Panama Belgelerinin Sızdırılması
Arjantin’de muhalefet, Panama belgelerinde adı geçen Devlet Başkanı Macri’den ayrıntılı açıklama istedi
BUENOS AİRES (AA) – Arjantin’de muhalif liderler, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’den Panama belgelerindeki off-shore şirketi ile bağlantısını açıklığa kavuşturmasını talep etti.
Seçimlerde devlet başkanlığı adayları arasında bulunan “Yenilikçi Cephe” lideri Sergio Massa, Macri’nin ulusa sesleniş konuşmasında olaya açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.
“Zafer için Cephe” lideri Hector Recalde de Macri’nin Panama belgelerinde neden isminin yer aldığı konusunu açıklığa kavuşturmasını istedi.
- Hükümetten “Macri’nin saklayacak bir şeyi yok” açıklaması
Muhalif liderlerin bireysel açıklama taleplerine rağmen Macri adına konuşan Bakanlar Kurulu Başkanı Marcos Pena, Arjantin Devlet Başkanının Panama belgelerinde neden yer aldığı konusunda ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçındı.
Pena, basın mensuplarının sorularına ısrarlı bir şekilde “Devlet Başkanının saklayacak bir şeyi yok” cevabını verdi.
Ayrıca Panama belgelerinde adı geçen Fleg Trading Ltd. adlı şirketin Macri’nin babası Franco Macri’ye ait olduğunu, kendisinin bir kaydı olmadığını söyledi.
Off-shore hukuk firması Panama Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgelere göre, Mossack Fonseca'nın, iş adamı olduğu ve Buenos Aires Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde Macri’ye hukuki danışmanlık hizmeti verdiği iddia edilmişti.
- "Panama belgeleri"
Dünyanın en büyük off-shore hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca’dan sızdırılan "uluslararası vergi kaçakçılığı" ve "para aklama" faaliyetlerine ilişkin “Panama belgeleri” 3 Nisan gecesi medyaya servis edildi.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeyi, 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.
Fransız Le Monde, Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu ileri sürülüyor.