Harem-selamlık okula resmi izin !

MEB, kız ve erkek öğrencilerine ayrı sınıflarda ders veren özel okula onay vermiş..

Milliyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre kapatılan 521 dershaneye “fiziki ve mali durumları ile yasalara uygunluk” şartlarını değerlendirip özel okul ruhsatı veren MEB’in kız ve erkek öğrencilerine ayrı sınıflarda ders veren Birikim okullarına da onay verdiği ortaya çıktı

Milli eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz martta yaptığı yasal düzenleme ile Türkiye’de hizmet veren 3 bini aşkın dershanenin kapatılmasını öngörmüştü. Bundan böyle yeni dershane açılmasını da engelleyen yasa ile bakanlık, şartları sağlayan dershanelerin özel okula dönüşmeleri için bir “teşvik” süreci başlatmıştı. Bu kapsamda MEB, yaklaşık 1 yıldır, özel okula dönüşmek isteyen dershanelerin başvurularını kabul edip, söz konusu kurumları değerlendirmeye alıyordu.

MEB, fiziki ve mali durumlarından yasalara uygunluğuna kadar çok detaylı bir incelemeden geçirdiğini belirttiği kurumlara, uygun görmesi halinde “dönüşüm ruhsatı” veriyor. Temel liseye dönüşüm ruhsatı verdiği dershaneleri MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden de yayımlayan bakanlık, burada velilere mağdur olmamaları için, sadece listede adı bulunan temel liselere kayıt yaptırmaları uyarısında bulunuyor.

521 KURUMA RUHSAT

Listede bakanlığın dershaneden dönüşüm için onay verdiği kurum sayısı, dün itibarıyla 521’e ulaştı. Ancak, bakanlığın incelemeden geçirip ruhsat verdiği dershaneler arasında bulunan bir kurum, resmi internet sitesinden yaptığı tanıtım ile dikkati çekti. Bakanlığın listesine göre “Birikim Eğitim Kurumları”na bağlı üç dershane, temel lise formatına dönüşmek için her türlü incelemeden geçerek bakanlıktan ruhsat almaya hak kazandı. Kurumun internet sitesinde, “Lise diplomanız da Birikim’den, üniversiteye hazırlık eğitiminiz de” sloganını kullandığı tanıtım yazısında, “Niçin Birikim Temel Lisesi?” başlığı altında ilginç ifadelere yer verdi.

HAREM-SELAMLIK EĞİTİM

“Akademik,” “Manevi” ve “Sosyal gelişim” alt başlıklarının kullanıldığı tanıtım yazısında, “manevi gelişim” için kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflarda eğitim verileceği kaydedildi. Yazıda ayrıca, öğrencilerin, Birikim Temel Lisesi’nde, “seçmeli Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamber’in hayatı ve temel dini bilgiler dersleri” ile “kişisel gelişim” ve “adabı muaşeret eğitimi” alacakları da ifade edildi.

MİLLİ EĞİTİM KANUNU’NA AYKIRI

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre, Türkiye’de kız ve erkek öğrencilerin birlikte öğretim gördüğü okullarda karma eğitim yapılması mecburiyeti bulunuyor. Yasanın, “Karma eğitim” başlıklı 15. maddesinde, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” ifadeleri yer alıyor. Bakan Nabi Avcı, daha önce yaptığı bir açıklamada, başvuran kurumların fiziki, mali durumları ve yasalara uygunluğuna ilişkin detaylı kontrollerinin yapıldığını belirtmiş, “Bunlar herkes için araştırılıyor. Bu kriterlerle uymayanlar dönüşüm için gerekli izni alamayacaklar” demişti.

Sonraki Haber