Bir sürpriz yerel seçim anketi daha: İstanbul'da fark %1,7
Dİ-EN Araştırma’nın 10-20 Kasım tarihleri arasında 2 bin kişi ile gerçekleştirdiği ankete göre AK Parti ile CHP arasındaki fark %1,7 düzeyinde.
Dİ-EN Araştırmanın İstanbul ve Adana için gerçekleştirdiği ankette çarpıcı veriler yer aldı. 10-20 Kasım tarihleri arasında 2 binden fazla kişiyle yüz yüze yapılan araştırmaya göre CHP, Adana’da birinci parti durumundayken İstanbul’da ise başa baş bir mücadele içerisinde. Araştırmaya göre İstanbul’da AK Parti’nin oy oranı 32.1 iken CHP’nin oy oranı ise 30.4. Adana’da ise CHP’nin oy oranı AK Parti’den önde görünüyor. Açıklanan verilere göre Adana’da CHP 27.6 iken AK Parti ise 23.5 oranında kalıyor.
Birgün gazetesinden Can Uğur'un haberine göre AK Parti ve MHP arasındaki ittifak görüşmelerinin hızlanmasının ardında anket oranlarının olduğu sıkça dile getirildi.
Özellikle İstanbul’da AK Parti’nin seçimleri kaybetme ihtimalinin çok yüksek olduğunu gören AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ittifak görüşmelerini yeniden gündeme getirdiği belirtiliyor. AK Parti açısından kritik olan bir diğer büyük kent ise Adana. CHP ve İYİ Parti’nin güçlü olduğu ilde AK Parti tek başına kazanamıyor. AK Parti’nin önde gelen isimleri de sıkça bu tabloya işaret ederken MHP ile sıkı bir pazarlık içerisinde olunduğu sır değil.
Adana’da 4 parti de ciddi bir rekabet içerisinde. Dİ-EN’in araştırmasında ise Adana ile ilgili çarpıcı bir tespit yer alıyor. Kentte yoğun bir Kürt seçmene sahip olan AK Parti, MHP ile ittifak yapması durumunda bu kesimden ciddi bir oy kaybı yaşayabilir. Ancak tek başına girmesi durumunda ise kenti kaybetme ihtimali yüksek. MHP bu denklemi bildiği için masaya daha güçlü oturan taraf. İttifak denkleminin kilitlendiği illerden bir tanesi olan Adana’da CHP’nin ise hatırı sayılır bir karşılığı bulunuyor.
24 Haziran seçimlerine Cumhur İttifakı adı altında birlikte giren AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerde ittifak yapmayacakları açıklanmıştı. Ancak anketlerdeki düşük oranlar tarafları ittifaka zorluyor. Önceki gün iki lider görüşmelere başladı. İttifak görüşmelerinin süreceğini iki partinin yetkili isimleri de dile getirdi. Nasıl bir yol haritası çıkarılacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak AK Parti’nin meseleyi bir ‘varlık-yokluk’ ikilemine sıkıştırması basıncın boyutunu gözler önüne seriyor. MHP ile ittifak yapmayan AKP’nin ciddi bir sorun yaşayacağı anket sonuçlarına yansırken MHP ile yaptığı ittifak hem yerelin dinamikleri hem de AKP’li Kürt seçmenin pozisyonu açısından pembe bir tabloya işaret etmiyor.