HDP ''demokrasi yürüyüşü'' ile sokağa iniyor!

HDP bir haftalık yol boyunca güzergahta bulunan kentlerde açıklamalar yapacak. İstanbul, Van, Diyarbakır ve Adana’da bölgesel karşılamalar ve açıklamalar yapılacak.

HDP'nin demokrasi yürüyüşü, 15 Haziranda Edirne ve Hakkari’den yola çıkacak, güzergahındaki kentlerde, yerellerde STÖ, kanaat önderi ve halkla bir araya gelecek.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesi ardından olağanüstü toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” kararı aldı.

Demokrasi yürüyüşünün yol haritası netleşti. 1 Haziran'da açıklanan 'Hep birlikte mücadele' tutum belgesiyle sahaya inmeyi planlayan HDP, iki milletvekilinin tutuklanmasıyla bu süreci hızlandırdı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne kadar mücadele takvimi çıkaran HDP, demokrasi yürüyüşünün startını 15 Haziran’da verecek. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne ile vekilliği düşürülerek tutuklanan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in milletvekili seçildiği Hakkari’den yola çıkacak olan HDP’lilerin yürüyüşü, 20 Haziran’da Ankara'da sonlandıracak.

KENTLERDE BULUŞMALAR ÖRÜLECEK

İki koldan başlatılan yürüyüş kapsamında HDP bir haftalık yol boyunca güzergahta bulunan kentlerde açıklamalar yapacak. İstanbul, Van, Diyarbakır ve Adana’da bölgesel karşılamalar ve açıklamalar yapılacak. Yerellerde bulunan Sivil Toplum Örgütleri, kurumlar ve halk buluşmaları da yapılacak. HDP salt bölge kentleriyle de sınırlı kalmayacak, bu süreçte Karadeniz’e de açılım yaparak, çeşitli ziyaretlerde ve çalışmalarda bulunacak. Yine Suriye iç savaşı dolaysıyla hiç gündemden düşmeyen Hatay’da da çalışmalar yürütecek.

AK Parti-MHP iktidarla baskıladığı, muhalefetinde kendine “muhtaç” kılmaya ve yedeklemeye çalıştığı bu süreçte HDP, Demokrasi İttifakı için çabalayacak. HDP salt sokakta olmayacak, Demokrasi İttifakı için de tüm kesimlerle, partilerle, sivil toplum örgütleriyle hem genel hem de yerel düzeyde görüşmeler alacak.

HALKLA BİR ARAYA GELECEK

Yürüyüş sonrası kent buluşmalarıyla kitlesel eylem ve etkinlikler düzenlenecek. 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla salgın tedbirleri de alınarak kitlesel eylemler ve mitingler düzenlenecek. HDP; tutum belgesi kapsamında demokratik tepkilerini dile getirmek ve pandemi sonrasında halkla ve seçmenleri ile bir araya gelmeyi planlıyor.

'KILIÇDAROĞLU’NUN TUTUMU YERİNDE DEĞİL'

Yürüyüş kararı ardından “gerginlik” ve “karışıklık” çıkarılacağı tartışmalarına dair görüştüğümüz partililer, demokratik eylem planlarına yönelik provakasyon girişimlerinin kaynağının hükümet olduğu değerlendirdi. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını ilişkinde bir partili, pasif, edilgen, rıza üreten bir dil kullanarak, yürüyüşe dair “itidal”, “olgunluk” yapmasının da doğru olmadığını, HDP’nin “gerginlik” üretecek bir arayış içerisinde olmadığını vurguladı.

Tartışmalara dair HDP’de hakim tutum, yürüyüşe provaktif anlamlar yüklenmesinin bizzat MHP’li milletvekilleri tarafından yapıldığı ve HDP’nin demokratik ve anayasal hakkını kullandığını yönünde.

HDP, Ankara’da yapacakları açıklamanın da iktidarın atması gereken adımlar ile Demokrasi İttifakı’nın oluşması için bir çağrı niteliği taşıdığını belirtiyor.

EGE AYAĞI İZMİR'DE

15 Haziran'da başlayacak olan yürüyüşün Ege ayağı İzmir’den yola çıkacak. “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün bölgedeki merkezinin İzmir olacağı açıklanan programda, yürüyüşe geçmeden önce bir basın açıklaması yapılacak. Yürüyüşe bölgedeki il Eş Başkanları, Parti Meclisi üyelerinin katılacağının bilgisi verilirken, 15 Haziran’a kadar ildeki demokratik kurumlara da destek çağrısı yapılacağı belirtildi.

Sonraki Haber