Abdülkadir Selvi'den koalisyon bombası

AK Parti'ye yakın yazar Abdülkadir Selvi, dün gerçekleşen AKP-CHP görüşmesinde 10 maddenin 7'sinde anlaşma sağlanamadığını yazdı.

Abdülkadir Selvi, koalisyon görüşmeleri kapsamında dün gerçekleşen dört buçuk saatlik AKP-CHP toplantısından birleşme çıkmadığını iddia etti.

Selvi, koalisyon görüşmelerinde ortaya konulan 10 maddeden 7′sinde anlaşmaya varılamadığını öne sürerek o maddeleri şöyle sıraladı;

1-Hükümetin niteliği

CHP, restorasyon hükümeti kurulmasını istiyor. AKP ise reform hükümeti istiyor.

2-Hükümetin süresi

CHP, dört yıllık güçlü bir hükümetin kurulmasından yana. AKP ise hükümetin görev süresi için, ‘Ucu açık olsun‘ diyor.

3-Milli iradeye yüklenen anlam

AKP devletin politik önceliklerinin de ‘milli irade’ye göre belirlenmesinden yana, CHP ise devleti önceleyen bir yaklaşım içinde.

4-Dış politika

En çok tartışmalı geçen başlıklardan birisini dış politika oluşturuyor. CHP, laik dış politikayı savunuyor. AKP ise dış politika eksenine ‘milli irade’yi yerleştiriyor.

5-Cumhurbaşkanlığı seçimi

Cumhurbaşkanı’nın yetkileri değil, seçim sistemi üzerinde görüş ayrılığı yaşanıyor. CHP eskiden olduğu gibi Cumhurbaşkanı’nın TBMM tarafından seçilmesinden yana.

Bu iki maddeden dolayı koalisyon kurulamayacak

6-Eğitim

AKP 28 Şubat’ın kesintisiz eğitimine son veren ve okullara Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimiz’in hayatının ders olarak okutulduğu, 4 + 4 + 4 kesintili eğitimden taviz verme niyetinde değil.

CHP ise seçim beyannamesinde de açıkladığı gibi, 1 + 8 + 4’lü eğitim sistemine geçilmesini istiyor.

7- Mecburi din dersi

CHP, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak dersinin seçmeli olmasını istiyor. AKP ise Din Kültürü ve Ahlak dersinin din dersi değil, kültür dersi olduğu görüşünde, bu nedenle mecburi olmasından yana.

Abdülkadir Selvi, eğitim ve mecburi din dersi maddelerine dikkat çekerek “Muhtemelen bu koalisyon kurulamayacak ve bu iki madde seçim meydanlarında, neden bu koalisyonun kurulamamasının gerekçesi olarak anlatılacak” ifadelerini kullandı.

Ekonomi, çözüm süreci ve Alevilik konusunda anlaşılmış

Selvi, iki tarafın ekonomi, çözüm süreci ve Alevilik ile Anayasa konusunda bu denli derin görüş ayrılıkları yaşamadığını da ekledi.

Yazıyı okumak için tıklayın

Sonraki Haber