Erdoğan'dan dünyaya gıda krizi uyarısı
Endonezya'da G20 Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalı. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız'' uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumunda açıklamalarda bulundu.
"DÜNYA GÜBRE PİYASASI DA SÜRATLE İSTİKRARA KAVUŞTURULMALI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalı. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız." dedi.
Erdoğan, "İhraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçmeliyiz. Gıda krizinin idaresinde olduğu gibi, bir enerji merkezi olarak Avrupa başta olmak üzere yakın bölgemizin güvenliğine net katkı sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE, SALGIN SÜRECİNDE KÜRESEL ÇABALARA AKTİF KATKI SUNDU"
G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen "Sağlık" başlıklı oturumda da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınının, küresel sağlık sisteminin kurumsal, mali ve hukuksal yetersizliklerini gözler önüne serdiğine işaret ederek, bu nedenle Endonezya'nın küresel sağlık mimarisini dönem başkanlığı önceliklerinden biri olarak belirlemesini isabetli bulduğunu ifade etti. Türkiye'nin küresel sağlık meselesini MİKTA Dönem Başkanlığında gündeme aldığını hatırlatan Erdoğan, küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesinin yolunun, Dünya Sağlık Teşkilatının merkezi rolünün tahkim edilmesinden geçtiğini söyledi. Bu amaçla yürütülen reform sürecine destek verdiklerini dile getiren Erdoğan, "Gelecekte yaşayabileceğimiz salgınlar karşısında bütüncül bir perspektif geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Geçen sene temelleri atılan "G20 Finans ve Sağlık Görev Gücünün" bu noktada önemli rol oynayacağına inandığının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Küresel salgınlarla mücadelede finansman ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalarımızda ilerleme kaydetmemiz gerektiği açıktır. Salgın sürecinden çıkarılacak önemli bir diğer sonuç da test, tedavi ve aşı gibi karşı önlemler konusunda dünyanın yetersiz olduğudur. Düşük gelirli ülkelerde nüfusun sadece yüzde 11'i, sağlık çalışanlarının ise yalnızca yüzde 37'si aşılanabilmiş durumdadır. Bu adaletsiz tabloyu içimize sindirmemiz mümkün değildir. Türkiye, salgın sürecinde insanı merkeze alan bir yaklaşımla küresel çabalara aktif katkı sundu. Dezavantajlı grupların ihtiyaçlarına da özel önem atfettik. Ülkemizde misafir ettiğimiz 5 milyon sığınmacının sağlık hizmetlerine erişimini kesintisiz sürdürdük. Geçen sene gündeme getirdiğim göç çalışma grubu kurulması teklimizin önemi daha iyi anlaşıldı."
"TÜRKİYE, BİRİNCİ SINIF SAĞLIK HİZMETİ SUNDU"
Salgınla mücadele kapsamında 161 ülke ile 12 uluslararası kuruluşa yardım sağladıklarını, 19 ülkeye 6.3 milyon dozdan fazla aşı hibe ettiklerini hatırlatan Erdoğan, TÜRKOVAC aşısıyla Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesine geçtiğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin güçlü ve modern sağlık altyapısı sayesinde vatandaşlarıyla birlikte şifasını Türkiye'de arayanlara da birinci sınıf sağlık hizmeti sunduğunu belirtti.
"İNSANLIĞIN SAĞLIK POLİTİKALARI AÇISINDAN SİYASİ LİDERLİK VE KARARLILIĞA İHTİYACI VARDIR"
Erdoğan, "Bu süreçte küresel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi için sağlam ve kalıcı yapılara ihtiyaç olduğu da görüldü. Üretim kapasitelerinin artırılması için ivedi adımların atılması zaruridir. Bu açığı kapatmak için halihazırda kapasite sahibi ülkelerin imkanlarından daha fazla istifade edilmelidir. G20 Endonezya Dönem Başkanlığı'nca başlatılan ve Türkiye'yle birlikte diğer 6 üye tarafından desteklenen araştırma-geliştirme iş birliği süreci şüphesiz faydalı olacaktır. Ezcümle, insanlığın sağlık politikaları açısından da siyasi liderlik ve kararlılığa ihtiyacı vardır. G20 bu bakımdan anahtar role sahiptir" ifadelerini kullandı.