Milyonları ilgilendiren düzenleme Meclis'e geliyor

Meclis, bu hafta 2018 yılı bütçe tasarısı ile MTV düzenlemesini de kapsayan ''torba tasarı'' için yoğun mesaiye başlıyor.

TBMM Genel Kurulu, bu haftaki çalışmalarına 31 Ekim Salı günü, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kurulmasına ilişkin tasarıyı görüşerek başlayacak.

Tasarıya göre, kurum, Türkiye'de helal akreditasyon hizmeti sunma  yetkisine haiz tek kuruluş olacak ve Bakanlar Kurulu kararıyla yurt dışında  ofisler kurabilecek. Kurum için 50 kadro ihdas edilecek.

HAK, ülkede ve yurt dışında yerleşik helal uygunluk değerlendirme  kuruluşlarına helal akreditasyon hizmeti sunacak, helal akreditasyon ile ilgili  kıstas ve tedbirleri belirleyecek ve bunları uygulayacak.

Helal Akreditasyon Kurumunun yurt dışında yürüteceği hizmetler için  buralarda ofisler kurulabilecek. Yurt dışı ofisleri, bakanın teklifi üzerine  Bakanlar Kurulu kararıyla kurulacak.

127 MADDELİK "TORBA TASARI" 5 BÖLÜM HALİNDE GÖRÜŞÜLECEK

31 Ekim Salı ile 1 Kasım Çarşamba günü bu tasarıyı yasalaştırmayı  planlayan Meclis, 2 Kasım Perşembe günü 127 maddelik "torba tasarıyı" görüşmeye  başlayacak.

Genel Kurul, 5 bölüm halinde ele alınacak tasarı için, haftalık  çalışma günleri olan salı-çarşamba-perşembe günlerinin yanısıra, pazartesi (yarın  hariç) ve cuma günleri de mesai yapacak.

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına  Dair Kanun Tasarısı'na göre, araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme  oranı, 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25  olacak.

Buna göre, MTV 1300 cc ve aşağısı araçlar için, fiyatı 40 bini  aşmayanlarda 743 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda 817 lira, fiyatı 70  bini aşanlarda 892 lira olarak uygulanacak.

Konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinden farklı  farklı alınan ÖİV, her bir hizmet için yüzde 7,5 olacak.

Çalışanların ücretlerinin 2017 yılı eylül, ekim, kasım ve aralık  aylarında bin 404 liranın altına düşmemesi için ilave asgari geçim indirimi  sağlanacak.

Bakanlar Kuruluna, Gümrük Giriş Tarife Cetveli'nde yer alan eşyaların  gümrük vergisi had ve nispetlerini yüzde 50'ye kadar yükseltme, sıfıra kadar  indirme veya cetveldeki had ve nispetleri yüzde 50'sine kadar artırma yetkisi  verilecek.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında istihdam hakkı bulunan hak  sahipleri, yaş sınırı aranmaksızın bu haktan yararlanacak. Terörle mücadele  sırasında yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin  bastırılmasında yaralanan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları, hizmetli  yerine memur kadrosuna atanabilecek.

Bazı kamu lojmanları satışa çıkacak.

Belediye ve bağlı idareler, mabetlerin yanı sıra eğitim kurumlarına,  yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere de indirimli bedelle ya da ücretsiz  olarak içme ve kullanma suyu verebilecek.

Meyveli gazoz, Alkolsüz bira ve enerji içeceklerinden yüzde 20 ÖTV  alınacak, limonata ve meyve aromalı maden suları kapsam dışında kalacak.

"Projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman  sağlayacak" kitle fonlaması uygulaması hayata geçiriliyor.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NUN ÇALIŞMA TAKVİMİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu da yarından itibaren yaklaşık bir ay  sürecek 2018 yılı bütçe mesaisine başlayacak.

Komisyonda yarın, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve  2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin hesap Kanunu Tasarısı'nın Geneli ile Sayıştay  tezkereleri üzerinde görüşmeler yapılacak.

31 Ekim Salı gününden itibaren Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı,  bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının bütçeleri görüşülecek.

Buna göre, komisyonun bütçe takvimi şöyle:

- 31 Ekim Salı: Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, MİT Müsteşarlığı,  Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, MGK Genel Sekreterliği, Tasarruf Mevduatı  sigorta Fonu, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı, Başbakanlık  Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Afet ve Acil Durum  Yönetimi Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu.

- 1 Kasım Çarşamba: Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve  Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar  Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, RTÜK, Atatürk Kültür,  Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür  Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu,  Hazine Müsteşarlığı, BDDK, Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankası.

- 2 Kasım Perşembe: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve  Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu.

- 3 Kasım Cuma: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,  Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil  Havacılık Genel Müdürlüğü.

Dilekçe Komisyonu bünyesindeki, Şehir Merkezlerindeki İşlek Caddelerin  Trafik Sorunlarının Araştırılmasını ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt  Komisyonu, 1 kasım günü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,Türkiye  Trafik Eğitimini Geliştirme ve kazaları Önleme Vakfi, Türkiye Trafik Kazalarını  Önleme Derneği, Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği yetkililerinden sunum  alacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, 2 Kasım Perşembe günü basına kapalı toplanacak.

Sonraki Haber