Milli Eğitim Şurası’dan ''okul öncesi din eğitimi'' kararı çıktı
Son olarak 2014 yıl önce gerçekleşen ve aradan geçen 7 yıl sonra ilk kez toplanan Milli Eğitim Şurası’dan okul öncesi din eğitimi kararı çıktı.
Milli eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl aradan sonra toplanan 20. Milli Eğitim Şurası'nda alınan 128 tavsiye kararından biri okul öncesi eğitimdeki çocuklara din eğitimi verilmesi oldu.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplanan Şura Genel Kurulu dünkü özel ihtisas komisyonlarında görüşülen 124 madde ile genel kurula sunulan 4 yeni önerinin oylaması yapıldı. Bakan Özer, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, ihtisas komisyonlarında görüşülen ve Genel Kurula gelen 124 maddeden 17'sinin oy çokluğuyla geri kalan maddelerin ise oy birliği ile kabul edildiğini bildirdi.
Eğitim-Bir-Sen'den 2 genel başkan yardımcısı ile genel sekreterin, Şura Başkanlık Divanı'na 2 yazılı olarak sunduğu "Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır" önerisi ile "Kalkınmada, öncelikli ve sosyo ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere ilave özlük hakları ve teşvikler verilmelidir" önerileri de oy çokluğu ile kabul edilen maddelerin arasında yer aldı.
Milli Eğitim Bakanı Özer, Genel Kurulu'n ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bakanlığının şurada alınan kararları emanet olarak aldığını ve hızlı şekilde gözden geçirip uygulamaya geçirmek için de her türlü çabayı sarf edeceğini söyledi. Özer, "Şuranın açılışında deklare ettiğim gibi alınan kararların tamamının gerçekleştirme oranını her 3 ayda bir hem değerli Şura üyelerimizle hem de tüm kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.
‘DOĞRULUĞUNU, YANLIŞLIĞINI TARTIŞAMAM’
Özer, "Okul öncesi eğitimde din eğitimi verilmesine yönelik maddenin okul öncesi eğitim komisyonlarında kabul edilmediği belirtiliyor, bu madde hakkında değerlendirmeniz ne olur?" sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Buradaki önerinin doğruluğunu ve yanlışlığını Milli Eğitim Bakanı olarak tartışamam. Bildiğiniz gibi Şura kararları, tavsiye niteliğindeki kararlardır. Uygulanma, yaptırım zorunluluğu yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın en yüksek danışma kurulu olarak Şuranın aktif olarak bizim belirlediğimiz önceliklerde çalışmasını istedik. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı olarak Şurada gerek oy birliği gerekse oy çokluğuyla kabul edilen tüm kararları yeniden değerlendireceğiz, belirlemiş olduğumuz eğitimde fırsat eşitliği çerçevesinde alt başlıklarda gerekli yerlere dercedip ona göre yol haritamızı çıkaracağız. Yani burada alınan her kararı, Milli Eğitim Bakanlığı benimsediğimiz, reddettiğimiz veya kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor."
TAVSİYE KARARI NİTELİĞİNDE AMA...
Şura'da alınan kararlar bağlayıcı değil, tavsiye niteliğinde. Ancak daha önce, 8 yıllık kesintisiz eğitim, 4+4+4 eğitim sistemi ve din derslerinin artırılması “Şûra kararları” referans gösterilerek uygulamaya geçirilmişti.