AK Parti'ye büyük şok ! İşte olay seçim anketi

SAMER şirketinin son anketinde AK Parti'nin yüzdesinin 39.3'e kadar düştüğü görüldü.

SAMER'in son anketinde CHP ve HDP'nin oyları artarken, AK Parti yüzde 39.3'lük oy oranıyla 7 Haziran seçimlerinde aldığı oy oranının altında düştü.

Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi'nin 1 Kasım genel seçimlerine yönelik anketi, seçim sonuçlarının 7 Haziran'dan farklı bir tabloyu çıkarmayacağını gösterdi. HDP'ye yakınlığıyla bilinen SAMER tarafından 1 Kasım genel seçimleri ve yaşanan çatışmalı süreç ile ilgili 5-9 Ekim tarihleri arasında hazırlanan anketten çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

AK PARTİ'NİN OYLARI DÜŞÜYOR

1 Kasım genel seçimlerinde kime oy vereceklerine yönelik soruya araştırma grubunun verdiği cevaplara göre, AK Parti yüzde 39.3'lük oy oranıyla 7 Haziran seçimlerinde aldığı oy oranının altında görülürken, HDP yüzde 13.2, CHP yüzde 25,5, MHP yüzde 14,6, kararsızların ise 5,1 olarak hesaplandığı kaydedildi. Bu sonuç, 7 Haziran'da olduğu gibi 1 Kasım'dan sonrası için de koalisyona işaret ediyor.

AK PARTİ'YE OY VERECEKLERİN YÜZDE 35'İ BAŞKANLIK SİSTEMİNE "HAYIR" DEDİ

7 Haziran seçimleri öncesinde gündeme oturan ve Cumhurbaşkanı'nın tartışmaya açtığı başkanlık sistemi talebine dönük desteklerin de ölçüldüğü araştırmada, katılımcıların yüzde 56'sının başkanlık sistemini desteklemediği, AK Parti'ye oy vereceklerin yüzde 65,6'sının başkanlık sistemine "evet" diyeceği, CHP seçmeninin yüzde 87,6'sı ve HDPseçmeninin yüzde 88,8'i başkanlık sistemine hayır diyeceği sonucuna ulaşıldı.

KOALİSYON OLMALIYDI

Koalisyon tartışmalarına ilişkin yaklaşımın da ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, araştırma grubunun yüzde 63,7'si, 7 Haziran'dan sonra koalisyon kurulması gerektiği yönünde fikir beyan etti. Koalisyonun kurulmamasının nedeni olarak da katılımcıların yüzde 30,5'i partilerin anlaşamamasını, yüzde 19,6'sı Cumhurbaşkanı'nın izin vermemesini, yüzde 19,1'i AK Parti'nin tek başına iktidar hırsına işaret etti.

1 KASIM'DA DA KOALİSYON

Araştırma grubunun yüzde 50,4'ü 1 Kasım seçimlerinden de koalisyon çıkacağını, yüzde 41,6'sı ise bir partinin tek başına iktidar olacağını düşünüyor. 1 Kasım seçimlerinde de koalisyon olacağını düşünen katılımcıların yüzde 26,8'i CHP-HDP, yüzde 24,7'si AK Parti-CHP, yüzde 14,5'i AK Parti-HDP, yüzde 18,7'si CHP-MHP koalisyonu istediğini belirtti.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU

Çalışmanın son bölümünde Türkiye'de gündemi meşgul eden konular hakkında araştırma grubunun tutumu belirlenmeye çalışılıyor. Araştırma grubunun yüzde 35,7'si Türkiye'nin en önemli sorununu silahlı çatışma/şiddet ortamı, yüzde 16,6'sı işsizlik, yüzde 14,9'u Kürt sorunu, yüzde 8,5'i ekonomideki kötü gidişatı ülkenin en önemli sorunu olarak görüyor. Araştırma grubunun yüzde 64,2'si ise silahlı çatışmaların tekrar başlamasının, son dönemde Türkiye'nin en önemli gündemini oluşturduğunu belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK

Çözüm sürecinin devam etmesini isteyip istemediklerine ilişkin sorulara ise araştırma grubunun yüzde 58,7'si "evet", yüzde 33,2'si "hayır" yanıtı verirken, seçmen tercihleri ile birlikte değerlendirildiğinde; HDP seçmeninin yüzde 88,3'ü, AK Parti seçmeninin yüzde 61,6'sı, CHP seçmeninin yüzde 56'sı, MHP seçmeninin yüzde 31,4'ü çözüm sürecinin devamından yana görüş belirtti.

CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ DEĞİL

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın tarafsızlığına ilişkin de soruların yöneltildiği ankette "Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna araştırma grubunun yüzde 24,5'i "evet", yüzde 66,6'sı "hayır" yanıtı verirken, yüzde 65,5'iCumhurbaşkanı'nın mitingler yapmasını olumsuz değerlendirdi.

SİLAHLI ÇATIŞMALARIN BAŞLAMASININ NEDENİ ERDOĞAN

"Silahlı çatışmaların tekrar başlamasının en önemli nedeni nedir?" sorusuna alınan yanıtlarda ise yüzde 21,1 ile AK Parti'nin tek başına iktidar olamaması, yüzde 11,5 ile seçim sonucu hükümetin kurulamaması, yüzde 11,1 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkan olmak istemesi, yüzde 9,8 ile PKK ve yüzde 7,8 ile HDP cevapları öne çıkıyor.

Çatışmaların tekrar başlamasının sorumlusunun kim olduğunun sorusunun da yöneltildiği araştırmada, bu soruya yüzde 25,5 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 16,5 ile HDP, yüzde 12,3 ile AKP, yüzde 10,4 ile PKK ve yüzde 5,1 ile hükümetpolitikaları yanıtları belirginlik kazandı.

HDP BİNALARI VE KÜRTLERE SALDIRILAR

Ayrıca HDP binaları başta olmak üzere, Kürtlere karşı saldırı ve linç girişimlerini araştırma grubunun yüzde 83'ü desteklemezken, "HDP'ye ve Kürtlere yapılan saldırıyı destekliyorum" diyenlerin yüzde 51,6'sı AKP, yüzde 14,8'i CHP ve yüzde 30,5'i MHPseçmeni olduğunu beyan etmiştir.

"ENDİŞELİYİZ"

Son olarak, araştırma grubunun yüzde 75,3'ü Türkiye'nin gidişatından endişe duyduğunu; endişe duyanların yüzde 57,1'si toplumsal çatışma potansiyelinden, yüzde 10,8'i ekonomik krizden, yüzde 10,6'sı siyasal krizden, yüzde 12,3'ü Suriye'deki savaşınTürkiye'ye sıçramasından ve yüzde 9,2'si sayılanların hepsinden endişe duyduğunu belirtmiştir.

Sonraki Haber