Gürsel Tekin hepsini istifaya davet etti
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sayıştay raporlarını meclis gündemine taşıdı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ için Sayıştay raporları için istifa çağrısı yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sayıştay raporlarını meclis gündemine taşımaya devam ederek, “Sayıştay’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ için açıkladığı raporlar, dünyanın herhangi bir hukuk devletinde açıklanmış olsaydı, buna sebep olan hiç kimse bugün o koltuklarda oturma şansı kalmazdı” dedi.
Sayıştay, İSKİ’yi topluma şikâyet ederek, “Şeffaf değilsiniz, adil değilsiniz, kanunsuz tahsilat yapıyorsunuz. İstanbul halkının cebinden hakkınız olmayan para alıyorsunuz” demiştir. “Sayıştay İSKİ su ve atık su tarife hesabını mevzuata aykırı bularak 6 milyon aboneyi yakından ilgilendiren dikkat çekici tespitler yapmıştır. Kanunda ve yönetmelikte belirlenen unsurlar yerine, su fiyatının her ay enflasyon oranına göre belirlenmesi uygulaması hukuka da ahlaka da aykırıdır” demiştir.
Tekin açıklamasında, “Belediyeler bilineceği üzere vatandaşa en yakın yerde vatandaşın en temel ihtiyaçlarını yerine getiren anayasal organizasyonlardır. Karar ve yürütme organları beş yılda bir ülke genelinde yapılan mahalli idare seçimleriyle oluşan yer yerinden hizmet kuruluşları olan belediyelerde; başkan, meclis üyeleri ve belediye personeli kamu kaynağı kullanmaları sebebiyle kamu görevlisi olarak kabul edilmektedirler. Bu bakımdan bahsedilen görevler vatandaşa karşı vebal yükü taşıyan, hesap verme zorunluluğu olan, bir bakıma emaneten devralınan ve gelecek kuşaklara miras bırakılacak makamlardır. Bu görevleri devralanlar, kamu kaynağına kendi varlıkları gibi hatta daha fazla sahip çıktıklarında esasen toplum adına değerli bir görevi de üstlenmiş olmaktadırlar.
Kamusal görev üstlenen belediye yönetimlerinin, hesap verilebilirlik ilkesi gereği, vatandaştan toplanan her kuruş verginin vatandaşa hesabını vermek zorunda oldukları açıktır. AKP Hükümetleri döneminde tu kaka ilan edilen, adeta denetim birimlerinin hesap verilebilirlik ilkesine aykırı şekilde etkisinin azaltıldığı bir süreçle karşı karşıya kalındığını biliyoruz. İstanbul’u yönetenler bu ilkenin gereğini yapacaklar; kamu adına göre yapan, milletin vekili görevini üstlenen bizlere ve esasen halkımıza iş ve işlemlerinin gerekçelerini, hesaplarının sağlıklı olup olmadığının hesabını vermek zorundadırlar.” Diyerek, aşağıdaki soruları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istemiştir.
1- 2009 ile 2018 yılları arasında uygulanan su maliyet hesap çizelgesi ve hesaplama formülünün abone türleri itibarıyla yıllara göre hesabı nasıl yapılmaktadır?
2- Su tarifelerinde hatalı hesaplama yöntemi kaç yıldır uygulanmaktadır?
3- Hatalı hesaplama nedeniyle suyun m3 başına tüketiminde faturaya yansıtılan tutar abone türleri itibarıyla ne kadardır?
4- İstanbul İli genelinde bu sebeple ne kadar fazla tahsilat yapılmıştır?
5- Hatalı su tarifesi sebebiyle halkın fazladan ödediği tutarlar faiziyle birlikte iade edilmiş midir? Edilmemiş ise iadeye ilişkin iş ve işlemler başlatılmış mıdır? Sorumlular hakkında her hangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?
6- -İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünce su kayıplarına ilişkin 2009-2018 yılları arasındaki sadece 2014 ve 2015 yıllarına ait raporların yayımlandığı görülmektedir. Diğer yıllara ait su kayıp kaçak oranlarına ulaşılamamaktadır. 2009-2018 dönemi yıl bazlı kayıp kaçak oranları nedir? İstanbulluların su faturalarına kayıp kaçak bedelleri başka kalemler altında yansıtılmış mıdır?
7- İSKİ, su ve atık su tarifelerini ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlamadığı, gerçek maliyet değerlerinin hesaplamalara yansıtılmadığı; hatalı su tarifeleri sebebiyle İstanbulluların her ay en az %20-25 daha fazla su faturası ödetmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?