Bahçeli'den Erdoğan'a sert yanıt
MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti liderlerini davet edeceğine ilişkin açıklamasına ''Ne görüşürüm ne de Saray'a giderim'' diye yanıt verdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlerle görüşeceğine ilişkin açıklamasına sert yanıt vererek, “Ne Erdoğan’la görüşürüm ne de Saray’a giderim” dedi. Bahçeli, Ak Parti ile koalisyon hükümeti kurma konusunda “Meydanda hırsızlardan hesap soracağız dedik, 17-25 Aralık yolsuzluk olaylarını nereye koyacağız. Dosyaları açsın, iktidarı alsın” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, MHP’li il ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından Milliyet’in sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı’nın liderleri davet ederek görüşme yapacağına ilişkin açıklamasına sert yanıt veren Bahçeli şunları söyledi:
Yetki aşımına itiraz
“Cumhurbaşkanının bu manada bir yetki aşımını kabul etmeyiz. Görevlendirmek anayasaldır, ama yönlendirmek cumhurbaşkanına has Kaçak bir uygulamadır.”
Bahçeli, “Erdoğan’la görüşmeyeceğiniz ve Saray’a gitmeyeceğiniz anlamına mı geliyor” sorusuna, “Evet, doğrudur” yanıtını verdi. Bahçeli, “Sayın Ahmet Davutoğlu Bey’i görevlendirecekse veya bir başkasını görevlendirecekse onunla görüşebiliriz. Görevlendirme görevi Erdoğan’da, koalisyonu kurma görevi Davutoğlu’nda olur” diye konuştu. Bahçeli, Erdoğan’ın olası daveti için “Bu çağrı ile oyalıyor, ‘herkesle görüştüm’ diyor. Hatalarını kapatmaya çalışıyor, ayıbını örtmeye çalışıyor. Fazla dikkate almamak lazım” dedi.
Bahçeli, il ve belediye başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantının kapalı bölümünde ise Cumhurbaşkanı’nın davetine değinerek, “İnisiyatifi elden bırakmamak istiyor. Koalisyonu şekillendirmek istiyor. Bunları yaparak Sarayı meşrulaştırmaya çalışıyor. Biz gitmeyiz, Erdoğan da MHP’nin kapısının önünden bile geçmesin” diye konuştu. Bahçeli, toplantıda koalisyona ilişkin özetle şunları kaydetti:
AKP, MHP için ‘Erken seçim istiyor, görüşmeye kapalılar’ gibi kirli propaganda yapmaya başladılar. Görüşmelere kapalı değiliz. Bu koalisyon alternatifleri olmazsa erken seçim kaçınılmaz hale gelir. En yakın olabilecek tarih ise 15 Kasım’dır.
‘Bilal’i versin’
AKP MHP koalisyonu olur ama şartlarımız var. İlkelerimizden vazgeçmemiz söz konusu değil, şartlarımızdan vazgeçmeyiz. 17-25 Aralık yolsuzluk olaylarını nereye koyacağız. Her bir Oyunvicdani sorumluluğu var diye halka seslendik. Hırsızları nereye koyacağız? Gece yarısı torba kanunlarla kimler zengin edildi, bunlardan hesap sorulmayacak mı? 17-25 yolsuzluk soruşturmasına ilişkin hassasiyetlerimiz belli. Operasyonun üstü örtülmeye çalışılıyor. Bunu göz ardı edemeyiz. TÜRGEV’e yapılan bağışları verilen ayrıcalıkları ne yapacağız? Bilal’in içinde olacağı sıfırlanan paraların hesabını sormayacak mıyız? Versin Bilal’i alsın iktidarı.
63 akil adam, 12 kötü adamı oyuna sürdüler. Bunların hepsi “çözüm” dedi. Şimdi bu 12 kötü adam nerede? Çözüm diyen HASAN Cemal, Cengiz Çandar, AKP ile HDP’nin anlaşması gerektiği konusunda neden sesleri çıkmıyor. Nerede Kadir İnanır, nerede Orhan Gencebay, hani hülya koçyiğit? Neden sesleri çıkmıyor.
AKP-CHP koalisyonunu ABD istiyor, sermaye odakları istiyor. Kemal Derviş’in aylar öncesinden Türkiye’ye gelmesi önemli. MHP ile koalisyon isteniyor algısı yaratmak istiyorlar. Ancak asıl amaçları AKP-CHP koalisyonunu meşruiyet kazandıracak bir zemin oluşturmak. “MHP ile olmadı, bakın yanaşmadılar” demek adına bunu dillendiriyorlar.
Hükümeti kurmak için Ak Parti Genel Başkanı Sayın Davutoğlu görevlendirildiğinde, randevu talep ederse veririz, görüşürüz. En azından MHP Genel Merkez binasının girişindeki Orhun Abidelerini, Kültigin Anıtı’nı görmüş olurlar.
HDP, Saray’a gitmeyecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hükümeti kurmak için görevlendirme yapmadan önce siyasi partilerin liderleriyle görüşmeyi tasarladığına yönelik sözleri HDP’de “soğuk” karşılandı.
HDP, Saray’a gitmeyecek
Erdoğan’ın, seçimde barajı geçen 4 siyasi parti lideriyle görevlendirme öncesi bir araya gelebileceğine yönelik sözleri siyasi kulisleri hareketlendirdi. Erdoğan’ın olası davetine karşı nasıl tutum alınacağı dün Ankara’da muhalefet partilerinin gündemindeydi. Seçimde büyük başarı elde eden HDP’de de bu yönde bir değerlendirme yapıldı. HDP yönetimi, özellikle Cumhurbaşkanlığı Sarayı konusunda partinin ilkesel bir tutumu olduğunu belirterek, Saray’da görüşme yapılmasına yönelik bir davete olumlu yanıt verilmeyeceğinin, bu konuda partinin aldığı tutumun değiştirilmesi için bir neden olmadığının altını çizdi.
Görüşme gereksiz
Bu dönem muhalefette kalmaktan yana tutum takınan buna rağmen olası bir krize yol açmamak için hükümet senaryoları konusunda kapısını açık tutan HDP’de, Erdoğan’ın görevlendirme öncesi bu görüşmeleri yapması da “gereksiz” bulunuyor.
Cumhurbaşkanı’nın bir kriz durumunda devreye girebileceği ancak henüz böyle bir krizin yaşanmasının söz konusu olmadığı gibi görüşmelerin bile başlamadığının altını çizen partililer, bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüşülmeyecek bile olsa, olası bir davete olumlu yanıt verilmemesinin ağırlıklı düşünce olduğunu vurguladı. Buna rağmen, davetin yapılması halinde partinin yetkili kurullarının değerlendirme yapacağı ifade edildi.