Erdoğan'ın ziyareti ''Bahçeli'yi ikna turu'' muydu ?
Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugün yazısında geçtiğimiz günlerde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesine ilişkin detayları kaleme aldı.
Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugün yazısında geçtiğimiz günlerde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesine ilişkin detayları kaleme aldı.
Ahmet Takan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret ettiği görüşmeye ilişkin kulis bilgilerini paylaştı.
Takan, "Tayyip Erdoğan’ın Çayyolu ziyareti, kendisinin elini zora sokan son günlerde Devlet Bahçeli’nin yaptığı son derece sert çıkışları yumuşatma ve ikna ziyareti. Aynı zamanda bu çıkışlar sonucunda AKP içinde meydana gelen homurtuları da dindirme maksatlı" dedi.
"Çayyolu görüşmesi ile ilgili iddialar arasında Erdoğan’ın kabine revizyonuna gitmek istediği ancak Devlet Bahçeli’den bazı bakanların arkasındaki desteğini çekmesini rica ettiği ileri sürülüyor" ifadelerini kullanan Takan'ın "Çayyolu görüşmesinin perde arkası…" başlıklı yazısından öne çıkanlar şu şekilde:
Tayyip Erdoğan’ın Çayyolu ziyareti, kendisinin elini zora sokan son günlerde Devlet Bahçeli’nin yaptığı son derece sert çıkışları yumuşatma ve ikna ziyareti. Aynı zamanda bu çıkışlar sonucunda AKP içinde meydana gelen homurtuları da dindirme maksatlı.
Erdoğan’ın Çayyolu’na götürdüğü paketler arasında bir de “Biden’ı ikna etmek için atılacak adımlar paketi” olduğu konuşuluyor.
Çayyolu görüşmesinin ardından HDP’nin kapatılması ile ilgili senaryolar güncellendi. Bahçeli’nin kesin tavrına rağmen bir ara formülde uzlaşılacağı iddia ediliyor. HDP’ye Hazine yardımın kesilmesi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın davayı açmasının ardından Anayasa Mahkemesi’nin hesaplarını dondurma karar alması. (Kapatma davası sonuçlanmadan, karar alınmadan böyle bir yol izlenebilinir mi?.. Mevcut yasalara aykırı da olsa bugünkü sistem içinde yapılırsa kim itiraz edebilir!)
Reform paketi; Mevcut sistemi revize edecek başlıklar altında Bahçeli’nin de ikna olabileceği, Cumhurbaşkanın seçildikten sonra parti üyeliğinin devam etmesi ancak genel başkan olması yolunun kapatılması, bakanların milletvekilleri arasından seçilmesi halinde milletvekilliklerinin düşmesinin sona erdirilmesi gibi düzenlemelerin olduğu iddia ediliyor.
Çek senet suçlarından dolayı hapis cezalarının kaldırılacağı konuşuluyor.
Çayyolu görüşmesi ile ilgili iddialar arasında Erdoğan’ın kabine revizyonuna gitmek istediği ancak Devlet Bahçeli’den bazı bakanların arkasındaki desteğini çekmesini rica ettiği ileri sürülüyor.
(Seçim sisteminin değiştirilmesi ve daraltılmış bölge sistemine geçilmesi. Konuyla ilgili yazdıklarımın daha üstünde dumanı tütüyor. O yüzden tekrara girmiyorum.)
İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’na dahil edilmesi konusunda Devlet Bahçeli’nin yumuşatılma çabasında önemli bir noktaya gelindiği iddia ediliyor.
Osman Kavala’nın serbest bırakılması konusunda olumlu bir gelişme olmasını bekleyenlerin oranı daha da arttı.
Görüşmenin devlet görüşmesi olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Takan şöyle devam etti:
Bu bir devlet görüşmesi olsa Bahçeli’nin vereceği adreste bellidir. Üstelik devlet görüşmelerinde Cumhurbaşkanı kalkıp kimsenin ayağına gitmez, ilgililer adresi kesin ve net olan makama davet edilirler. Ancak, MHP tabanına yönelik büyük bir tuzak daha hazırlanıyor. Biden’ı ikna etmek için atılacak adımlar öncesinde MHP tabına algı operasyonu çekilip yumuşatılmaya çalışılınıyor… “Bak koskaca Cumhurbaşkanı Devlet Bahçeli’nin ayağına gidiyor”, “Erdoğan Devlet Bahçeli’ye sormadan tek adım atamıyor”, “devleti, Devlet Bahçeli” yönetiyor” numaralarıyla!..
Ters köşe siyaseti tam gaz devam ediyor!..