PKK'nın iç infazlarının listesi Meclis'te
Paris'teki son infazlar sonrası gözler bir kez daha PKK'nın iç infazlarına çevrildi.
Fransa'nın başkenti Paris'te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in öldürülmesi, PKK'nın iç infazlarını yeniden gündeme taşıdı. Örgütün yaptığı iç infazlara ilişkin liste, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan 'Terör ve Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesi Alt Komisyonu'nda da bulunuyor.
Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü tarafından komisyona sunulan infaz listesinde, PKK'nın infaz edilen kurucuları, merkez komitesi üyeleri ile üst düzey yöneticileri yer alıyor. Ögütün infaz listesinde yer alan belli başlı isimler şunlar:
Mehmet Turan: 27 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde, PKK'nın Kuruluş Kongresi'ne katılan kadrolardan ve ilk oluşum safhasında, örgütün önde gelen eylem adamlarından biri. 1979 yılında Abdullah Öcalan'ın emriyle ve 'ajan' olduğu gerekçesiyle Mardin'de öldürüldü.
Murat Bayraklı: PKK, 1982 yılında gerçekleştirdiği 2. kongresinden sonra içinde 'temizlik' hareketi başlattı. Birçok PKK'lı militan sırtını Suriye devletine de dayamış olan Öcalan'ın emriyle 'örgüte ihanet ve karşı-devrime hizmet' gerekçeleriyle ortadan kaldırıldı. Suriye kontrolünde olan Lübnan'daki eğitim kampında olduğu gibi Avrupa'da da birçok PKK'lı için ölüm emri verildi. Murat Bayraklı, 5 Haziran 1984 günü Batı Berlin'de bir çöp konteynerinde yakılarak öldürüldü. Onun da suçu örgüte ihanetti.
Süphi Karakuş (Şoreş): Öcalan'ın emriyle Mahsum Korkmaz tarafından infaz edildi.
Zülfi Gök: 7 Ağustos 1984 tarihinde Almanya'nın Rüsselsheim şehrinde, trafikte arabasında beklerken kurşunlanarak öldürüldü. PKK, bu cinayete sahip çıkarak, "PKK'ya muhalif gruplarla (Enver Ata) işbirliği yaptığı için Abdullah Öcalan'ın emriyle görevlendirilen PKK'nın Avrupa'daki İnfaz Timleri'nce infaz edildi." diye açıklama yaptı.
Enver Ata: 20 Haziran 1984'de İsveç'in Uppsala şehrinde infaz edildi.
İzzettin Evcil: 1977-79 yılları arasında örgütün atman sorumluluğunu yapmıştı. 1982-84 yılları arasında ise PKK'nın Botan Bölge Sorumlusu olarak görev yaptı. 1984 sonlarında 'PKK içerisinde muhalif çizgi oluşturmak, önderliğe başkaldırmak, silahlı propaganda yönetmenliğine ve örgüt talimatlarına uymamak' suçundan Öcalan'ın emriyle infaz edildi.
Çetin Güngör (Semir): PKK merkez komitesi üyesi ve Öcalan'a muhalefet yaptığı için 2 Kasım 1985 günü, İsveç'in Başkenti Stockholm'da yüzlerce Kürdün gözleri önünde infaz edildi ve katili olay yerinde yakalandı, Öcalan'ın verdiği görevi yerine getirmiş olmaktan mutlu olduğunu mahkemede açıkladı.
Çetin Güngör; 18 Mart 1984 tarihli açıklamasında, "artık PKK'lı değilim" PKK'nın uygulamış olduğu silahlı mücadelenin ve Kürt gruplarına karşı izlemiş olduğu davranışların yanlış ve çıkmaz yol olduğunu söylüyordu.
Abdullah Kumral: 1979 yılından 1980 yılının ortalarına kadar PKK'nın Gaziantep il sekreteri olan, 1980 sonrasında ise Şanlıurfa bölge sekreterliğine getirilen, PKK merkez komitesi üyesi olan Kumral, Öcalan'ın izlemiş olduğu politikalara karşı çıktığından dolayı, önce göz hapsine alındı. Hapis edildiği evden kaçmayı başardı, ama daha sonra Suriye istihbaratı tarafından yakalanarak tekrar PKK'ya teslim edildi. Öcalan'ın hamiliğini üstlenen Suriye istihbaratı tarafından yakalanarak, PKK'ya teslim edildikten sonra Abdullah Öcalan'ın emriyle cellatları tarafından kulaklarına tüfek harbisi sokulmak suretiyle Bekaa'da öldürüldü.
Resul Altınok: 1980'lerin başında PKK merkez komitesi üyesi olan Altınok için Öcalan'a karşı muhalefet yaptığı gerekçesiyle infaz kararı alındı. PKK'nın önde gelen isimlerinden, Öcalan'ın iki infaz adamı Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun Resul, Altınok'u, PKK kampında, önce kendisine bir çukur kazdırıp daha sonra kafasına kurşun sıkarak infaz ettiler.
Meclis'e sunulan PKK'nın infaz listesine göre, Lamia Baksi ve 67 kişi 1987 yılında infaz edildi.
Dilaver Yıldırım: Apocuların ilk oluşum dönemlerinden beri PKK'ya dönüşen çizginin içerisinde yer aldı. 1977 yılı başlarında Kemal Pir'in Sinop Ulubey Hapishanesi'nden kaçırılışında yer alarak, ilk eylemini gerçekleştirmişti. Örgütün en güvendiği isimlerden biri olan Yıldırım, Ankara'da örgüte silah ve malzeme almak için gerekli olan parayı bulabilmek amacıyla Güven Hastanesi soygununa katıldı ve bu soygun olayından sonra yakalanarak, 12 Eylül dönemini cezaevinde geçirdi.
Suriye'de rehin olan Öcalan, 1987 yılının sonlarına doğru Dilaver'i ziyaret etmek için Bulgaristan'a gitti ve gördü. Öcalan'ın talimatıyla Bekaa kampına getirtilen Yıldırım'ın, bir sürü uygulamadan sonra bir gece nöbetinde intihar ettiği söylendi.
Avukat Mahmut Bilgili: 12 Eylül 1980 sonrası Avukat Şerafettin Kaya'nın öncülük ettiği "Avukatlık Bürosu" yazıhanesinde işe başladı. Bu avukatlık bürosu başta PKK olmak üzere birçok Kürt örgütün davalarına bakıyordu. Mahmut Bilgili de PKK davasına girenlerden biriydi. Bu davalardan dolayı, PKK taraftarı olmaktan tutuklanarak beş yıl Diyarbakır zindanında yattı. Tahliye olduktan sonra Avrupa'ya çıkan Mahmut Bilgili, Avrupa'daki PKK temsilciliğinin almış olduğu infaz kararıyla 1987 yılının mart ayının başında Hollanda'da yemek masasında boğdurulup, cesedi satırla parçalanıp kanalizasyona atıldı. Cesedi, 26 Mart'ta Twente kanalında bulundu. O da örgütü göre 'ihanet etmişti'.
Mehmet Tunç: Bir dönem Avrupa'daki PKK yapılanmasında yer alan Mehmet Tunç, lideri Öcalan tarafından çağrıldığı Lübnan'daki Mahsum Korkmaz Akademisi'nde gerilla eğitimi yapar. Burada eğitim yaparken Paris'te tanıştığı, yine kendisi gibi PKK'lı olan Ali Toprak'ın kız kardeşi olan Hevi (Şafak)'a aşık olmuştu. Sevgilisi Şafak, sevgilisi Mehmet Tunç'u ziyaret etmek üzere Lübnan'daki örgüt kampına geldi. İkisinin arasındaki bu duygusal ilişki, Öcalan'ın ve örgüt mensuplarının tepkisini çekti. Mahmut Tunç, bu duygusal ilişkiden dolayı Öcalan'ın yasalarını çiğnedi. İnfazına karar verildi ve sevgilisi de dahil orada bulunanların gözü önünde kurşuna dizildi. Bu vahşet videoya da çekildi ve her tarafa yollandı. Bu vahşeti belgeleyen video kasetinin Almanya'nın Düseldorf mahkemesinin dosyalarında bulunduğu belirtiliyor.
Mustafa Ömürcan ve dört arkadaşının infazı: Mustafa Ömürcan, PKK'nın 1980 öncesi kadrolarındandı. "Örgüt talimatlarına karşı gelmek ve önderliğe baş kaldırmak" suçlarından dört arkadaşı ile birlikte, Halil Kaya tarafından infaz edildi. "Kör Cemal" kod adlı Halil Kaya da Öcalan sisteminin bir gereği olarak, bir yıl sonra Öcalan'ın emriyle infaz edildi.
Şahin Baliç: 1980'lerin başında henüz liseden yeni mezun olmuşken, PKK'ya katılan Metin kod adlı Şahin Bilgiç, Mardin bölgesinde birçok eyleme katıldı. Eylemlerdeki kararlılığı Öcalan'ın dikkatini çekti. 1986 yılında bizzat Öcalan'ın talimatıyla PKK-MK üyeliğine, daha sonra da ARGK (askeri konsey) üyeliğine getirildi. 1988 yılında girdiği bir çatışmada yaralanan Baliç, Öcalan'ın özel çabalarıyla Suriye'ye getirildi. Bir dönem tedavi gördükten sonra Öcalan'ın Şam'daki evine yerleşti ve lideriyle çok içli dışlı olan militanlardan biri oldu. Öcalan'ın yakın adamlarından biri olan, Öcalan'ın ayak işlerine bakan hemşehrisi Hasan Bindal'ın 25 Ocak 1990 tarihinde bir kaza kurşunu sonucu ölmesiyle, bu ölüm olayından dolayı Öcalan tarafından hakkında idam fermanı hazırlandı. Öcalan'ın talimatıyla PKK'nın infaz timi, kaza kurşunuyla ölen Hasan Bindal'ın ölümünden akademi komutanı olarak Bekaa'da görev yapan Şahin Baliç'i sorumlu tuttu ve infaz etti.
Şahin Dönmez: PKK'nın kurucularından ve ilk merkez komitesi üyelerinden Şahin Dönmez, 1979 yılında yakalandı, çözüldü ve bildiği tüm arkadaşlarını ele verdi. 3 Nisan 1990 yılında İstanbul'da infaz edildi. Şahin Dönmez, yakalanmadan önce Öcalan'ın göz bebeklerinden biriydi.
Mustafa Çimen: Mahsum Korkmaz'ın başını çektiği "14 Temmuz Silahlı Propaganda Takımı"nın bir üyesi ve Mahsum Korkmaz'ın hem siyasi hem de askeri yardımcısıydı. 15 Ağustos 1984 yılında yapılan Eruh baskınında yer aldı. Mustafa Çimen, Eruh ilçe merkezine asılan "Kahrolsun Faşist Türk Sömürgeciliği Yaşasın HRK", "Halk Düşmanı canilerden hesap Sorulacaktır! Yaşasın HRK!" yazılı pankartları hazırlayan ve asan militanlardan biri. Mustafa Çimen 1985'de yakalanınca itirafçı oldu. Urfa Hilvan doğumlu ve PKK içerisindeyken "Tevfik" kod adıyla tanınan Mustafa Çimen, 1990'ların başında cezaevinden çıktıktan sonra PKK infaz timleri tarafından öldürüldü.
Osman Tim: 1992 yılının aralık ayında PKK'nın cezaevi temsilcisiyken "polisle işbirliği" yaptığı gerekçesiyle Bayrampaşa Cezaevi'nde boğularak öldürüldü. Osman Tim'in boğularak öldürülmesine gösterilen gerekçe, "hiçbir tokat bile yemeden arkadaşlarını ihbar ettiği" gösterildi.
Mehmet Çimen: Ögütün, Avrupa örgütünün koordinatör yardımcısı olarak görev yaptı. 10 yıl cezaevi yattı. 1992 yılının ortalarında Avrupa'ya geldi. Öcalan'ın kadın sorunuyla ilgili koyduğu yasaları çiğnedi, sorgulandı ve 1993'te "buharlaştırılarak" yok edildi.
Yıldırım Merkit: 27 Kasım 1978 yılında yapılan Fis toplantısında, PKK'nın Dersim ve Erzincan bölge sorumlusu olarak atandı. Ama Öcalan ile ayrılığa düştü ve Öcalan'ın talimatlarına uymadı. Yıldırım Merkit, 1994 yılında Romanya'da öldürüldü. Keza, babası da PKK tarafından öldürüldü. Kendisi gibi PKK'lı olan kız kardeşi Cemile Merkit (Seher) hakkında ölüm kararı çıkartıldı. O, Avrupa'ya kaçarak canını kurtardı.
Mehmet Şener: 1 Kasım 1991 yılında Suriye'nin Kamışlı ilçesinde Suriye istihbaratının da katkısıyla infaz edildi. Kamışlı istihbarat sorumlusu Akid Ömer ile Ebu Adnan yanlarında iki PKK'lı olduğu halde, Mehmet Cahit Şener'in kaldığı eve giderek öldürüldü. 1 Kasım 1991 günü Şener'in yanında bulunan Fatma Temel (Dilan) adlı bayan da kurşunlara hedef oldu ve olay yerinde hayatını kaybetti. Kuşkusuz cinayetler, Şener'le sınırlı kalmadı. Şener'in sağ kolu olarak bilinen Mustafa Pusa (Şiyar) ise 7 Kasım 1991'de İstanbul Küçük Ayasofya'da infaz edildi. Eşi Ayşe Pusa da Bekaa vadisindeki Mahsum Korkmaz akademisinde öldürüldü.
Sîpan Rojhilat: 5 Ekim günü öğlen saatlerinde, Mahmur kampı yakınlarında, Kongre Gel mensuplarınca kaçırılan PWD üyesi Sipan Rojhilat (Şapur Badoşiva) 7 Ekim günü infaz edildi.
Kemal Şahin: 7 Şubat 2005 tarihinde PKK timlerince infaz edildi ve katilleri Güney Kürdistan bölge yönetimi güvenlik güçleri tarafından yakalandı.
Hikmet Fidan: Öcalan, Kenya'dan getirilirken dediği, "Türkiye'nin hizmetindeyim" sözü, örgüt tarihindeki ilk ciddi kırılmaydı. İkinci kırılmayı İmralı'dan gelen "Ateşkese son verin" talimatıyla yaşayan PKK, üçüncü ve en büyük kırılmayı, muhalif kanadın temsilcilerinden Hikmet Fidan'ın öldürülmesiyle yaşadı.
Diyarbakır'ın Bağlar semtinin dar sokaklarında 6 Temmuz 2005 sabahı, susturucu takılı tabancadan ensesine sıkılan tek kurşunla öldürüldü. Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) eski genel başkan yardımcısıydı.
Kani Yılmaz: Güney Kürdistan'da araçlarına yerleştirilmiş bir bombanın patlaması sonucunda, PWD-K koordinasyon kurulu üyesi Faysal Dumlayıcı (Kani Yılmaz) ve aynı örgüt üyelerinden Serdar Kaya (Sabri Tori) 12 Temmuz 2005 günü, PKK timlerince infaz edildiler.
PKK, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası da birçok infaza imza attı.
Bingöllü Dawud (Resul Altıok): PKK'nın kurucusu ve merkez komite üyesi. 12 Eylül'den sonra Öcalan'a yaptığı muhalefetten dolayı gözaltına alındı. Yapılan işkencelerle öldürüldü.
Dersimli Semir (Çetin Güngör): 12 Eylül sonrasında, PKK'ya karşı en sistemli, en ilkeli muhalefet yapan grubun liderleri arasındaydı. Öcalan'ın en çok korktuğu muhalefet lideriydi. O da Stockholm'da bin kişinin katıldığı Şivanci Hareket Pêşeng'in kuruluş toplantısında intihar eylemi sonucu katledildi.
Batmanlı Enver Ata: PKK'nın, hapishaneden kaçan Batmanlı kadrolarından biriydi. İsveç'in Uppsala şehrinde kalıyor ve tedavi görüyordu. Uppsala şehrinin merkezinde ensesine sıkılan tek kurşunla katledildi. Katleden kişi yakalandı, halk adına Enver Ata'yı cezalandırdığına dair mahkemede açıklama yaptı.
Necla Baksi: Kürt yazar Mahmut Baksi ve Lütfi Baksi'nin (KADEP kurucusu ve meclis üyesi) kız kardeşi ve İsveç'te doktorluğu bitirmiş yetenekli bir Kürt kızı. Küçük burjuva değer yargılarından ve alışkanlıklarından vazgeçmediği için öldürüldü. Necla ile aynı gerekçe ile 67 militanın da katledildiği PKK'nın Serxwebûn gazetesinde açıklandı.
Eyüp Kemal Atsız: Şivancı Hareketi (DDKD) taraftarı, Danimarka'da katledildi.
Mustafa Tangüner: Şivan Hareketi (DDKD) taraftarı, Danimarka'da öldürüldü.
Viranşehirli Emin: Rizgarî'nin Hollanda'ya iltica eden Viranşehirli taraftarlarından biriydi. PKK'ya muhalefet eden Merkez Komitesi üyesi Çetin Güngör'e (Semir'e) yardım ettiği, evinde barındırdığı için Hollanda'nın Amsterdam şehrinde infaz edildi.
Avukat Mahmut Bilgili: Dersimli ve PKK taraftarı. Hollanda'da ilticacıydı. PKK'ya muhalefet ettiğinden dolayı Amsterdam'da öldürüldü. Öldürüldüğü zaman da parça parça haline getirilip çuvala konup, Amsterdam su kanallarına bırakıldı.
Ramazan Adıgüzel: Özgürlük Yolu taraftarı. Fransa'da katledildi.
Ali Aka Gündüz: Özgürlük Yolu taraftarı, Almanya'da infaz edildi.