldi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, seçimlerin öne alınacağı söylentileriyle ilgili olarak, ''2 türlü seçime gitme imkanı var; Birisi, Meclis'in 360 milletvekiliyle karar almasıyla, diğeri Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesiyle. Bunlardan başka seçenek yok. 6 Nisan'dan önce seçime gidilmesi zor görünüyor.'' dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Kanal 7'de yayımlanan Başkent Kulisi programına konuk oldu. Dağ, seçim tarihi, başörtüsü düzenlemesi ve Referandum konularıyla ilgili son gelişmeleri paylaştı.
AK Partili Dağ, muhalefetin sürekli erken seçim talebinde bulunduğunu söyleyerek, "Seçim tarihine ilişkin 18 Haziran dışında bir kararımız yok. Eğer böyle bir durum olursa Anayasada, seçim mevzuatında karşılığı var" dedi.
Seçimlerin normal tarihi olan haziran ayının tatil ve sınav dönemine denk gelmesinin değerlendirildiğini ifade eden Dağ, "MYK ve MKYK'da bu konuda bir müzakere durumu henüz söz konusu olmadı. Müzakere edildiğinde ve bir karar noktasına geldiğinde bunu kamuoyu ile paylaşırız" diye konuştu.
6 Nisan öncesinde bir seçim durumunu olmadığını ifade eden Dağ, "Seçim tarihine ilişkin 18 Haziran dışında bir kararımız yok. Eğer böyle bir durum olursa Anayasada, seçim mevzuatında karşılığı var. İki türlü seçime gitme imkanı var. Birisi Meclis'in 360 milletvekiliyle karar almasıyla diğeri de Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesiyle. 18 Haziran değil de başka bir tarih durumu söz konusu olacak olursa bunlardan birisi uygulanabilir. Muhalefet 'ben bu işte yokum' derse kendileri bilir" ifadelerini kullandı.
Hamza Dağ, muhalefetin henüz aday belirlememesine ilişkin soru üzerine, 6 muhalefet partisinin adaya ilişkin kendi içlerinde farklı söylemlerinin olduğunu öne sürdü. Dağ, "'Adayı yıpranmasın diye açıklamıyoruz' diyorlar. Muhalefet kendi içinde verdiği mesajlarla potansiyel isimlerini yıpratıyor. Karşı tarafın adayı noktasında bir gündemimiz yok. Recep Tayyip Erdoğan karşısında en güçlü olarak değerlendirdiklerinin bile durumunu gayet iyi biliyoruz. En güçlü kimse onu aday olarak gösterebilirler" ifadesini kullandı.
Dağ, Altılı Masa'nın çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Altılı Masa'yı bilardo masasına benzetecek olursak, eline istekayı alıp sayı yapmaya çalışan ve kuralları kendi belirleyen bir masa. Altılı Masa diyoruz ama masanın altında yedi ayak var. Yedi ayaklı bir masa. Akşener-Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra yedi ayak iki ayağa düştü. Birisi parmakla dokunsa yıkılacak gibi. O masadan kamuoyuna verilen mesajlara bakılınca ortada senfoni yok kakofoni var. 40 günde bir araya gelip fotoğraf vermekle masa devam ediyor mesajı vermenin, hiçbir siyasi karşılığı yok. Bir araya gelip hiç anlaşma yapamayanlar birbirleriyle uğraşan pozisyonuna geliyorlar."
Dağ, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş için ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.