AK Partili Şentop: ''AYM kararı seçimin iptali sonucunu doğurmaz''
Muhalefetin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı 24 Haziran seçimlerinin iptal edilip edilemeyeceği tartışmalarına AK Parti'den sert yanıt geldi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yarın siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına olanak tanıyan yasanın bazı maddelerinin iptali talebini esastan görüşecek... Bu kritik karar öncesi TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop'tan çok önemli açıklamalar geldi. AK Partili Şentop, 'AYM kararı seçimin iptali sonucunu doğurmaz. Düzenlemelerle ilgili varsayalım ki AYM iptal kararı verdi, o zaman bunu YSK bugüne kadar ki teamülleriyle uygulayacaktır" dedi.
NTV'de canlı yayına katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop'un açıklamaları şöyle:
"Seçimi etkileyecek bir şey yok burada. Sabah da gördüm bir kaç yazı bununla ilgili. Seçimi etkileyecek bir husus değil..
Eğer bu düzenlemelerle ilgili varsayalım ki AYM iptal kararı verdi, o zaman bunu YSK bugüne kadar ki teamülleriyle uygulayacaktır bunların yerine. Şunun için çünkü YSK'ya kanunla biz seçimlerin yönetimi ve denetimiyle ilgili genel bir yetki veriyoruz.
Kanunda olmayan hususlarla ilgili da YSK prensip kararlar alarak uygulamalar yapabilir. AYM ne yönde karar verirse versin, bu seçimin yapılmaması sonucunu, iptali sonucunu doğuracak bir karar olmaz. Bunda kimsenin tereddüdü olmaz.
Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünü yazısında çok konuşulacak bir kulis söylentisini köşesine taşıdı. 'Seçimler iptal olacak mı?' başlıklı yazısında Selvi, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) seçim yasasıyla ilgili iptal başvurusu üzerinden, kararla ilgili olası seçenekleri sıraladı. Selvi, kulislerde konuşulanlara ilişkin ise 'Kulislerde, iktidar Anayasa Mahkemesi’ne seçimleri iptal ettirecek diye bir söylenti dolaşıyor.' dedi.
AYM NE KARAR VEREBİLİR?
Peki bunlarla ilgili AYM ne karar verebilir? Onu yarın göreceğiz hep beraber ama CHP'nin itirazlarını biliyoruz, bunları komisyonda da uzun tartıştık. Mühürle ilgili konuyu uzunca konuştuk. O konuda aslında çok açık bir uygulama var 1984'ten bu yana. Sadece mühür bulunmadığı için oy pusulalarının ve zarfların iptal edilmediğini biliyoruz zaten.
Bu tabi bir sahtecilik iddiası değil, eğer zarflar, oy pusulaları sahtedir diye bir iddia varsa onunla ilgili zaten şu anda kanunda hükümler var. Ama zarfların sahte olduğunu kimse iddia etmiyor, oy pusulasının da sahte olduğunu kimse iddia etmiyor.
"1984'TEN BU YANA UYGULAMA BÖYLE"
YSK'dan gelmiş, ilçe seçim kurulundan gelmiş ama üzerinde sadece mühür yok. Sadece mühür eksikliği nedeniyle seçmenin iradesinin iptal edilmesini biz engellemek için biz bu hükmü getirdik. Zaten 1984'ten bu yana uygulama da böyle. Siz seçmen olarak sandığa gittiniz, bir zarf verildi, bir oy pusulası. Her seçimde mührü var mı bakabiliyor musunuz? Ben her seçimde bakmıyoruz. Seçmenin burada bir kusuru yok. Bu sandık görevlilerinin bir kusuru. Bu mühür vurulmaması meselesinin unutulmasının, seçmenin iradesini geçersiz saymak için geçersiz göremeyiz.
'Bu zarf sahtedir. Oy pusulası sahtedir, YSK'dan gelmemiştir' gibi iddialar varsa bununla ilgili kanunda hükümler var. Bu suç teşkil eder. Buradaki mesele oy pusulası YSK'dan gelmiş ki filigramlı kağıtlardır, zarflar öyle. Ama sadece mühür vurulmamış. Tek sebep buysa, o zaman bu oyun geçerli olmasını kanunda koyduk. Bu konuda hukuken bir sorun olacağını düşünmüyorum."