Pasaport ve ehliyette yeni dönem ! Kuyruk çilesi başladı
Pasaport, kimlik ve sürücü belgelerine ilişkin işlemler, bugünden itibaren nüfus müdürlüklerinden yapılacak. Sistemdeki alt yapı eksikliği nedeniyle yoğunluklar yaşanıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmişti. Bugünden (2 Nisan Pazartesi) itibaren çipli kimlik kartlarının yanı sıra ehliyet ve pasaportlar da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden verilecek. Vatandaşların nüfus müdürlüklerine verdiği fotoğraf ve parmak izi tüm işlemler için geçerli olacak. Bu kapsamda 503 olan pasaport başvuru noktası 761’e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktası ise 680’e çıkarılacak.
İSTANBUL VALİSİ'NDEN UYARI
İstanbul Valisi Vasip Şahin, pasaport ve sürücü belgesi gibi işlemlerin, nüfus müdürlüklerinden gerçekleştirilmeye başalamsıyla ilgili, Başakşehir Kaymakamlık binası içinde bulunan Başakşehir Nüfus Müdürlüğü'nde incelemelerde bulunup basına bilgi verdi.
Şahin özetle şunları söyledi: "Yeni sistemle vatandaşlar işlem sayısı azaltılmış bir şekilde prosedürle taleplerine ulaşmış olacaklar. Burada ortak veriler aynı anda kullanılmış olacak. Vatandaşımızın hizmet anlamındaki memnuniyeti artacaktır. Amaç da buydu zaten. Yine bu geçiş süresince herhangi bir aksaklık yaşanmaması için ya da yaşandığı takdirde tecrübeleriyle destek vermeleri için kısa bir süre Emniyet'te bu görevi yapan her ilçede bir ehliyet bir pasaport bölümünden ikişer arkadaşımız ilçe nüfus müdürlüklerinde görevlendirilmiştir.
PASAPORT UYARISI
Belirtmem gereken önemli bir şey de pasaportlarla ilgili. Resmi ile hizmet pasaportu ve hususi pasaportlar il nüfus müdürlüklerinden temin edilebilecek. Diğer umumi pasaportlar ilçe müdürlüklerinden temin edilebilecek. Vatandaşlar bu ayrıma dikkat ederlerse farklı farklı yerlere giderek zaman kaybetmemiş olurlar.
YOĞUNLUK MESELESİ
Yoğunlukla ilgili nüfus müdürlüklerinde kadro takviyesi yapıldı. İstanbul'a 350 ek personel takviyesi bakanlık tarafından yapıldı. Buna göre altyapı oluşturuldu. Belki ilk günler bir takım yoğunluklar yaşanıyor olsa da bu kısa zamanda normal hale gelecektir.
ÜCRETLER
Vatandaşların almak için istediği belge konusunda nüfus müdürlüklerine verdiği fotoğraf ve parmak izinin tüm işlemler için geçerli olacağı belirtildi. Randevu internet üzerinden alınıyor. Yeni kimlik için 18,50 TL, pasaport için 108 TL, sürücü belgesi için ise 134 TL ücret ödenmesi gerekiyor.
NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR
E-Nüfus Sendikası Genel Başkanı Ali Kart, "İlk günler olmasından dolayı yoğunluk yaşanıyor. Bu sistemin ilk günlerinde aksaklıklar yaşanması normal. Özellikle geçiş döneminden ve alt yapından kaynaklanan bazı sıkıntılar var" dedi.
Merkezi Mersin’de bulunan E-Nüfus Sendikası Genel Başkan Ali Kart, yeni sistemle ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu. Kart, bugün itibariyle ehliyet ve pasaport işlemlerini de nüfus müdürlüklerinin yapmaya başladığını söyledi. İlk günler olmasından dolayı yoğunluk yaşandığını vurgulayan Kart, “Türkiye genelinde geçilen bu sistemin ilk günlerinde aksaklıklar yaşanması normaldir. Vatandaşlarımızdan isteğimiz öncelikle randevu olarak nüfus müdürlüklerine gelirlerse hem bizim işlem yapmamızı kolaylaştıracaktır hemde kendilerinin sıra bekleme durumunu en aza indireceklerdir. Vatandaşlardan bir diğer istediğimiz öncelikle bankalara giderek yapılacak işlemin ücretini yatırması, makbuzu alması ve daha sonra nüfus müdürlüklerine gelmesini istiyoruz. Bu geçiş sürecinde vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Buradan İçişleri Bakanımıza da bir çağrı yapmak istiyoruz. Bu kadar iş yükünün olduğu ve önemli bir kurum olan nüfus müdürlüklerimizdeki personel ve diğer eksikliklerinin biraz giderilmesini bekliyoruz. Bakanımızdan istirhamımız bu kadar önemli bir kurumun biraz daha ön plana çekilmesidir” diye konuştu.
"Bazı eksiklikler mutlaka var"
Alt yapı olarak devir işleminin 761 merkezde başladığını kaydeden Kart, “Şu anda Türkiye genelinde birçok noktada var. Vatandaşımız bu konuda rahat olsun. Ama tabii ki de eksiklikler mutlaka var. Gerek personel gerek bu devir işleminden dolayı biraz fiziki sistemsel eksiklikler, bilgisayar ve cihazların biraz daha zamanla sistemin oturmasıyla biraz daha aktif hale gelecektir. Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz biraz daha sabırlı olmalarını bekliyoruz. Bu eksiklikler devletimizin ve İçişleri Bakanımızın biraz daha bizlere göstereceği ilgi sayesinde giderilecektir. Vatandaşlarımız özellikle bu para yatırma olayını unutmaması gerekiyor. Birçok vatandaş direk nüfus müdürlüklerine geliyor. Öncelikle anlaşmalı 30 bankamız var. Bankalara gittiklerinde rahatlıkla bu ücret yatırma işlemini gerçekleştireceklerdir. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra nüfus müdürlüklerine geleceklerdir. Bu sayede bize hem bir kolaylık olacak hem de vatandaşın sıra beklemesini azaltacağız” şeklinde konuştu.
"Bu geçiş sürecinden kaynaklanan bazı sıkıntılarımız olacak"
Sisteme bakıldığında “tek elden” olması dolayısıyla çok güzel olduğunun altını çizen Kart, “Ancak bu alt yapının biraz eksikliği, biraz bu geçiş sürecinde yaşanan problemlerden dolayı biraz sıkıntımız olacak. Şöyle düşünün Türkiye genelinde şimdiye kadar 21 milyon cipli kimlik dağıtıldı. Bu bizim kurumumuzun ne kadar özverili çalıştığının önemli göstergesidir. Daha önümüzde 60 milyon kadar kimlik basım süreci yaşanacak. Bunun üzerine ehliyet ve pasaport işlemlerinin devredildiğini düşünün. Bu alt yapının bunu kaldırması için biraz daha çalışma yapılması gerekiyor. Bu günlerde yapılan işlemler biraz zaman alabilir. Çünkü dediğimiz bazı sorunlardan dolayı işlemler biraz uzun sürebilir. Yoksa bu eksiklikler giderildikten sonra vatandaş rahatlıkla randevusunu alıp, ücretini bankaya yatırıp geldikten sonra nüfus müdürlükleri hızlı bir şekilde işlemini gerçekleştirecektir” ifadelerini kullandı.