Bakan Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'e yönelik planlanan harekatın zamanlamasıyla ilgili olarak "Harekat konusunda kararı sahadaki gelişmeler doğrultusunda Cumhurbaşkanımız verir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayın programında gündeme dair soruları yanıtladı. Rusya ile yapılan İdlib görüşmelerine ilişkin "Rusya ile görüşmede henüz istediğimiz noktada değiliz, ihtiyaç olursa liderler düzeyinde toplantı olabilir." diye konuşan Bakan Çavuşoğlu, İdlib'e harekatın zamanlamasıyla ilgili olarak "Harekat konusunda kararı sahadaki gelişmeler doğrultusunda Cumhurbaşkanımız verir." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları:

"Rusya bize harita dayatmadı, karşılıklı pozisyonlarımızı belirten kağıtlar verdik. Rejimin saldırıları hunharca devam ediyor, on bilerce insan dün evlerini terk etti. Dörtlü Suriye zirvesi için tarihleri belirlemeye çalışıyoruz.

İDLİB'E HAREKAT

İdlib konusunda atacağımız adım, yeni felaketin önlenmesi için olacak. İdlib'e harekat konusunda kararı sahadaki gelişmeler doğrultusunda Cumhurbaşkanımız verir.

'LİBYA'DA ATEŞKESİ TESİS EDECEĞİZ'

Libya'da bizim pozisyonumuz net. Biz attığımız adımlarla burada bir denge sağlayacağız bununla da ateşkesi tesis edeceğiz dedik. Rusya ile attığımız adımlar doğrultusunda bir ateşkes çağrısı yaptık. Bu ateşkes çağrısından sonra hemen meşru hükümet ateşkesi desteklediğini söyledi. Daha sonra Hafter'den böyle bir çağrı bekledik gelmedi. Biz üzerimize düşeni yaptık. Rusya'da Serrac belgeyi imzaladı Hafter ise adeta oradan kaçtı. Berlin Konferansı bizim çabalarımız ile başarılı oldu. Berlin Konferansı'nda da ortak deklarasyona Hafter destek vermedi. Tüm ülkeler burada bastırmasına rağmen Hafter başbakanlık ofisine bile gelmedi. Otelden bu işleri takip etti. Dolayısıyla desteğini açıklamadı. Tüm bu gelişmelerden sonra Hafter'in ihlallere devam edeceğini bekliyorduk. Ateşkes devam etmezse zaten siyasi sürece geçmek de çok zor. Dünya kınıyor fakat Hafter'i durdurmak için ne yapılıyor önemli olan bu. Ateşkesin tam olarak ve bağlayıcı olarak tesis edilmesi gerektiğini Berlin'de güçlü şekilde vurguladık.

YUNANİSTAN AÇIKLAMASI

Yunanistan ile bizim ilişkilerimizi düzeltmek için attığımız adımlar oldu. Geçmişte Kardak krizinden sonra Ege'de karasularının da olduğu bazı konuların görüşüleceği bir mekanizma başlatıldı. Biz de iktidara geldiğimizde bunu sürdürdük. Henüz çözülememiş konuların görüşülebilmesi için Çipras hükümetine kadar bunlar iyi gidiyordu. Yunanistan'da sol partiler aşırı ulusalcı oluyor. Yeni Başbakan ile bu görüşmelere başlanması konusunda mutabık kaldık. Yunanistan Rum kesimiyle beraber düşmanımın düşmanı dostumdur anlayışı ile Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışlama tutumunda oldu. Biz de karşı hamlelerimizi atınca Yunanistan rahatsız oldu. Diyoruz ki biz sizinle de buna benzer bir anlaşma yaparız yeter ki siz anlaşmaya hazır olun. Doğu Akdeniz'de paylaşmayı öğrenin burada herkesin hakkı var. Fakat Kıbrıs Türkü'nün hakkını yok sayarsanız biz bu adımlara devam ederiz. Ege'de özellikle gerginliği azaltmak için toplantılar yapılıyor. Gerginlik olmadan biz tüm konuları görüşmeye hazırız."

Sonraki Haber