Erdoğan ve İmamoğlu cenaze namazında yan yana saf tuttu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iş adamı Atalay Şahinoğlu'nun cenaze namazında buluştu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoglu Cuma namazını kılmak ve İTO eski başkanlarından Atalay Şahinoğlu'nun cenazesine katılmak için Altunizade'deki İlahiyat Fakültesi Camii’ne geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Şahinoğlu’nun cenaze töreni için aynı camiye geldi. Erdoğan, İmamoğlu’ndan dakikalar sonra camiye giriş yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan dakikalar sonra camiye giriş yaptı. Erdoğan'a damadı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak eşlik etti. İki isim cuma namazının ardından cenaze namazı için birlikte saf tuttu.
İkili, camiden ayrıldıkları sırada tokalaştı. Daha sonra kameraların karşısına geçen İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, İBB'nin dijital veri tabanlarının kopyalanması ve incelemeye alınmasına yönelik soruya, ''Özellikle, 31 Mart'la 18 Nisan arasında, ne yazık ki duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var. Sağlıklı bir şekilde kıyaslamak, verileri analiz etmek ve halkımızın çıkarını korumak adına bu işlem yapılmıştır. Kanuna uygundur. Öyle kozmik odayla falan işimiz olmaz. Devletin hafızası, onu koruyoruz 16 milyon insan adına'' yanıtını verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cuma namazı için Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii'ne geldi. İmamoğlu, namaz öncesinde, aynı camiden kaldırılacak olan İTO eski başkanlarından Atalay Şahinoğlu'nun ailesine taziyelerini bildirdi ve başsağlığı diledi. Cami avlusunda bulunan vatandaşlar, yeni İBB Başkanı'na yoğun ilgi gösterdi. Bu sırada bir kadın vatandaşın, ''İşte Başkan dediğin böyle olur, halkla birlikte'' diyerek, İmamoğlu'na iltifatta bulundu. İmamoğlu, daha sonra Cuma namazı için camiye geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İmamoğlu'nun ardından aynı camiye gelerek, Cuma namazını kıldı. Bu nedenle cami avlusunda ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan ve İmamoğlu, Cuma namazı ve hutbesinin ardından Şahinoğlu'nun cenaze namazı için birlikte saf tuttu.
ERDOĞAN'I MAKAM ARABASINDAN UĞURLADI
Cami avlusundan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıldı. Daha sonra avludan çıkış yapan İmamoğlu, doğruca Erdoğan'a yönelerek Cumhurbaşkanı'yla tokalaştı. İmamoğlu, Erdoğan'ın Şahinoğlu Ailesi'ne taziyelerini sunması sırasında da Cumhurbaşkanı'nı makam aracı önünde bekledi. Erdoğan'ın aracına gelmesi üzerine ikili bir kez daha tokalaştı ve İBB Başkanı, Cumhurbaşkanı'nı bu şekilde uğurladı. İmamoğlu, vatandaşların yoğun ilgisi altında medyanın kendisini beklediği noktaya zorlukla ulaşabildi. İmamoğlu, bir basın mensubunun, "Dün havaalanında da Erdoğan'ı karşılamaya gittiniz. Mazbatayı aldıktan sonra ilk protokoldeki görevinizdi. Dün nasıl geçti? Aranızda diyalog geçti mi? Biraz önce de cenazede birlikteydiniz" sorusuna, "Karşılaşmamız gerekiyor, çünkü bu millete hizmet eden iki makama sahibiz. Kendisi Cumhurbaşkanımız, ben de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Bunlar gayet doğal. Nezaketin, buluşmanın normalleşmesi gerek. Ben bunu temsil etmeye çalışacağım. Daha önce de söyledim. Fırsat bulursam merhabalaşırım, kucaklaşırım. Fırsat bulursam bu ülke adına bu şehir adına sohbet ederim. Benim için onurdur. Bugün de Kandillini kutladım'' şeklinde yanıt verdi. İmamoğlu, ''Hayırlı olsun dedi mi size" diye sorulması üzerine de ''Hayır, o da benim Kandilimi kutladı'' dedi.
"KEŞKE DEMİR HİÇ ISINMASAYDI"
Erdoğan'ın konuşmalarını Twitter'da retweetlediğinin hatırlatılması üzerine İmamoğlu, "Keşke demir hiç ısınmasaydı. Tabi ki soğusun. Barış olsun. Huzur olsun. Bu ülkede barışı ve huzuru destekleyen her açıklama bizim için bir kazanım. Teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. İmamoğlu, Belediyenin veri tabanının araştırılması sorusuna da şu yanıtı verdİ: ''Biz, kamu adına görev yapıyoruz. Kamunun verilerini korumak zorundayız. Şu anda görevli olan arkadaşlarım, İBB'de görevli olan arkadaşlarımız, İBB'nin daha önce sözleşmesini yapıp bu alanda anlaşma yaptığı firmanın bir görevlisi. Gayet mevzuata uygun bir şekilde ve saklanacağı alan, kanuna uygun bir şekilde ve aynı şekilde de bir zapt altına alınarak, tespitler yapılarak, 31 Aralık 2018 tarihli, 31 Mart 2019, yani seçim günü tarihli ve dün, 17 Nisan 2019 tarihli kayıtlar arşivlendi, imza altına alındı. Yetkili kişiler tarafından, geleceğe en sağlıklı bir şekilde taşınması adına gerektiğinde oradaki süreçlerin tekrar irdelenmesi, incelenmesi adına. Çünkü, özellikle 31 Mart'la 18 Nisan arasında, ne yazık ki duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var. Sağlıklı bir şekilde kıyaslamak, verileri analiz etmek ve halkımızın çıkarını korumak adına bu işlem yapılmıştır. Kanuna uygundur. Öyle kozmik odayla falan işimiz olmaz. Devletin hafızası, onu koruyoruz 16 milyon insan adına.''
''UMUYORUM MİLLETİMİZE ZARAR VEREN İŞLER YAPMAMIŞLARDIR''
İmamoğlu'na, ''Verilerin analizlerini paylaşacak mısınız'' sorusu da yöneltildi. İmamoğlu, bu soruya, ''Gayet tabi. Kamuya, şeffaf ve açık olma sözünü verdim. Kamuyu ilgilendiren, kamuya zarar veren ya da eksik işlem yapıldığında hem kamuya duyuracağız hem de gerekli hukuki işlemleri başlatacağız. Onum için görevdeyiz, bunu yapmak zorundayız. Umuyorum devletimize, milletimize zarar veren iş ve eylemlerde bulunulmamıştır. Ne yazık ki bazı tespitlerimiz var. Netleştiğinde paylaşacağız'' yanıtını verdi. İmamoğlu, sosyal medyada çok konuşulan, ''musakka'' ve ''antrikot''la ilgili soruyu da ''Ben menüyü sormadım. Bazı şeyler de var tabi, biliyorum. Hani oraya girdik vesaire oldu, kurgu falan denildi. Orada o eşitsizliği görünce uyardım. Bugün menüyü sormadım. (Yardımcısının uyarısı üzerine) Tek çıkmış'' cevabını verdi.