''Gavur Mahallesi' Galasını Şişli’de Yaptı''
“Gavur Mahallesi” filminin galasına yönetmen Yusuf Kenan Beysülen, yazar Mıgırdiç Margosyan, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Nazlı İnönü ile Gülbenkian Vakfı yöneticileri katıldı.
34. İstanbul Film Festivali’nde gösterimi yapılacak iken sansür tartışmaları nedeniyle festivalden çekilen ‘Gavur Mahallesi’ ilk gösterimini 25 Nisan akşamı Şişli Belediyesi katkıları ile Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yaptı.
Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan’ın ‘Gavur Mahallesi’ isimli kitabından yola çıkılarak çekilen belgesel, yazarın biyografik hikayesinden yakın tarihimize ışık tutuyor. Yazar Margosyan’ın doğup büyüdüğü Diyarbakır’dan İstanbul’a uzanan hikayesi ‘Gavur Mahallesi’nde etkileyici bir dille yer alıyor.
Gavur Mahallesi, çok kültürlülük, yerinden edilme, göç ve ötekilik üzerine çekilmiş bir belgesel. 1953 yılına kadar demirci çıraklığı yapan Diyarbakırlı Mıgırdiç Margosyan’ın hikayesini merkez alan film, Diyarbakır’da Ermenilerin yaşadığı Gavur Mahallesi’nde hayata tutunmaya çalışan Margosyan ailesinin yolculuğunu anlatıyor. Margosyan ailesi, 1915’te hayatları meçhule doğru giderken paramparça olan sayısız Ermeni aile gibi, yollarda parçalanarak, yitip giden, kalanları da başka topraklarda tutunmaya çalışan ailelerden sadece biri.
Karşı Film tarafından hazırlanan belgeselin yönetmenliğini Yusuf Kenan Beysülen üstleniyor. Belgesel, bir zamanlar etnik, dinsel, kültürel çeşitliliğin bir arada yaşandığı bir coğrafyada geçiyor. 1915 yılından itibaren sürgünler, ölümler ve göçler ile bu çeşitliliğin yok olduğu bir kente, Diyarbakır’a uzanıyor. 1953 yılına kadar demirci çırağı olarak kızgın demirlere çekiçle şekil veren Mıgırdiç Margosyan’ın Diyarbakırlı Margos Usta olarak kaleme aldığı “Gavur Mahallesi” kitabı, belgeselin özünü oluşturuyor.
Gavur Mahallesi , Türkiye’de toplumsal barışa ve çoğulcuğa destek olmayı, yitmiş ve yitirilmiş ötekilerin toplumsal hafızada yerini almasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.