İŞTE 1 KASIM İÇİN MERAKLA BEKLENEN SEÇİM ANKETİ !

Her seçim öncesi büyük ölçüde isabetle çıkan Konda'nın seçim anketi 1 Kasım öncesi yayınlandı.

Ünlü araştırma şirketi Konda her seçim öncesi gibi 1 Kasım'dan önce siyaset dünyasının merakla beklediği son seçim anketini yayınladı.

Konda'nın abonelerine bugün itibariyle gönderdiği araştırma 24-25 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirilmiş.

İşte Konda'nın anketine göre 1 Kasım’daki Genel Seçimlere dair beklenen oy dağılımı şöyle:





HANGİ PARTİ KAÇ VEKİL ÇIKARIR ?

Konda yaptığı açıklamada "Seçim bölgelerindeki asimetrik siyasi rekabetten ve yurtdışı oyların olası etkilerinin bilinmemesinden dolayı, bu oranlara dayanarak kesin milletvekili sayıları hesaplamak mümkün değil" diyor.

Ancak biz Haber3.com olarak yine de Konda'nın son açıkladığı anket sonuçlarını simülasyona soktuk. İşte o sonuçlar:



ARAŞTIRMANIN DETAYLARI

Araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek deneklerin (yurt içi seçmenlerin) saha çalışmasının yapıldığı günlerdeki siyasal eğilimlerini yansıtmakta.. Konda'dan yapılan açıklamada araştırma bulgularının hata payı, %95-%99 güven aralığında.

Örneklem, ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) verilerine dayalı mahalle ve köylerin nüfus büyüklükleri ve eğitim seviyeleri verileri ile Genel Seçim mahalle ve köy sonuçları katmanlandırılarak hazırlanmış. Yerleşim yerleri önce kır/kent/metropol olarak ayrıştırılmış ve 12 bölge esas alınarak örneklem tespit edilmiş.

Araştırma, 32 ilin merkez dahil 139 ilçesine bağlı 200 mahalle ve köyünde 3574 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiş. Her bir mahallede gerçekleştirilen 18 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulanmış.

Araştırma kapsamında gidilen iller: Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van.

Bu oranlar yalnızca yurt içi seçmenlerin eğilimlerini yansıtmakta olup, yurtdışında kullanılan bir milyonu aşkın oyun dağılımının üreteceği etki hesaba dahil edilememekte. Yine bu oranlar araştırmadaki deneklerin beyanlarıyla seçime katılımın % 91 mertebesinde olacağına işaret etmekte. Katılım oranında gerçekleşebilecek dramatik değişikliklerin sonuçlara olası etkileri bilinmemekte.

Sonraki Haber