Mülteciler zehirli hayvanları Türkiye'ye mi getirdi ?

Katar uçağında bacağını örümcek ısıran İngiliz avukat ölümden döndü.. Ancak uzmanlara göre büyük bir tehlike söz konusu !

İngiltere’de avukatlık yapan 40 yaşındaki Jonathon Hogg’un geçen haziran ayında çıktığı tatil kâbusa dönüştü. Hogg, Güney Afrika’nın Cape Town kentine gitmek için Katar Havayolları’na ait Doha-Cape Town uçağına bindi. Yaklaşık 6 saat süren uçuş sırasında Hogg, sol bacağında bir acı hissetti. Hemen ışığı yaktığında ise yerde yürüyen bir örümcek gördü. Bir süre sonra da kabin ekibinin “Örümcek” diye bağırdığını duydu. Ancak yolculuk sırasında hafif bir sızı dışında bir şikayeti olmadı.

‘HAYATIMDA BÖYLE BİR ACI ÇEKMEDİM’

Ertesi gün bacağı morarmış ve ağrıları artmıştı. Hogg bunun uçuş boyunca hareketsiz kalmasından kaynaklandığını düşünüp ağrı kesici aldı. Bir gün sonra bacağındaki yara kararmaya ve ağrılar artmaya başlayınca arkadaşlarının da uyarısıyla doktora gitti. Acilen ameliyata alınan Hogg’un bacağından zehrin etkilediği ölü kısımlar alındı. İngiliz avukat “Hayatımda böyle bir acı çekmedim. Doktor bana biraz daha geç kalsam bacağımı kaybedebileceğimi veya ölebileceğimi söyledi. Ne halde olduğumu sargılar açıldığında anladım. Korku filmi gibiydi. Büyük bir parçayı kesmek zorunda kalmışlardı. Neyse ki hâlâ bacağım var ve hayattayım. Kendimi şanslı sayabilirim” dedi. Bir ay boyunca hastanede yatan ve üç operasyon geçiren Hogg’u ısıran örümceğin dünyanın en zehirli türleri arasında yer alan “kahverengi keşiş örümceği” olduğu tahmin ediliyor.

Uzmanlardan “Dikkatli olun” uyarısı

Son dönemde, özellikle sıcak havalarda Türkiye’deki zehirli böcek sokmalarında da artış yaşandı. Uzmanlar bu vakalar arasında daha önce Türkiye’de rastlanmayan bazı zehirli türlerin de bulunduğunu belirtiyor. Bu tehlikeli böceklerin ortaya çıkmasının nedenleri arasında, başta Suriye olmak üzere Irak, İran, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelerek Avrupa’ya geçmeyi amaçlayan kaçak mültecilerin oluşturduğu göç hareketleri gösteriliyor. Boğazlardan geçen gemiler ve deniz yoluyla yapılan ithalat, Çin gibi ülkelerden gelen süs bitkileri de bu tür böceklerin Türkiye’ye girmesine neden oluyor.

TARIMI DA TEHDİT EDİYOR

Sadece insanlar için değil, bitkiler için de tehlike oluşturan birçok tür ortaya çıktı. Bu türler tarımsal üretime ve ekonomiye de zarar veriyor. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi, bir süredir Gürcistan’dan geldiği tahmin edilen ve Latince adı “Ricania simulans” olan bir böcekle mücadele ediyor. Bu türün çay ve mısır gibi ürünlerin kurumasına neden olduğu belirtildi.

Böcek ısırdığında neler yapılmalı?

- Isırılan bölge bol su ile yıkanmalı.
- Kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi reaksiyonlara karşı bölgeye soğuk tedavisi uygulanmalı.
- Şişlik ve ağrı uzun süre devam ederse sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
- Isırılan kol veya bacak gibi uzuvlarsa vücuttan yukarıda tutulmalı.
- Piknikte kol ve bacakları örten giysiler giyilmeli.
- Otlar üzerinde çıplak ayakla yürümemeli.
- Açık alanlara giderken parlak giysiler giymekten ve koku sürmekten kaçınılmalı.

Sonraki Haber