Başkan Şahin, ABD'de Suriyelileri anlattı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ABD’nin New York eyaletinin önemli sivil toplum kuruluşlarından Synergos Enstitüsü’nün düzenlediği etkinliğe katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, ABD’de gerçekleştirilen etkinlikte, belediyenin Gaziantep’te sosyal alan ile Suriyeli misafirlere yönelik yaptığı çalışmaları sunum eşliğinde anlattı.
Küreselleşme ve dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten Şahin, Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik önemi nedeniyle 40 ülkenin ülkemizin tarihi ve arşivine bakmadan göç ve kendi tarihini yazamadığını söyledi.
Gaziantep’in bütün medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlatan Şahin, kentin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildiğini vurgulayarak şehrin tarihi hakkında bilgi verdi.
Suriye’de yaşanan insanlık dramını anlatan Şahin, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük göç hareketiyle karşı karşıya olunduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin şu anda 2.7 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şuanda 70 bin çocuk eğitim hayatına kazandırıldı. Yüzde 70 Suriyeli mülteci çocuklar sistemin içine dahil edildi. Şuanda Suriyeli mülteci çocuklar da bizim çocuklarımız gibi bütün imkanlardan istifade etmeye başladı. Kadınlara açtığımız kurslarla dil ve meslek öğretiyoruz. Kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz imkanları onlara da verdik, sosyal hayatı paylaştık. Çünkü sosyal uyum, entegrasyon, adaptasyon ve imkan için birlikte yaşamamız lazımdı. Aksi takdirde terörizm, kutuplaşma, nefret söylemlerinin artmasına neden olacaktı. Bu yüzden 2023 yılında ulaşmamız gereken nüfusa 2015 yılında ulaştık. Bunun için daha fazla konut, yol, su, altyapı ve enerji gibi ihtiyaçları yapmamız zorunluğunu bize getirdi.”
Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesinin önüne geçmek için yaptıkları çalışmaları anlatan Şahin, belediyenin kız çocukları yeniden eğitime kazandırılması için başlattığı “Gelin Etmeyin Okula Gönderin” projesinin çok başarılı olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin sağlıkta çok önemli dönüşümler yaptığına vurgu yapan Şahin, konut ve barınmanında önemine dikkat çekerek, TOKİ ile yapılan 50 bin konutluk projeden bahsetti.
Sosyal adalet ve barışın sağlanmadığı takdirde dünyadaki huzur ve barışında sağlanamayacağına ifade eden Şahin, “Ortadoğu’daki huzur ve barışı sağlamadığımız zaman hiçbirimiz huzurlu ve mutlu olmayacağız. Ulaşamadığımız her bir çocuğun üzerimizde çok büyük bir emaneti ve sorumluluğu var. O yüzden ben bana düşen kısmıyla bütün gücümle bu alanda gayret gösterdim” dedi.
Güçlerin birleştirilerek empati yapılma zamanı olduğunu vurgulayan Şahin, Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunduğu teknenin batması sonucu hayatını kaybeden Suriyeli Aylan Kurdi bebeği örnek vererek, bütün dünyaya huzur ve barışın gelmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Toplantıya Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Synergos Enstitüsü’nden Peggy Don Mohanlal ve Anna Ginn, Maya Vakfı Kurucu Başkanı Esra Özsüer, vakıf başkanları ve üye ülkelerden temsilciler katıldı.
-SYNERGOS ENSTİTÜSÜ-
Yoksullukla mücadele için toplumsal gelişmedeki önemli aktörleri bir araya getirerek ortaklıklar ve bağlantılar kurulmasına, deneyim paylaşımı için ortamlar yaratılmasına destek olan New York temelli sivil toplum kuruluşudur. Synergos adaletli, barışçıl ve sürdürebilir bir dünya hedefler ve insanların kendi potansiyellerinin farkında olmasını, dünyanın her yerindeki insanları güçlendirmeyi ve insanlığın ortak vicdanını savunmasını da desteklemektedir. Aynı zamanda insanları bir araya getirerek yoksulluğun getirdiği karmaşık ve zor sorunlarını da çözmek görevleri arasındadır.
Synergos Enstitüsü, 30 ülkede yoksulluk ve toplumsal gelişme üzerine geliştirilen yaratıcı ve kalıcı programları destekler. 20 ülkeden 250’den fazla filantropist ailenin üye olduğu enstitüye Küresel Liderler Ağı (Global Philanthropists Circle), üyelerini yılda birkaç kez düzenlediği etkinliklerde bir araya getirerek yoksulluk, açlık gibi küresel sorunlarla mücadelede çözüm önerilerine dair görüş ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlar.