2016 Turizm Eylem Planı
Başbakan Davutoğlu: (4)- "Maliyetleri zikrettim; 255 milyon Türk lirası civarında bir hibe desteği, 288 milyon Türk lirası civarında diğer destekler söz konusu, bunlar maliye yedek ödenekten karşılanacak ve herhangi bir şekilde ekonomiye bir yük teşkil et
ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 Turizm Eylem Planı çerçevesinde maliyetlerin, Maliye Bakanlığının yedek ödeneğinden sağlanacağını belirterek, bunun herhangi bir şekilde ekonomiye yük teşkil etmeyeceğini bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, 2016 Turizm Eylem Planı'nı açıkladı.
Açıklanan paketin Türkiye'yi tekrar cazibe merkezi haline getirip getirmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, turist sayısında herhangi bir düşüş ve panik havasının söz konusu olmadığını söyledi. Kendilerinin ön alıcı tedbirler aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "olumsuz düşünceler olabilir" düşüncesiyle turizm sektörüne şimdiden destek verdiklerini kaydetti.
Turizmde herhangi bir daralma beklemediklerinin altını çizen Davutoğlu, Türkiye'ye dönük bir kara propagandanın yürütüldüğüne dikkati çekti. Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Paris'te 2015 yılı içinde iki, İstanbul'da bir, Ankara'da ise iki büyük terör saldırısının yaşandığını hatırlatan Davutoğlu şunları kaydetti:
"Şekil bazında bakıldığında İstanbul ve Ankara'da yaşanan terör saldırıları Paris'ten daha yoğun daha fazla değildi. Kimse bu yolla Paris'in güvenilmez bir şehir olduğu gibi bir intiba oluşturmaya kalkmadı. Hatta Fransa'da, Paris'te öylesine bir travma yaşandı ki Cumhurbaşkanı Hollande orduyu Paris'e davet etmek zorunda kaldı. Biz bütün bu terör belasıyla böyle olağanüstü tedbirler almadan hayatın akışını ve doğasını değiştirmeden mücadele ediyoruz. Bu kara propaganda faaliyetlerine karşı özellikle de ülke içinden sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin bu kara propagandaya alet olmamaları lazım. Zor bir coğrafyadayız ama güzel bir coğrafyadayız. Evet zor bir süreçten geçiyoruz ama bu zor sürecin içinde elhamdülillah geçen sene iki seçimi başarıyla tamamlamış, demokratik hayatı işleten bir ülke olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu çerçevede de bu güvenlik algısına dönük operasyonların hep beraber aşılabilecek bir konu olduğu kanaatindeyim. Siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, sektörümüzün birlikte ortak bir sesle 'Türkiye güvenli, demokratik, gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlayan ve huzurlu tatil yapılacak bir ülkedir' sesini dünyaya vermemiz lazım."
- "Kara propagandaya karşı dinamik tanıtım kampanyası"
Turizme dönük tanıtım faaliyetlerine özel ve yüksek bir bütçe ayırdıklarını açıklayan Davutoğlu, turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geleceklerini ve çok daha özgün bir modelle tanıtım faaliyetlerini detaylı olarak yapılandıracaklarını bildirdi. Davutoğlu, Türkiye'ye dönük kara propaganda faaliyetleri karşısında dinamik aktif esnek bir tanıtım kampanyasını devreye sokacaklarını dile getirdi.
Suriye, Irak krizlerinin devam etmesi ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2015 yılının da kritik bir yıl olduğunu belirten Davutoğlu, buna rağmen geçen sene turist sayısında bir düşüş yaşanmadığının altını çizdi. Geçen sene de bir tedbir paketi açıkladıklarını ve beklentinin Türkiye'de turist sayısının etkileneceği yönünde olduğunu anımsatan Davutoğlu, "Ama olmadı. Çünkü gerekli tedbirleri aldık. Türkiye'nin olumlu imajı bu kara propagandayı aşabilecek güçteydi" değerlendirmesinde bulundu.
Bu sene de bu konudaki sıkıntıları aşacak imkanlara sahip olduklarını vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti:
"Daha rezervasyon istatistikleri net olarak yayınlanmış değil. Ama bizim kendi içimizde bir panik havası doğurmamamız lazım. Bunun için bu destek paketini açıkladık. Sektör, karamsar bir psikolojiye girerse bunun yansımaları kat kat artar. Turizm sektörü, Türkiye'nin can damarı sektörlerinden biridir. Biz bu sektörü desteklemeye devam edeceğiz. Şimdi telafi edici yardımlarla, tedbirlerle destekliyoruz. Yapısal tedbirleri de devreye sokacağız. Biz dünyanın coğrafya, nüfus olarak en büyük altıncı ülkesi değiliz, ekonomimiz bu çapta değil. Ama turizm sektörüne ve turizme Türkiye'nin o büyük kaynağına teşekkür borçluyuz ki ilk on ekonomiye girelim hedefini ilk gerçekleştiren sektörlerden biri turizm oldu. Bu da bizim gücümüzü gösteriyor. Bu güç, bu yerleşik kültür, bu kara propagandalarla, algı operasyonları ile değişmez. Biz şu anda hep beraber algıyı ve psikolojiyi yönetmek durumundayız."
- "Maliyetler, ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek"
Maliyetlerin, Maliye Bakanlığının yedek ödeneğinden karşılanacağını açıklayan Davutoğlu, "Maliyetleri zikrettim; 255 milyon Türk lirası civarında bir hibe desteği, 288 milyon Türk lirası civarında diğer destekler söz konusu, bunlar maliye yedek ödenekten karşılanacak ve herhangi bir şekilde ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek" dedi.
Turizm sektörüyle omuz omuza bu zorlukları aşacaklarını kaydeden Davutoğlu, "Türkiye, en cazibeli turizm destinasyonlarından biri olma özelliğini koruyacak. Bundan sonra hedef ülkeleri de değiştiriyoruz. Türkiye'nin sadece birkaç ülkeye odaklı bir turizm yaklaşımı olmayacak. Daha çok değer üreten, nitelikli bir yapıya turizmimizin yönelmesi lazım. Bir şekilde güzel imkanlardan ucuz şekilde istifade etmek yanında katma değeri yüksek bir turizm performansı sergilememiz lazım. Bunu da sergileyeceğimize inanıyorum" diye konuştu.
- İstanbul'daki yat limanı ihtiyacı
Konuşmasının ardından Davutoğlu, toplantıya katılan turizm sektör temsilcilerinden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy'a söz verdi. Ulusoy, sektör olarak mutlu olduklarını belirterek, "Krizleri atlaya atlaya kriz doktoru olmuşuz. Evelallah bunun da altından kalkacağız" dedi.
İstanbul'da yat ve gemilerin yanaşacağı bir limanın olmamasından şikayetçi olan Ulusoy, bu konuda bir adım atılmasını istedi.
Bunun üzerine Davutoğlu, siyasetin hedefi ve misyonunun halkın önünü açmak olduğunu ifade ederek, "Yol tıkandığında, 'bu yol tıkanık' demek yerine o tıkanıklığı aşacak tedbirler düşünmektir. Bizim siyaset anlayışımız bu. Hangi sektör olursa olsun, hangi ekonomik alan olursa olsun herhangi bir engelle karşılaştığımızda geri dönüş yok. Engelin ya üstünden atlayacağız ya yanından geçeceğiz. Ama mutlaka geçeceğiz, yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Turizm sektörünün dinamik ve kendisini yeniden yapılandırabilen bir sektör olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, turizm sektörü temsilcilerine teşekkür etti.
"İstanbul'daki yat limanı ihtiyacı" konusunu, yapısal tedbirler içinde ele aldıklarını belirten Davutoğlu, birçok şehre dönük benzer tedbirler içeren bir çalışmayı da ayrıca yürüttüklerini bildirdi.
Bugün açıkladıkları tedbirlerin "zaman hassasiyetli tedbirler" olduğunu ve bunu geciktiremeyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, orta ve uzun vadeli yapısal tedbirlerin de Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından en kısa zamanda Bakanlar Kuruluna sunulacağını söyledi.
Sektörün, Türkiye'ye gelecek turistlerin yanında olduklarını belirten Davutoğlu, "Hep beraber inşallah bu algı operasyonlarına karşı Türkiye'nin gücünü keşfettiği ve başkanlarına da keşfettireceği güzel günleri göreceğiz" dedi.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, turizm sektör temsilcilerinden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Deniz Turizmi Birliği Derneği Başkanı Hakan Tellioğlu, Turistik Otelciler Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Fettah Tamince ile iş adamı Ali Sabancı’nın da aralarında bulunduğu özel sektör temsilcileri katıldı.
(Bitti)