Milli tank ALTAY için nefesler tutuldu

Türkiye'nin ilk milli ana muhabere tankı ALTAY için geri sayım başladı.

Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı Altay'ın bu yıl içerisinde kabul testlerinin tamamlanması ve seri üretim için gerekli planlamaların netleştirilmesi planlanıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ana muharebe tankı ihtiyacının yurt içi geliştirme modeli ile karşılanması amacıyla ve ALTAY Projesi'yle, yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami kullanılması, gerekli alanlarda ise yurt dışından teknik destek alınarak, tankın özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu hedefleniyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen Otokar AŞ'nin ana, Aselsan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), ROKETSAN ve ROTEM'in alt yükleniciliğinde yürütülen projede üretilen prototiplerin hareket kabiliyetlerinin test edilmesi ve mükemmelleştirilmesine yönelik bir dizi çalışma yürütüldü.

ALTAY Projesi sistem kalifikasyon ve kabul testleri eş zamanlı olarak sürdürülüyor. Geçen yıl sistem kalifikasyon testleri büyük oranda tamamlandı. Yıl boyunca mevcut prototiplerle yönelik dayanıklılık testleri gerçekleştirildi. ALTAY Tankı'nın seri üretimine yönelik teklife çağrı dosyası da geçen yıl yayımlanarak ilgili firmalarla paylaşıldı.

Tanka yönelik dayanıklılık testlerine bu yıl devam edilecek. Kabul testlerinin de yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Tank bu süreçte ekstrem sıcak-soğuk iklim koşullarında dayanıklılık, isabet oranlarına ilişkin atış, farklı arazi koşullarında manevra kabiliyeti testlerine tabi tutulacak.

Bunun yanında yıl içinde ALTAY Tankı'nın seri üretimi için sunulacak teklifin değerlendirilmesi ve seri üretim için gerekli planlamaların netleştirilmesi amaçlanıyor.

 EN İYİLERDEN BİRİ OLACAK

ALTAY Tankı, 3+ nesil bir tank olarak en son teknoloji ile donatıldı ve 21. yüzyılın modern orduları için gerekli her türlü taktik yeteneği sağlayacak şekilde geliştirildi.

ALTAY'ın yeni jenerasyon diğer tanklara göre en büyük avantajlarından biri, konsept tasarım aşamasından itibaren bugünün ve geleceğin görev şartları ve tehditleri göz önüne bulundurularak tasarlanması oldu.

Tankın, kusursuz hareket kabiliyeti, üstün ateş gücü ve dayanıklılığıyla gelecekte muharebe sahalarının en kritik unsurlarından biri olması öngörülüyor.

Her türlü arazi şartları ve iklim koşullarında en zorlu testlere tabi tutulan ALTAY, başarılı bir performans sergiledi.

ALTAY'ın, yeni nesil tanklar arasında en gelişmiş ana muharebe tanklarından biri olması bekleniyor.

Tankın üzerinde ana silah olarak 120 mm'lik 55 kalibre top yer alıyor. ALTAY'ın yeni nesil atış kontrol sistemi, hareket halindeki hedefleri de yüksek isabet oranıyla vurabilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca tankın, meskun mahal ve ateş destek ihtiyacına yönelik uzaktan kumandalı silah sistemi ve 7,62 mm'lik kule makinalı tüfeği bulunuyor.

Tank, her türlü tehdide karşı kompozit/reaktif zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görev yapmasına olanak sağlayan sistemlerle korunuyor.

Yaşam Destek Sistemi, İlave Mayın Koruma Kiti, Yardımcı Güç Grubu, Lazer Uyarı Sistemi, 360 derece Durumsal Farkındalık Sistemi, ALTAY'ın önemli unsurları arasında yer alıyor.

ALTAY'ın yüksek teknoloji ürünü yeni nesil komuta kontrol sistemi, muharebe sahasındaki taktik-lojistik durum bilgisinin, emir, mesaj ve alarmların, tüm muharebe unsurlarının kullanımına uygun olarak üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması fonksiyonlarını en etkin şekilde yerine getiriyor.

MOTORU DA YERLİLEŞTİRİLECEK  

ALTAY Tankı için yerli güç grubu geliştirilmesine yönelik çalışmalar da Tümosan Motor ve Traktör Sanayi AŞ (TÜMOSAN) tarafından yürütülüyor.

TÜMOSAN, projeyi 190 milyon avro bütçe ile 54 ay içerisinde gerçekleştirmeyi taahhüt ediyor.

Proje kapsamında, ihtiyaç duyulması halinde yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerden azami derecede faydalanılması ve gerekli alanlarda yurt dışından teknik destek alınarak güç grubunun öncelikli olarak ALTAY Tankı'nda kullanılması planlanıyor. Proje sonunda elde edilecek güç grubu, halen tankta kullanılan ithal motorun yerine ikame edilecek.

Güç grubunun tüm haklarının Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait olacak şekilde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu hedefleniyor.

TEHLİKEYİ HAVADA İMHA EDECEK

Öte yandan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında imzalanan 54 milyon avroluk sözleşme doğrultusunda ALTAY Tankı için yaklaşan anti tank roketleri ve füzeleri tespit ederek havada imha edecek Aktif Koruma Sistemi (AKKOR) geliştirilecek.

ASELSAN'ın özgün geliştirileceği AKKOR, tank için 360 derecelik tam koruma kalkanı oluşturacak. AKKOR, yüksek teknoloji radarı ile üzerine gelen roket veya tanksavar füzesini çok kısa sürede algılama kabiliyetine sahip olacak. Tehdide karşı yönlendirilecek fiziksel imha mühimmatı, üzerinde bulunan sensörler yardımıyla, yaklaşmakta olan tanksavar tehdidine en yakın olduğu anda patlayarak tehdidi etkisiz hale getirecek.

AKKOR sistemi, mühimmatın üzerindeki akıllı sensör ile dünyadaki benzerlerinden farklılaşıyor. Mini bir radar gibi çalışan sensör, yaklaşan roket/füze ile savunma mühimmatının en yakın olduğu zamanda patlamayı gerçekleştirerek tehdidi yok edebiliyor.

Sonraki Haber