Milli savaş uçağımız HÜRJET'in tasarımı ortaya çıktı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ/TAI), Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı'nın jet versiyonu olarak başlattığı "HÜRJET" Projesi'nin konsept tasarımına ilişkin görüntüsü ortaya çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) bağlı  ortaklıklarından TUSAŞ, vakfın 30. kuruluş yıl dönümünde kapılarını vatandaşlara  açtı.

Etkinlikte ziyaretçilere şirketin yürüttüğü projelere ilişkin bilgiler  verilirken, hazırlanan materyallerde Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı'nın (HÜRKUŞ)  jet versiyonu olarak başlatılan "HÜRJET" Projesi'nin konsept tasarımına ilişkin  görsel de yer aldı.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  HÜRJET Projesi'nin yönetim kurulundan geçtiğini ve başladığını söyledi. Kotil,  "Bunun 6 aylık mimari çalışma dönemi var. Yönetim kurulundan aldığımız bütçe bu  dönem için. Bu aslında projenin ön çalışması. Devletin bize bunu sipariş  vermesini bekliyoruz." dedi.

Aynı zamanda Small-GEO uydu projesini hayata geçirdiklerini ifade eden  Kotil, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu, tümüyle TAI'nin bir projesi. Küçük dememize bakmayın, kendisi 1  ton. 22 tane transponderi, yayın yapan anteni bulunuyor. Bunun büyükleri de 4-5  ton oluyorlar. Küçükleri elektrikle yani plazma motoruyla tahrik ediliyorlar.  Bununla ilgili teknoloji geliştirme Türkiye'de var. Kendimiz de bunu tetikliyoruz  oluşsun diye. İnşallah bu 1 tonluk haberleşme uydusu TAI'nin kendi özgün projesi  olacak. Sıfırdan başladık ve yapacağız. Ticari bir proje bu. Hem TÜRKSAT'a satma  durumumuz olabilir, görüşmelerimiz oluyor hem de dünyada bunun çok taliplisi  var."

Kotil, uydu alanında ayrıca Türksat 6A, Göktürk yenileme projelerinin  söz konusu olduğunu belirtti.

İki yeni helikopter projesi başlattıklarını anlatan Kotil, "ATAK  helikopterinin bir üst versiyonunu yönetim kurulumuzdan aldığımız izinle konsept  olarak başlattık. Bir de Genel Maksat Helikopteri Projemiz var, 10 tonluk.  Sikorsky ile bir projemiz var ama bunu da tümüyle yerli bir proje olarak  başlattık. Yeni insansız uçak projesi başladı, daha büyük yük taşıyabilecek. ANKA  halen görev yapıyor. Ülkemizin korunmasında görev alıyor." diye konuştu.

Milli Muharip Uçak Projesi'nde İngiliz partnerleriyle çalışmaların  sürdüğünü ifade eden Kotil, "Uçak yaparken mimarisini çalışıyorsunuz, bu  bittikten sonra detay mühendislik yapıyorsunuz, sonrasında prototipi imal etmeye  başlıyorsunuz. 2023'te bu uçağı uçuracağız. Bu 4 yıllık döneme sayın Başbakanımız  '3 yıl olsun' dedi. Biz 3 yıl olacak altyapı yapmaya başladık. İnşallah 3 yıl  sonra milli muharibin mimarisi bitmiş olacak, 2023'te ilk uçuşunu yapacak."  değerlendirmesinde bulundu.

HÜRJET, havacılık sanayisinin gelişimi açısından başarıyla sonuçlanan HÜRKUŞ ve çalışmaları sürdürülen Milli Muharip Uçak projelerinin ardından önemli bir sanayi geçişi sağlayacak.

Uçağın, Türk Hava Kuvvetlerinde tekamül jet uçuş eğitiminde görev alması hedefleniyor.

Sonraki Haber