Gülsuyu’ndan bir ''Fatma Hanım'' geçti
Gülsuyu Mahallesi’nin kurucularından ve simge isimlerinden Fatma Dönmez veya bilinen adıyla Fatma Hanım, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Dönmez’i son yolculuğunda, Gülsuyu sakinleri ve sevdikleri yalnız bırakmadı.
Maltepe’nin en eski mahallelerinden biri olan Gülsuyu, bir tarihini sonsuzluğa uğurlamanın hüznünü yaşıyor. Gülsuyu’nun kurucularından, mahallenin tozunu toprağını yutan ve yürüttüğü mücadelelerle mahalleye ilk yolu, okulu, camiyi yaptıran, ilk pazarı kurdurtup elektrik ve suyu getiren; mahallenin bir bölgesine ve otobüs durağına ismi verilen Fatma Dönmez yani Fatma Hanım artık yok.
15 YAŞINDA GÜLSUYU’NDA
Geri de sayısız eser bırakan Dönmez’in hayat hikayesi de, mücadelelerle dolu. 1927 yılında Giresun’da hayata gözlerin açan Dönmez, 15 yaşına kadar Giresun’da kaldıktan sonra 1944 yılında Gülsuyu’na gelip, yerleşmiş. İlk geldiği yıllarda çok büyük zorluklar yaşayan Fatma Hanım, Hüseyin Bey ile evlendikten sonra, süt satmaya başlayarak, geçimini sağlamış. Bu yıllarda Eczacıbaşı’nın, ilçede kurduğu fabrikada çalışmaya başlayan Fatma Hanım, bir dönem emlakçılık bile yapmış.
Fatma Hanım, okumanın değerini bilenlerden. Kendisi okuyamamış ama mahallenin çocuklarının eğitimsiz kalmasına gönlü razı olmamış. Çocukların hali ne olacak diye düşünürken, Gülsuyu İlkokulu’nun şu anki arazisi kendisine bağışlanınca, oraya hemen bir okul yaptırmak için kollarını sıvıyor, ustalara gidiyor, elindeki imkânları sonuna kadar kullanıyor ve okulu yaptırıyor.
İLK YOL, ELEKTRİK, SU, CAMİ…
Sonrasında Elektrik İdaresi’ne gidip mücadele ederek, önce okula, sonra mahallenin tamamına ilk elektriği getiren yine kendisi oluyor. Peki ya su? Onu da hallediyor Fatma Hanım… Belediye Başkanı Selami Bey’e (1951-1960 döneminin Maltepe Belediye Başkanı Selami Oğuz) giderek, önce Maltepe’ye suyun getirilmesini sağlıyor, sonra da yaptırdığı çeşmeyle Gülsuyu’na... Yetinmiyor, yaptıkları hizmetler ona yetmiyor, hız kesmeden ilk yolu da mahalleye getiren kendisi oluyor. Bir hafta içerisinde Karayolları’na bütün mahallenin yollarını yaptırdığı gibi, ilçenin diğer mahallelerinden biri olan Esenkent’in de yolunun yapılmasını sağlıyor. Hemen akabinde Anıtlar Kurulu’na giderek, mahalledeki ilk camiyi de yükseltiyor.
ŞAKAYLA KURULAN PAZAR
Son olarak Gülsuyu’na bir semt pazarı da kazandıran Fatma Hanım, kendi ismiyle yayınlanan bir belgeselde pazarın kurulma hikayesini de şöyle anlatıyor: “Maltepe’deki pazara bizi almadılar. Gidip Belediye Başkanı Selami Bey’e sordum, ‘Bunlar kim?’, Trabzonlu dedi. Topladı getirdi onları. Ertesi gün 20 kişi sabah saat 7’de pazardayız. Sonrasında onlar, ‘Biz size şaka yaptık’ dediler. Ben de kızdım, insanların namusuyla niye oynuyorsunuz dedim. Sonra bizim yapacaklarımızdan korkup Selami Bey, onları Trabzon’a göndertmiş. Tabi bu kızgınlıkla, ilk pazarı Gülsuyu’na ben kurdurdum. Belediye Başkanı’na pazar kuracaksınız dedim, etrafı düzleştirin dedim. Maltepe’ye gitmemeye başladılar. Pazar da böylece kurulmuş oldu.”
MAHALLESİNDE TOPRAĞA VERİLDİ
Ölmeden önce, Maltepe Belediyesi tarafından hazırlanıp, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen “Gülsuyu-Gülensu Kentsel Dönüşüm Planları”nın mutluluğunu yaşayan Fatma Dönmez’i son yolculuğunda, mahalle sakinleri ve sevenleri yalnız bırakmadı. Dönmez’in cenazesi Gülsuyu Fatma Çelebioğlu Camisi’nde kılınan öğle namazından sonra Gülsuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, mahallenin kurulmasında büyük emekleri geçen Fatma Dönmez’in adını sonsuza kadar yaşatacaklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm planlarının hayata geçmesi ile Fatma anamızın en büyük dileklerinden biri gerçekleşmiş ve ruhu şad olacak. Maltepe’nin tarihiydi, bizde o tarihe sahip çıkacağız” dedi.