Başbakan Binali Yıldırım 20 maddelik paketi açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu devam ederken kameralar karşısına geçerek 20 maddelik teşvik paketini açıkladı.
Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında saat 09.10'da Çankaya Köşkü'nde toplandı.
Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken kameralar karşısına geçen Başbakan Yıldırım, işçi, işveren ve esnaf için teşvik paketini açıkladı.
Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
''Bayram öncesi müjdeli haberlerimize geçelim. Öyle zannediyorum ki bu müjdeli haberler ne ilk ne de son olacak. Müjdeli haberlere geçmeden son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularımızla iklişkilerin normalleştirilmesi politikamızın somut sonuçlarını görmeye başladık. Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz İsrail'le varılan mutabakatla tekrar normalleştirme sürecine başladık.
Turizmde bu sene ciddi bir krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir rahatlama sağladı ve ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması iç turizmde bir hareketlenme oldu. Otellerimizde doluluk oranı yüzde 90'ların üzerine çıktı. 2017'de bunun kalıcı hale gelmesi için tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. AB'ye tam üyelik hedeflerimizde de yeni bir dönem girdik. Suriye'deki durum sürdürülebilir değil, Suriye'de normalleşme mümkündür. En büyük müjde barış güven ve huzurdur.
Şimdi gelelim madde madde neler yapacağız. Kime faydası var? Yatırım yapana işe girecek insanlara faydası olacak. Satış olacak millete faydası var. Emekliye işçiye gençlere turizmciye faydası var. Toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbir kemer sıkma değil daha fazla yatırım üretim ticareti öngören tedbirlerden bahsediyoruz.
MADDE MADDE YATIRIM TEŞVİK PAKETİ
-Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor.
-Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.
-Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşanların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz.
-Uluslararası firmalar yönetimi Türkiye'den yaparsa kurumlar vergisi muafiyeti getirilecek.
-Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçlarını 1 yıl erteliyoruz.
-Yurtdışındaki varlığını Türkiye'ye getirene soru olmayacak karapara olmayacak terör kaynaklı para olmayacak. Paralarını Türkiye'ye getirsinler.
-Yıllardan beri taşımacılık sektörümüzün beklediği bir tedbir alıyoruz. Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü, bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli.
-Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Şehitlerimize ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Onlar bizim kalbimizdedir.
-Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek.
-Kredi kullanımında gayrimenkul gibi teminatlar vardı. Artık taşınabilir menkul değerler de teminat gösterilebilecek. (Torna tezgahı, CNC tezgahı vb...)
-Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasında gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek.
-Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tek elden bu işleri yürütecek.
-Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak. Primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.
-Şirket kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak. Yani dükkan açma da dükkan kapatma da kolaylaşıyor.
-İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bazı hükümlerini 1 yıl öteliyoruz.
-Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırıyoruz.
-İhracatçıya hususi pasaport (yeşil pasaport) verilecek.
-Yatırım için kullanılan arazilerde 5 yıl emlak vergisi yok.
-Tasarrufa kamuda başlayacağız. Çalışanların ücreti hariç, yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Bu konuda bakanlarımız kapsamlı program hazırlayacaklar ve yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacaklar.
-Yurtdışında emeklilik hakkını kazananlar 6 aydan az kalırsa araç getiremiyordu. Bunların sorununu da çözmüş oluyoruz.
-KOBİ'lere ilave imkanlar var. Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira kadar kredi kullandırabileceğiz.
''RUSYA İLE ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNÜYORUZ''
Başbakan Yıldırım, "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısına, vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutlayarak başladı.
Bakanlar Kurulu'nun toplantısı sırasında kamuoyuna bazı müjdeli haberler vereceklerini, bunun bir ilk sayılabileceğini belirten Başbakan Yıldırım, "Öyle inanıyorum ki bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son olacak. Bundan sonra da milletimizin, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Türkiye'nin son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularıyla ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik politikasının somut sonuçlarının görülmeye başlandığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
"Nedir bunlar? Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz ve normalleşme süreci başladı. İsrail ile varılan mutabakatla tekrar normalleştirme sürecine başladık. Bu sürecin ilk semeresine de dün Gazze'de şahit olduk. 11 bin tonluk yardım gemisi Gazze'ye insani yardımları Mersin'den götürdü ve oradan, Aşdod Limanı'ndan, Gazze'de bulunan, çok zor şartlarda yaşayan 1,5 milyonu aşkın Filistinli kardeşlerimize ciddi bir insani destek olarak Türkiye verdiği sözü yerine getirmiş oluyor. Bunun ikinci adımı enerjiyle, altyapıyla ilgili. Hazırlıklar da yapıldı, önümüzdeki günlerde hemen bayramdan sonra gereken temaslar yapılıyor, hayata geçirilecek."
"OTELLERİMİZİN DOLULUK ORANLARI YÜZDE 90'LARIN ÜZERİNE ÇIKTI"
Turizmle ilgili gelişmelere de değinen Yıldırım, şöyle konuştu:
"Rusya ile ilişkilerin bozulması ve bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı, terör olaylarını da ilave edersek turizmde bu sene ciddi krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Şimdi ne yapıyoruz Bu iki mutabakatla birlikte zaten kendiliğinden Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir rahatlama sağladı ve buradan ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı, daha da artarak devam edecek. İkincisi de bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bunu bizim ramazanın başında ilan etmemiz dolayısıyla iç turizmde düşündüğümüzün çok üzerinde bir hareketlenme oldu. Allah'a şükür turistlik ülkelerde otellerimizin doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. Bu kısa vadeli bir şey ancak bunun 2017'de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. 2017'ye yönelik tedbirleri de bu sene sonuna kadar tamamlamış olacağız. Dolayısıyla gerek kruvaziyer turizimde, gerek tatil, kültür, tarih turizminde 2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz. Tarım sektöründen dış ticarete, dış yatırımlardan ulaşım sektörüne ciddi bir, bu normalleşme süreci hareketlenmeyi de beraberinde getirdi."
Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyelik hedefine yönelik yeni bir döneme girildiğini de belirterek, "Fasıllar yeniden açılmaya başlandı, konuları daha doğru bir zeminde konuşma, tartışma fırsatı bulduk" diye konuştu.
"DOSTLUK HALKASINI GENİŞLETİYORUZ"
"Türkiye'nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki barış çemberini güçlendiriyor, dostluk halkasını genişletiyoruz" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Rusya'dan İsrail'e, Mısır'dan Suriye'ye, Irak'tan İran'a, AB ülkelerinden ABD'ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz, bunu sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'deki bu durum sürdürülebilir değil, Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz barış, güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz."
Başbakan Yıldırım, Kıbrıs'ta kalıcı barışa yönelik görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, "Bu konuda Türkiye hep yapıcı oldu bundan sonra da yapıcı olmaya devam edecek. Burada tek sınırımız var adil, eşit iki taraflı bir devletin oluşması" dedi.
Barış, güven ve huzuru en büyük müjde olarak nitelendiren Yıldırım, şunları söyledi:
"Terörle mücadelede, operasyonlarda şehirlerde tam hakimiyeti sağladık, kırsalda da terörü temizlemek için güvenlik güçlerimiz yoğun bir çalışma içerisinde. Lice ve etrafındaki temizlik harekatı bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar, yani bir cephanelik gibi bunların hepsi çökertildi, etkisiz hale getirildi. Bütün bu sürecin başlamasında Sayın Cumhurbaşkanı'mızın gösterdiği dirayet ve liderlik var. Başından beri ilişkilerimizin normale dönüştürülmesi, dostlukların artırılması, düşmanlıkların azaltılması konusunda bize gösterdiği rehberlik ve vizyoner tutumundan dolayı Bakanlar Kurulu olarak kendisine şükranlarımızı sunuyoruz."