AK Parti aday olmalarını yasakladı !

AK Parti, 7 Haziran'da olduğu gibi teşkilatta görev alan üyelerinin milletvekili aday adayı olmasını yasakladı.

1 Kasım seçimlerinde partilerin milletvekili aday listelerini büyük oranda koruyacağı beklentisi başta AK Parti olmak üzere siyasi partileri etkiledi. Bürokrasiden adaylık için istifaların sınırlı kalmasının nedeni olarak da bu gösteriliyor.
 
 Pazartesi sabahı başlayan adaylık başvurularının ilk gününde AK Parti yaklaşık 50 başvuru yapıldığı belirtildi. Başvuruların 2 – 3 Eylül'de artması bekleniyor.  Bu arada 25. Dönemde milletvekili seçilen isimlerin bir kısmının genel merkez yerine seçildikleri illerdeki parti başkanlıklarına başvuru yapmayı planladığı öğrenildi.
 
AK Parti'ye yapılan adaylık başvurularında, 7 Haziran seçimlerinde aday adayı olup da, üst komisyon sırasında elenen isimler ile 2011 seçimlerinde son anda listeye giremeyen isimlerin çoğunluklu olduğu öğrenildi.
 
Partinin elinde son iki seçimde oluşmuş geniş bir özgeçmiş listesi var. Aynı zamanda bazı isimler daha önceki seçimlerde komisyon ve mülakat aşamalarını tamamlamış ve son anda listede yer bulamamıştı. Listeler oluşturulurken önceliğin bu isimlere verilmesi bekleniyor.  
 
Doğu – Güneydoğu listelerinde değişiklik
 
Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar AK Parti'de özellikle doğu ve güneydoğu illerindeki listelerde değişiklik olacağını söyledi. Partinin 7 Haziran seçimlerinde bölgede ikinci parti durumuna düşmesinde bazı söylemler kadar özellikle aday listelerinin etkili olduğunu belirtiyor. AK Parti'nin geçen seçimde Doğu Anadolu bölgesinde oyları %6, Güneydoğu Anadolu'da ise %14,5 düzeyinde düştü. Bu nedenle özellikle bu bölgeden aday gösterilecek adaylar konusunda ince elenip sık dokunacak.
 
Aynı şekilde 7 Haziran'da aday yapılan ancak teşkilatın tepki gösterdiği bazı isimlerin de değiştirilmesi gündemde. Bazı illerde aday gösterilen isimleri teşkilatın bile tanımadığı bu nedenle sorunlar yaşandığı, il teşkilatının iyi tanıdığı isimlerin listelerde bu kez yer alacağı belirtiliyor.
 
Listelere son şekli yeni yönetim verecek
 
7 Haziran seçimlerinden farklı olarak bu kez AK Parti sürenin de kısıtlı olması nedeniyle temayül yoklaması ve adaylarla mülakat yapmayacak.
 
Aday başvuruları, 3 Eylül'de sona erecek ve elemeler de, 4 Eylül'de , başvuru süresinin hemen bitiminde partide kurulacak komisyonlar tarafından hızlı bir şekilde yapılacak.
 
AK Parti'nin 5. olağan kongresinin araya girmesinden dolayı aday adaylarının son elemesi yeni yönetim tarafından gerçekleştirilecek.
 
 12 Eylül'de yapılacak kongrenin ardından, kongrede oluşan yeni Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesinin kesinleşmiş sonucunun, 14 Eylül'de Yüksek Seçim Kurulu'ndan(YSK) alınması bekleniyor. Aynı gün yapılacak MKYK toplantısıyla Genel Başkan'a, partinin yeni yönetimi olan Merkez Yürütme Kurulu(MYK) üyelerini belirleme yetkisi verilecek.
 
Başbakan da, yeni yönetimi zaman kaybetmeden belirleyerek, aday listelerine son şeklini verecek olan kendi başkanlığındaki üst komisyonu şekillendirecek.
 
Teşkilata adaylık yasağı
 
AK Parti, 7 Haziran'da olduğu gibi  teşkilatta görev alan il başkanı, ilçe başkanı, il yönetim kurulu üyeleri ile il genel meclisi veya belediye meclis üyelerinin milletvekili aday adayı olmasını yasakladı.
 
Seçim İşleri Başkanlığı'ndan tüm il başkanlarına bir yazı gönderilerek, teşkilat mensuplarının milletvekili adayı olmamaları yönünde partinin “ilke kararı” bulunduğu hatırlatıldı. Yazıda, teşkilat başkanlarına, “Buna rağmen istifa edip de aday adayı olursanız başvurunuz değerlendirmeye alınmayacaktır” uyarısı yapıldı.
 
Belediye başkanı istifa etti
 
Teşkilata yapılan uyarıya rağmen Şanlıurfa Belediye Başkanı Celalettin Güvenç memleketi Kahramanmaraş'tan milletvekili olmak için görevinden istifa etti. Güvenç yaptığı yazılı açıklamada Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine görevinden istifa ettiğini söyledi.  Güvenç, Şanlıurfa Valisi iken, Belediye Başkanı olmak için valilik görevinden ayrılmıştı. Celalettin Güvenç, AK Parti eski Kahramanmaraş milletvekili Sıtkı Güvenç'in ağabeyi. Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar ise Güvenç'in istifa etmiş olmasının listeye girmesinin kesin olduğu anlamına gelmediğini, partinin belediye başkanlığı sürecinden memnun olmadığını kaydediyor.
 
İçişleri Bakanlığı'ndan milletvekilliğine
 
AK Parti'den milletvekili olmak için görevinden ayrılan bir diğer isim İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sebahattin Öztürk. Öztürk 7 Haziran seçimlerine gidilirken, tarafsız bakan olarak Efkan Ala'dan koltuğu devralmıştı. Geçici hükümetin kurulması sırasında ise yerine İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok getirildi.

Kaynak: Al Jazeera

Sonraki Haber