Otobüs şoförüne şemsiye ile vuran saldırganı hangi suçlamalar bekliyor ?
İstanbul Altunizade'deki kazanın bir yolcunun şoföre şemsiye ile vurmasıyla meydana geldiği ileri sürüldü. Peki böyle bir durumda savcılık hangi suçlamaları yöneltebilir ?
İstanbul Altunizade'de yaşanan kaza yürekleri ağza getirdi.
Ortaya çıkan tablo gerçekten ürkütücüydü. Otobüs altında otomobiller konserve kutusu gibi ezilmişti. Görenler gözlerine inanamadı.
Yolcular kazanın oluş şekliyle ilgili çarpıci bir iddiada bulundu. Görgü tanıklarının ifadesine göre, bir yolcu elindeki şemsiye ile şoföre vurmuş ve bu yüzden aracın kontrolünü kaybeden şoför yoldan çıkarak karşı yönden gelen otomobilleri altına almıştı.
PEKİ SALDIRGANA HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLEBİLİR ?
Şimdi hukuki kavramlara fazla girmeden satır başlarıyla anlatmaya çalışalım.
Saldırı bir kamu görevlisine yönelikti. Kamu görevlisine darp konusunda ağır cezalar söz konusu. Eğer darp doktor raporu ile tespit edilirse böyle bir suçun cezası 5 yıldan olmuyor.
Ancak bu olayda daha ağır bir durum var. Yaralılar ve malı zarar gören insanlar sözkonusu.
Böyle bir durumda savcılık üç suçlama yöneltebilir:
1- Bilinçsiz taksirle adam öldürmeye teşebbüs: Taksir, ''dikkatsizlik, tedbirsizlik, meslekte acemilik veya düzene, buyruklara ve talimata uymazlıktan doğan, istemeyerek gerçekleştirilen suç" anlamına geliyor. Böyle bir suçun cezası 2 yıldan 6 yıla kadar çıkıyor.
2- Bilinçli taksirle adam öldürmeye teşebbüs: Bu suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar gidiyor.
3- Kasten adam öldürmeye teşebbüs: Böyle bir durumda Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen karşılık ''Ağırlaştırılmış müebbet''.
Ancak Altunizade'deki olayda neyse ki bir ölüm haberi henüz gelmedi.
Bu durumda savcının ''Bilinçli taksirle adam öldürmeye teşebbüs'' suçlamasıyla iddianame hazırlaması ihtimali ağırlık kazanıyor.