Almanya TSK'dan kaçan askerleri verecek mi ?

Alman hükümet sözcüsü Seibert, darbe sınrası Türk subaylarının Almanya'ya yaptığı iltica başvurularının "siyasi değil hukuki bir mesele" olduğunu söyledi.

Darbe girişimi sonrası Almanya'ya iltica etmek isteyen Türk subaylarına dair haberlerle ilgili bir açıklama yapan Alman hükümet sözcüsü Seibert, iltica başvurularının "siyasi değil hukuki bir mesele" olduğunu söyledi. Seibert, sığınma hakkının yasalar çerçevesinde ilgili kurumlar tarafından her başvurunun ayrı bir şekilde değerlendirileceği bir mesele olduğunu da vurguladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2 Şubat Perşembe günü Ankara’ya gerçekleştireceği çalışma ziyareti öncesinde, NATO üssünde görev yapan ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türk subayları tartışma yarattı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert Berlin’de Pazartesi günü düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında, Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan Türk askeri personeline ilişkin açıklamalarda bulundu. Seibert, bu iltica başvurularının “siyasi bir mesele” olmadığını vurgulayarak Almanya’ya sığınma hakkını düzenleyen yasalar çerçevesinde ilgili kurumlar tarafından her başvurunun ayrı bir şekilde değerlendirileceği bir mesele olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DEN İLTİCA BAŞVURULARI ARTTI

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Johannes Dimroth, “kaç Türk subayının iltica başvurusunda bulunduğu” sorusu karşısında ise rakam vermedi. Ancak Dimroth, 2016 yılında Türkiye’den yapılan sığınma başvurularında gözle görülür bir artış olduğunu dile getirdi. Dimroth, 2015 yılında Türkiye’den Almanya’ya yapılan sığınma başvurularının sayısı bin 700 civarındayken iken bu sayının 2016’da 5 bin 700’i aştığına dikkati çekti. Dimroth, sığınma başvurusunda bulunanların mesleklerine ilişkin bir istatistik tutulmadığını, bu nedenle de iltica etmek isteyen Türk subaylarına ilişkin “kesin rakam veremeyeceğini” belirtti.

Hafta sonunda haftalık Der Spiegel dergisinde ARD televizyonunda yayınlanan Report Mainz adlı programda yer alan haberde, NATO üslerinde görev yapan yaklaşık 40 Türk askeri personelinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu belirtilmişti. Spiegel’in haberinde, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ve Almanya İçişleri Bakanlığı’nın bu askerlerin başvurularına ilişkin normal prosedürü uyguladığına dikkat çekilmişti.

Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık, Alman medyasında çıkan haberlerin ardından Pazar günü yaptığı açıklamada, "Almanya'dan beklentimiz; bu iltica başvurularının kesinlikle değerlendirilmemesi, FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesinin sağlanması" demişti.

 DEUTSCHE WELLE

Sonraki Haber