Gökçek'e ''provakatör olma, başkan ol'' şoku
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in şikayetçi olduğu tweet için yargıdan flaş karar.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki üslubuyla sürekli tartışılan ve önüne geleni herkesi provakatör ilan edip ardından mahkemeye veren AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e mahkemeden çok öğretici bir cevap geldi. Gökçek, twitterdan kendisiyle ilgili “‘twitter başkanlığı yaparak provakatörlük yapacağına belediye başkanlığı yapsa bunlar yaşanmaz’ mesajını paylaşan vatandaşı mahkemeye verdi. Ancak mahkeme, ‘Bu sözler hakaret değil, çok ağır eleştiridir-Türkiye’de daha ağırları da var’ diyerek beraat kararı verdi. Mahkeme gerekçesinde, Gökçek’in de twitter’dan sık sık benzer mesajlar attığına özellikle dikkat çekti.
Taraf gazetesinden Adnan Keskin'in haberine göre bir twitter fenomeni haline gelen ve bu ortamda, kent yönetiminden çok ülke yönetimiyle ilgili tartışmalara katılan Gökçek, kendisini eleştiren, Oda yöneticileri dahil onlarca vatandaşı şikayet etti-yargılattı. Bunlardan biri de Mustafa Gülcan oldu.
Gökçek, twitter hesabından kendisiyle ilgili ‘“‘twitter başkanlığı yaparak provakatörlük yapacağına belediye başkanlığı yapsa bunlar yaşanmaz’ mesajıını paylaşan Gülcan’ı şikaylet etti. savcılık da Gülcan hakkında ‘belediye başkanına kamu görevinden dolayı hakaret’ suçundan 2 yıl hapis istemiyle dava açtı.
Sanık Gülcan, bu suçlamayla Ankara 24.Asliye ceza mahkemesinde yargılandı. Gülcan savunmasında twitter mesajını kendisinin yazdığını kabul etti, ardından “esasen belediye başkanının kendi twitter hesabından birçok kişiye yazdığı mesajlarda provakatör kelimesini sık sık söylediğini, buna ilişkin mesajları da dosyaya delil olarak sunduğunu, bu nedenle kendisinin de bir vatandaş olarak kendisinin kullandığı kelimeyi sarf ederek belediye başkanlığını doğru yapması hususunda eleştiride bulunduğunu “söyledi. Ve Ankara 24.Asliye Ceza Mahkemesi, görevli başkana hakaret suçundan yargılanan sanık Mustafa Gülcan’a beraat kararı verdi. ‘Bu sözler hakaret değil, çok ağır eleştiridir’ gerekçesini kullanan yargıç, Gökçek’in de sık sık benzer mesajlar attığına özellikle dikkat çekti. Mahkeme, şimdi beraat kararının gerekçelerini de açıkladı. İşte o gerekçeler:
“Mesaj içeriği incelendiğinde; esasen siyasi bir kişiliğe sahip olan ve Başkent Ankara Belediye Başkanlığı yapan şikayetçinin twitter hesabından sık sık çeşitli kişilere attığı ve aynı şekilde kendisine de mesajlar geldiği ve gelişen olaylar Ankara şehri ile ilgili ve siyasi konularda ve sosyal konularda şikayetçinin ve sanığın twitter hesaplarından görüş ve düşüncelerini belirttikleri ve bunu yaparken açıkça zaman zaman ağır eleştiri niteliğinde sayılabilecek sözlere de maruz kaldığı görülmektedir.
Demokratik hayat içinde siyasi kişiliğe sahip ve nüfusu birkaç milyonu bulan şehrin belediye başkanlığını yapan kişinin kendisine yapılan ve içeriği itibariyle hakaret niteliği taşımayıp daha çok ağır eleştiri niteliğinde kabul edilebilecek bu tür mesajların benzerlerinin şikayetçi tarafından da twitter üzerinden başka kişilere de gönderildiği anlaşılmıştır..,
Ülkemizdeki siyasi söylemler incelendiğinde daha ağır biçimde ithamların yapıldığı bilindiğinden suça konu söylemin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında ağır eleştiri niteliğinde kaldığı, hakaret içermediği anlaşılmakla sanığın beraatine karar verilmesi gerekmiştir.
Sanığın görevli belediye başkanına hakaret suçu işlediği sabit olmadığından beraatine karar verilmiştir..”