2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonuda
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: (1)- "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt-proje çalışmaları sürüyor. Tünel, Boğaziçi Köprüsü aksının raylı sistem, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının karayolu ihtiyacını görecek"
TBMM (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt-proje çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Bu tünel, Boğaziçi Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu raylı sistem, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu ihtiyacını görecek" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Yıldırım, ulaştırmaya yapılan yatırımların ülkenin kalkınmasına lokomotif katkı sağladığını söyledi.
"Ulaştırmada son 13 yılda yapılan çalışmalarla insanın yaşamına dokunduk. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik" diyen Yıldırım, araç sayısının 2003'te 9 milyon iken 20 milyonu bulduğunu belirtti. Yıldırım, ülkenin her tarafında hareketliliğin büyük oranda arttığını ve 2003'e göre trafiğin iki katın üzerine çıktığını anlattı.
Bakanlığının bütçe büyüklükleriyle ilgili bilgi veren Yıldırım, kadrolu, sözleşmeli ve işçi statüsünde 94 bin 436; hizmet alımıyla 35 bin 213; şantiyelerde müteahhitler tarafından istihdam edilen 96 bin 15 olmak üzere 225 bin 664 kişiye istihdam sağlandığını ifade etti.
Yıldırım, Ulaştırma ve haberleşmede 2003-2015 yılları arasında gerçekleşen yatırım miktarının 253,3 milyar TL olduğunu bildirdi. Yıldırım, kamu özel işbirliği ile de 60.9 milyarlık yatırım olduğunu, bunun 37,8 milyarlık kısmının devam ettiğini, geri kalanın tamamlandığını dile getirdi.
Yıldırım, kamu özel işbirliğiyle dünyanın en gelişmiş ve modern araç muayene sistemlerinden birinin hizmete sunulduğunu, burada 3 bin 508 kişiye istihdam sağlandığını, 63 milyonun üzerinde araç muayenesinin gerçekleştirildiğine dikkati çekti.
77 yol kenarı denetim istasyonunda geçen yıl yaklaşık 34,5 milyon araç denetiminin gerçekleştirildiğini beliren Yıldırım, devam eden büyük projelerin tamamlanması; otoyolların kamu özel ortaklığı yöntemiyle yapımına hız verilmesi; kuzey-güney koridorlarının büyük oranda tamamlanması; yol güvenliği ve konforu için asfalt betonun yaygınlaştırılması; karayolu denetimlerinin artırılması; ölümlü kazaların azaltılması çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.
2003 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağının 2015 yılında 24 bin 280 kilometreye çıktığına işaret eden Yıldırım, bölünmüş yollarda 2003-2014 yılları arasında 100 milyon taşıt çarpı kilometre başına düşen can kaybının yüzde 62 azaldığını, hedefin bunu 2023 yılında yüzde birin altına düşürmek olduğunu ifade etti.
Yıldırım, bölünmüş yollarda 3,25 milyon ton daha az karbonmonoksit salınımı, 272 milyon saat işgücü tasarrufu, 1 milyon 650 bin litre yakıt tasarrufu sağlandığını anlattı.
- "Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu yıl tamamlanacak"
Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de yer aldığı 95 kilometre ana gövde ve diğer kollarıyla 215 kilometreyi bulan yolun bu yıl içinde tamamlanacağını ifade ederek, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun İstanbul'dan başlayıp İzmir'e kadar devam eden 433 kilometrelik bölümünde çalışmaların devam ettiğini, Altınova-Gemlik arasında biten 40 kilometrelik bölümün önümüzdeki günlerde hizmete alınacağını söyledi.
İhale asamasındaki YİD modeliyle yapılacak yollar hakkında da bilgi veren Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Paşaköy'den Sakarya Akyazı'ya bağlantısı olan yaklaşık 187 kilometrelik bölüm ile Avrupa yakasında Odayeri'nden Kınalı'ya bağlantısı olan 149 kilometrelik kesimi olmak üzere toplam 336 kilometrelik bölümün bu yıl ihale edilip, başlanacağını anlattı.
Yıldırım, otoyol projeleri hakkında bilgi vererek, dünyanın dördüncü büyük köprüsü olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsünün mayıs ayında biteceğini ifade etti.
İstanbul-Çanakkale-İzmir Otoyolu ve Çanakkale Köprü geçişine de değinen Yıldırım, "Çanakkale 1915 Köprüsü, 2 bin 23 metre orta açıklıkla dünyanın orta açıklığı en uzun köprüsü ünvanına sahip. Bunun da çalışmalarını yapıyoruz, yetişirse bu sene, değilse 2017'de çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu.
Avrasya Tüneli'nin YİD modeliyle yapıldığını anımsatan Yıldırım, bu yıl sonuna kadar açılacağını, Asya'dan Avrupa'ya kara yoluyla en kısa geçiş sağlayan tünel olduğunu, 108 metreyle dünyanın en derin tüneli ünvanına sahip olduğunu bildirdi.
Bakan Yıldırım, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt-proje çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Bu tünel, Boğaziçi Köprüsü aksının raylı sistem, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının karayolu ihtiyacını görecek. Buradaki farklılık, Marmaray'da sadece trenler geçiyor, Avrasya Tüneli'nde sadece araçlar geçiyor. Bunda hepsi bir arada üç katlı bir tünel. 17,6 metre çapında, dünyada bugüne kadar bu çapta yapılmış ilk geçiş olacak. Boğazdan ikinci geçiş olacak."
(Sürecek)