AK Partili gazeteci: ''Üçlü koalisyon ihtimali var''
Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Ziya Cömert, mecliste oluşabilecek koalisyon olasılıklarına dikkat çekti.
Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Ziya Cömert, seçim sonuçlarını değerlendirirken, AK Parti'nin koalisyon olasılıkları ve diğer üç partinin üçlü bir koalisyonu konusundaki partiler açısından yaşanabilecek çok kritik siyasi risklere değindi. Ayrıca Cömert, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sonuçları nasıl değerlendireceğinin de konunun bir diğer boyutu olduğuna dikkat çekti.
İşte Cömert'in seçim sonuçları değerlendirmesi:
Seçmen hakikaten aslında doğru mesajlar verdi. Ama bu mesajı verirken bir risk aldı. Şimdi o riskle karşı karşıyayız. Risk aslında gerçekleşti. Bir koalisyon tablosuyla karşı karşıyayız. Şunu bir rezerv olarak bir kenara koymak lazım. Oy oranlarındaki küçük değişiklikler buradaki tabloda oynamalar yapabilir. Şu anda gördüğümüz tabloyla bir koalisyon gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu seferki koalisyon ihtimali realize edilmesi daha zor eski dönemlere nazaran. MHP ile koalisyon yaparsa AK Parti, bu sefer doğu ve güneydoğu yani Kürt oylarını kaybeder. Böyle bir risk var. HDP ile koalisyon yaparsa bu sefer milliyetçi oylarında çok ciddi kayıplara yol açar. O yüzden normal şartlarda bu koalisyon tarzından uzak durur diye düşünüyorum. İki koalisyon da AK Parti açısından birbirine yakın derecede riskli ve tehlikeli koalisyon tarzları. Büyük koalisyon olabilir ama bunda da tek partiden alınacak verim Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi açısından alınmaz ama yönetimde sıkıntılar olacaksa bile evet bir ara SHP ile DYP'nin yaptığı koalisyona benzer. Hatırlarsanız o da insanların çok mutlu olduğu bir koalisyon dönemi değildi ama bir müddet memleketin başında bir hükümet durdu.
İkinci bir şık var. Seçim öncesinde sanki koalisyona benzer bir psikoloji oluştu, CHP, MHP ve HDP arasında. Hepsi sürekli AK Parti'ye dönük bir3 koalisyon ihtimali siyaset yaptılar. Üçünün arasında bir polemik, bir ciddi siyasi çatışma veya tartışma cereyan etmedi. Hepsi birbirinden memnunmuş gibi, Sırrı Süreyya Önder'in biz MHP'yle konuşuruz demesi gibi. Bu durumda AK Parti'yi dışarıda bırakan bir koalisyon mümkündür.
Bu tabloyu böyle yaparsan, MHP'nin seçim öncesinde uyguladığı çatışmasızlık politikasını tekrar sürdürebilir mi? Yani AK Parti için geçerli olan riskler diğer üç parti için de geçerli olabilir. Hükümette olayım diye birlikte bir şey yapmaya kalkışırlarsa onlar açısından da siyasi faturası büyük olur.
Henüz sözünü etmediğimiz bir şey var burada. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrı ne olacak? Hem çok yetkileri olan bir cumhurbaşkanı, hem de AK Parti üzerinde etkisi var.
Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrı, koalisyon mu, nasıl bir hükümet olacak konularında belirleyici olur. İyi niyetle bile davranılsa bir koalisyon gerçekleştirmek zor görünüyor. Böyle olursa, Meclis'teki partiler bir koalisyon hükümeti kurmayı başaramazsa, millete 'Böyle bir mesaj verdiniz ama bununla hükümet kurulamıyor. Biz bir mesaj daha rica ediyoruz' diyebilir.Yani tekrar seçime götürebilir.