Çavuşoğlu yüzüne karşı eleştirdi
Türkiye ile arasında yapılan üçlü bakanlar toplantısında Bakan Çavuşoğlu Belçika'yı sert bir dille eleştirdi.
Türkiye ile Belçika arasında yapılan üçlü bakanlar toplantısının ana gündem maddelerini; terör örgütleri, PKK, DHKP-C, IŞİD'le mücadele ile Suriye kaynaklı göç sorunu oluşturdu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak toplantıda Belçika'yı eleştirerek, "PKK’yı DAEŞ’ten farklı tutup ona tolerans göstermek, ya da DHKP-C gibi terörist örgütlere müsamaha göstermek çifte standarttır. Bizim de arzumuz, bu teröristler konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesi ki Belçika’da da bunların cezaya çarptırılması gerekiyor" dedi.
Milliyet'ten Mevlüt Çavuşoğlu'nun haberine göre Türkiye - Belçika üçlü bakanlar toplantısı bugün Hilton Oteli'nde yapıldı. Toplantıya Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala; Belçika heyetinden ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders, Başbakan Yardımcısı ve Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon, Adalet Bakanı Koen Geens ile Göç ve İltica Devlet Sekreteri Theo Francken katıldı.
TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, Belçika ve Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye’nin bugüne kadar adi suçlular ve yabancı terörist savaşçılar konusunda Belçika’nın taleplerini yerine getirdiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, "İşbirliğimiz sayesinde bin 222 yabancı savaşçıya ülkeye giriş yasağı koyduk. 60’a yakın yabancı savaşçıyı da Belçika’ya iade ettik. Hatta Fransa’daki saldırıları bizim iade ettiğimiz yabancı savaşçıların gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu konuda işbirliğimiz var" dedi.
PKK'YA TOLERANS ÇİFTE STANDART
Belçika’nın adi suçluların iadesi konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, "Fakat PKK ve DHKP-C konusunda aynı hassasiyeti gösterdiğini söyleyemeyiz. Polisin en son 2014’te yaptığı (Belçika) operasyonların daha yargıya yansımadığını görüyoruz. Hiç kimsenin iç işlerine karışmak istemeyiz. Ama teröristler ve terör örgütlerine karşı çifte standarttan uzak durmak lazım" diye konuştu. Çavuşoğlu, Belçika mahkemelerinin yabancı terörist savaşçılar konusunda kısa sürede kararlar aldığına işaret ederek, şunları söyledi:
"Bunları memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de gözaltına aldığımız, tutukladığımız çok sayıda yabancı terörist savaşçılar var. Ama PKK’yı DAEŞ’ten farklı tutup ona tolerans göstermek, ya da DHKP-C gibi terörist örgütlere müsamaha göstermek çifte standarttır. Bizim de arzumuz, bu teröristler konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesi ki Belçika’da da bunların cezaya çarptırılması gerekiyor. Müsamaha yapılmaması gerekiyor."
PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin Türkiye’deki terör faaliyetlerine ilişkin Belçika’da açıklamalarda bulunduklarına dikkat çeken Çavuşoğlu, bu terör örgütlerinin aynı şekilde diğer terör faaliyetlerini de radyo televizyon yoluyla Belçika’da yürüttüklerini söyledi. Türkiye’nin ifade özgürlüğü konusundaki hassasiyetini dile getiren Çavuşoğlu, bütün bu konuları Belçikalı mevkidaşlarıyla açık ve çok samimi bir şekilde paylaştıklarını dile getirdi.
BELÇİKALI BAKAN ELEŞTİRİYE YANIT VERDİ
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, toplantıda PKK, DHKP-C gibi terör örgütlerinin faaliyetlerine değindiklerini belirterek, "Belçika’da terör faaliyetleriyle ilgili kanıtların net bir şekilde toplanması gerektiğinden usuller uzun oluyor ve bu yapılırken hukukun üstünlüğünün de gözetilmesi gerekiyor. Tüm ülkeler olarak vatandaşların terör saldırılarından korunması ile bireysel hak ve özgürlükler, özel hakların gizliliği konularında bir denge gözetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Reynders, Çavuşoğlu'nun eleştirileri üzerine, "Suçluları zorunlu sebeplerden dolayı iade etmediğimiz zaman etkili bir şekilde soruşturduğumuz konusunda umarım ikna edebilmişizdir" dedi. Uluslararası anlaşmaların kendileri için de geçerli olduğunu dile getiren Belçikalı Bakan, şunları söyledi:
"Belçika’da PKK ve DHKP-C hakkında adli takip ve soruşturmalar federal savcılar tarafından, çok detaylı bir şekilde yürütülmektedir. Kısa bir süre sonra 4 dava hakim karşısına çıkacak. Usulleri yavaş olan bir ülkeyiz ancak terör ve teröristlerin süreçleri konusunda en aktif ülkelerden bir tanesiyiz. PKK ve DHKP-C terör örgütlerinin soruşturması konusunda da taahhütlerimizi yerine getiriyoruz. Nisan ayında bürokratlarımız arasında suçluların iadesi, hukuki işbirliği ve hüküm giymiş kişilerin transferiyle alakalı bir çalıştay düzenlenecek ve detaylı görüşmeler olacak. Tabii ki sözler verdik ve bunları da tutacağız."