Egemen Bağış'tan sert sözler

Eski AB Bakanı Egemen Bağış, 15 Temmuz darbe girişiminde sonra Türkiye'nin Batılı müttefiklerini yanına göremediğini belirterek, Batı'yı ikiyüzlü olmakla suçladı.

Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunanistan'da siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerini  bir araya getiren Delfi Ekonomik Forumu'ndaki "Türkiye Paneli"nde konuştu.

Türkiye'nin AB'ye katılım hedefinin iki taraf arasındaki çok boyutlu  ilişkiler sayesinde ilerletilebilecek süreç sonunda gerçekleşeceğine işaret eden  Bağış, "Bu sebeple Avrupa Birliği, Türkiye ile olan ilişkilerini popülist bir  bakış açısı ve kısa vadeli politik çıkarlar çerçevesinde değil, uzun vadeli  stratejik bir perspektif çerçevesinde ele almalıdır." diye konuştu.

Bağış, 66 yıldır NATO üyesi olan Türkiye'nin, NATO'nun operasyonlarına  katkıda bulunma konusunda en başta gelen 5 ülkeden biri ve finansal açıdan en  büyük 8'inci destekçisi olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin FETÖ adı verilen "yeni nesil" bir terör örgütü ile  mücadele ettiğini anımsatan Bağış, "Bu örgüt aynı zamanda dünya genelinde  yaklaşık 160 ülkede okul, şirket, medya kuruluşu ve sivil toplum örgütü gibi  kılıflar altında faaliyet göstermekte olan bütünleşik bir suç ağıdır. FETÖ  yalnızca Türkiye için değil, tüm bu ülkeler için ciddi bir tehdittir."  ifadelerini kullandı.

Bağış, Yunanistan dahil olmak üzere 2016 Temmuz darbe girişiminde  anında tepki gösteren ve darbecileri kınayan ülkelere müteşekkir olduklarını  kaydederek, "Ancak ne var ki tüm dostlarımız aynı tutumu sergilemeye muvaffak  olamadılar. Bazıları bugün bile bunu başarabilmiş değildir." değerlendirmesinde  bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) geçen yıl Suriye'de başlattığı "Fırat  Kalkanı Operasyonu"nu başarıyla tamamladığını anlatan Bağış, "Bu operasyon,  DEAŞ'ın bölgeden çıkarılmasına öncülük etti, 2 bin 15 kilometrekarelik alanı  özgürleştirdi, terörden arındırılmış güvenli bir sığınak kurdu ve yurtlarından  mahrum bırakılmış Suriyelilerin geri dönmesine olanak tanıdı." şeklinde konuştu.

Bağış, geçen yıldan bu yana Hatay ve Kilis'teki 700'den fazla saldırı  sebebiyle sivil kayıplar olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Halen devam etmekte olan Zeytin Dalı Operasyonu, sınır güvenliğimizi  garantiye almak, Afrin'den ortaya çıkan terör tehdidini etkisiz hale getirmek ve  teröristlerin güvenli mağaralarını ellerinden alarak ve Suriye halkının iradesi  dışında emrivaki yapan teröristleri etkisiz hale getirmeyi ve böylece kardeş  Suriyelileri bu teröristlerin baskı ve zulümlerinden kurtarmayı hedeflemektedir."

"TÜRKİYE, SIĞINMACILARA 30 MİLYAR DOLAR HARCADI"

Türkiye'nin 3,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını  anımsatan Bağış, "Türkiye, yaklaşık 30 milyar ABD doları harcarken uluslararası  topluluktan aldığımız toplam katkı, beklentileri karşılamaktan çok uzak." dedi.

Bağış, Türkiye-AB göçmen mutabakatıyla, Yunanistan'ın üzerindeki yükün  hafiflediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyaretinde Türk-Yunan  ilişkilerindeki konuların açık ve dürüst şekilde tartışıldığını dile getiren  Bağış, "Bu zorlu zamanlarda bölge, önemli zorluklara batmış ve çalkantılı bir  dönüşüm geçirirken tüm samimiyetimle ben, Türkiye'nin ve Yunanistan'ın yalnızca  ikili diyalog ve iş birliği sayesinde kendi yeteneklerini sonuna kadar kullanarak  yapıcı birer rol oynayabileceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmak isteyip istemediğine yönelik soru  üzerine Bağış, şunları dile getirdi:

"Paris'te bir patlama olduğunda bizim o günkü Başbakanımız dahil tüm  dünya desteğe gitti ama bizde kendi savaş uçaklarımız Meclisimizi bombalarken,  demokrasiyi korumak için bir gecede 250 şehit verirken, Cumhurbaşkanımız  suikastçı hainlerin hedefi olduğunda iktidar ve muhalefet, milletçe FETÖ'ye karşı  kenetlendiğimizde hiçbir Batılı müttefikimizi yanımızda göremedik.

Türkiye’ye yapılan en basit tabirle hipokrasidir. Şundan emin olunuz,  Batı, Türkiye’ye bir adım atarsa Türkiye, Batı'ya üç adım atar."

Sonraki Haber