Plastik kirliliği hat safhada !
Karayipler'de çekilmiş fotoğraflar okyanusa boşaltılan plastik atıkların yarattığı kirliliği gözler önüne serdi.
Bir çevre fotoğrafçısının Karayipler'de çekmiş olduğu fotoğraflar, okyanusa boşaltılan plastik atıkların yarattığı kirliliğin çok ciddi boyutlara ulaştığını ortaya çıkardı.
Honduras sahilinin açıklarındaki Cayos Cochinos Marine Reserve'de çevre fotoğrafçısı Caroline Power tarafından çekilen fotoğraflar, ufuk çizgisine uzanan kilometrelerce plastik atığın şoke eden manzaralarını gözler önüne seriyor. Plastik kap-kacak, botlar, yiyecek kapları ve milyonlarca plastik atığın fotoğrafları sosyal medyada da hızla viral oldu.
Okyanus koruma grubu Blue Planet Society kurucusu John Hourston, "Bu fotoğraflar ilk kez Karayipler'deki plastik sorununa kamuoyunun ilgisini çekti. Daha önce sorunun ne kadar vahim olduğunu gösteren böyle bir fotoğraf görmemiştik" dedi.
Blue Planet Society, plastik atıkların Guatemala'daki Montigua nehrinden mevsimsel yağışlarla okyanusa geldiğini düşünüyor. Hourston, Guatemala'da ülke genelini kapsayan bir atık toplama sistemi olmadığını ve birçok kasabada çöplerin nehir kıyılarına boşaltıldığını, bu nehirlerin de atıkları okyanusa taşıdığını söyledi.
Geçmişte de Honduras hükümeti Guatemala hükümetine bu kirliliğe izin verdiği gerekçesiyle tepki göstermişti. Son fotoğraflar, iki hükümetin hızla eyleme geçmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha gündeme getirmiş oldu.
Uzmanlar 1950'den 2015'e kadar geçen sürede dünya genelinde toplam 8.3 milyar metrik ton plastik üretimi gerçekleştiğini ve bu toplamın yüzde 75'inin atık olduğunu aktarıyor. Bu atıkların büyük bir kısmı ise yeryüzünün okyanuslarına ulaşarak Power'ın fotoğraflarında doğrudan görünen sorunlara yol açıyor.