Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da

Davutoğlu: (3)- "Gereksiz rekabetler ve çatışmalar yerine artık bu Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası yapmak durumundayız. Yapamazsak bu coğrafyada etnik, mezhebi, dini çatışmaların ve terörün, Afganistan'da oluşturduğu tehdit gibi tehdit olmasına

ASTANA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Türkiye'nin etrafında birçok ülkede, başta kardeşimiz ve dostumuz Suriye ve Irak olmak üzere, yaşanan gerilimler hepimize ders olmalıdır" dedi.

Davutoğlu, Uluslararası Türk Akademisi tarafından Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Hoşgörü ve Barış Sarayı'nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, eski İpek Yolu'nun modern araçlarla yeniden keşfedilerek inşa edilmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Davutoğlu, ekonomik ve kültürel etkileşimin artması oranında siyasal gerilimin de düşeceğine dikkat çekti.

Bunun için Çin'den başlayıp, Orta Asya ve Kazakistan'ı geçip, Hazar üzerinden Azerbaycan'a, Gürcistan'a ve Türkiye'ye gelerek, Türkiye üzerinden Avrupa'ya kadar uzanacak orta koridor ulaşım hattına büyük önem verdiklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, bunun aynı zamanda geleneksel İpek Yolu'nun daha hızlı araçlarla takviye edilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Davutoğlu, Çin ile G-20 Zirvesinde, Çin'in bu İpek Yolu kuşağı üzerindeki stratejik perspektifiyle bağlantı bir anlaşma imzaladıklarını anımsatarak, diğer taraftan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni bu yıl içinde bitirerek hizmete açacaklarını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye üzerinde ise Kars'tan itibaren İstanbul'a kadar hızlı tren demiryolu rehabilitasyonu yaptıklarını, İstanbul'a ulaştığında Marmaray'la birleştirecekleri bu hattın, Londra'ya kadar uzandığını anlattı.

Davutoğlu, "Bu tren yolunun doğu tarafında Bakü-Hazar geçişi, Aktav-Kazakistan üzerinden Çin'e ulaşmasını istiyoruz. Bu iddialı ama bir barış projesidir. Farklı kültürlerin nasıl İpek Yolu'nda tanışmış olmaları barış getirmişse, biz tüm Avrasya'yı geçecek olan bu kuşağın bir barış yolu olacağına inanıyoruz. Aynı kuşakta karayolu taşımacılığının da geliştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

- "Türkiye'nin limanları Kazakistan'ın limanlarıdır"

Türkiye'nin, Karedeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde de Karadeniz'in etrafında bir otoyol inşa ederek Karadeniz-Hazar- Akdeniz bağlantılarını da birbirine irtibatlandırmaya kararlı olduğuna vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu bizim için coğrafyamızı değerli kılacak bir projedir. Aynı şekilde bu hat üzerinden özellikle enerji boru hatlarının geçmesine de önem veriyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı Hazar'ı Akdeniz'e bağlamıştır. Bakü-Tiflis-Ceyhan'ı Kazakistan üzerinden bağlayacak bir hat aslında Orta Asya'dan Akdeniz'e inecek en kısa yol olmaktadır. Bu da enerji hatları bağlamında denizlerin birbirine irtibatlandığı ve Kazakistan ile Türkiye coğrafyasının bir enerji kuşağı haline geldiği bir sonuç doğuracaktır. Dolayısıyla gerek ulaştırma gerek ticaret gerekse enerji alanında bu yeni dönemde barış inşa etmenin yolu, ülkeleri, bölgeleri ve denizleri birbirine bağlamaktır."

Kazakistan'ın Asya'nın merkezinde, Türkiye'nin de Asya'nın batısında bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin limanları Kazakistan'ın limanlarıdır. Kazakistan, Hazar Denizi boylarındaki kıyısı dışında, genellikle Asya'nın merkezinde olduğu için büyük denizlere uzak bir ülke gibi görülebilir. Ama Türkiye ile Kazakistan'ın potansiyeli birleştiğinde biliniz ki Türkiye'nin tüm limanları Kazakistan'ın limanları olacaktır ve Kazakistan'ın malları ve ürünleri dünyanın her yerine Türkiye'nin limanlarından ulaşacaktır. Bu limanlar aynı zamanda Avrupa ve Akdeniz'in en büyük limanları olmaktadır. Yeni geliştirdiğimiz ulaştırma projeleriyle, Akdeniz'in en büyük limanlarından birini Çandarlı Limanı olarak İzmir yakınlarına inşa ediyoruz. Yine Mersin Limanı en önemli limanlardan biridir, Akdeniz'de. Yapılmakta olan Filyos Limanı Karadeniz'de. Eğer Kazak dostlarımız, iş adamları açık denizlere açıklamak isterse, Akdeniz'e açılmak için Mersin, Ege üzerinden açılmak için Çandarlı, Karadeniz'e ve oradan da isterse Tuna üzerinden Avrupa içlerine gitmek için ise Filyos, Kazakistan'ın emrimde olacaktır."

Türkiye'nin havalimanlarının aynı zamanda Kazakistan'ın da olduğunu anlatan Davutoğlu, dünyanın en büyük havalimanının İstanbul'da inşa edildiğini anımsattı.

Başbakan Davutoğlu, "İstanbul'daki üçüncü havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. İki hafta önce dünyanın üçüncü büyük havalimanı haline geldi, şu anki Atatürk Havalimanı yolcu yoğunluğu bakımından" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği'ne üye olmasının Kazakistan için Türkiye'yi Avrupa'ya giriş kapısı haline getirdiğini, Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye olmasının da Kazakistan'ı Türkiye için Avrasya ekonomisine giriş kapısı yaptığını bildirdi.

Ulaştırma alt yapısıyla ekonomilerin bir araya getirilmesi halinde büyük potansiyelin ortaya çıkacağına dikkat çeken Davutoğlu, "Hele hele bunun tüm Orta Asya'ya yaygınlaşması halinde 20. yüzyıl boyunca önce büyük oyunun, imparatorluklar arasındaki büyük rekabetin kurbanı olan, sonra da soğuk savaşın kurbanı olan bu Orta Asya coğrafyası, bu sefer barışın, refahın, huzurun ve kalkınmanın merkezi olacak" diye konuştu.

- "Türkiye ve Kazakistan iki istikrar adasıdır"

Kazakistan'ın bir başarı hikayesi bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, 25 yıl önce buraya gelindiğinde küçük bir köy veya kasabanın görüldüğünü ancak bu küçük kasabadan büyük Astana'yı oluşturmasının sebebinin ise Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in vizyonu ve Kazakların çalışkanlığı olduğunu ifade etti.

İstanbul'un diğer bir adının da "Asitane" olduğu bilgisini paylaşan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Astana ve Asitane. Konya'nın da... Çünkü başkenttir. Asitane başkent. Astana ne kadar gelişirse biz Asitane'de, İstanbul'da oturanlar o kadar mutlu oluruz. Nasıl Asitane dünyanın en büyük havalimanına sahip olduğunda Astana sahip olmuş gibi sizler mutlu oluyorsanız. Büyük imkanlar var önümüzde. Gereksiz rekabetler ve çatışmalar yerine artık bu Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası yapmak durumundayız. Yapamazsak bu coğrafyada etnik, mezhebi, dini çatışmaların ve terörün, Afganistan'da oluşturduğu tehdit gibi tehdit olmasına yol açarız. Bugün Türkiye'nin etrafında, birçok ülkede, başta kardeşimiz ve dostumuz Suriye ve Irak olmak üzere, yaşanan gerilimler hepimize ders olmalıdır. Ülkeler birliklerini, beraberliklerini korudukları zaman, komşularıyla iyi ilişkiler geliştirdikleri zaman kalkınabilirler. Bu anlamda Türkiye ve Kazakistan iki istikrar adasıdır. Vizyonu, hedefi ve gelecek perspektifi olan iki büyük istikrar adasından bahsediyoruz. Türkiye'nin istikrarı etrafa istikrar getirir, Kazakistan'ın istikrarı da yine çevresine istikrar getirir."

- Konferanstan notlar

Başbakan Davutoğlu’na konferansın ardından, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali tarafından kalpak, kaftan ve yöresel çalgı kopuz hediye edildi.

Davutoğlu, kendisine atlarla ilgili bir kitap hediye edilmesi üzerine, "Atlarla gittik, uçaklarla geldik" ifadesini kullandı.

Barış ve Hoşgörü Sarayı'ndaki kütüphaneyi gezen Başbakan Davutoğlu, kütüphane raflarında yer alan "Stratejik Derinlik" isimli kitabını imzaladı.

Davutoğlu, daha sonra akademi öğrencileri tarafından seslendirilen şarkı ve ilahileri dinledi.

(Bitti)


Sonraki Haber