Mill Eğitim Bakanı Selçuk'tan uzaktan eğitim açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ''Eğitim alanında örnek gösterilebilecek bir uzaktan eğitim yapısını hayata geçirmek hepimizin ana hedefi bütün kaynaklarımız bu doğrultuda harekete geçirmek istiyoruz. Bir mikrosite açtık her yurttaşımızın uzaktan eğitime ilişkin bir fikri varsa değerlendirmek istiyoruz.'' açıklamasını yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Öğretmenlerimizin mevcut sağlık durumları konusunda detaylı bir rapor hazırladık, kronik hastalığı bulunan ya da 60 yaşın üzerinde olan öğretmenlerimizin hepsi ile ilgili bilgiye sahibiz. Bu öğretmenlerimizin en az riskle mesleki faaliyetlerini yürütebilmeleri için imkanlarımızı seferber ederek tüm kolaylığı sağlayacağız" dedi.

Bakan Selçuk, '2020- 2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Mesleki Çalışma Programı' kapsamında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden meslektaşlarına seslendi. Bakan Selçuk, dünyanın salgın nedeniyle zor zamanlardan geçtiğini belirtti. Selçuk, "Salgın günlerinde gösterdiğiniz fedakârlıklarla eğitim camiamızın ne denli özverili ve saygıdeğer olduğunu ekseriyetle gösterdiniz. Gece gündüz demeden öğrencilerinizle velilerinizle iletişimde kaldınız. Kiminiz evinde kendi imkânlarıyla bir sınıf oluşturdu, kiminiz ise öğrencisine ihtiyacı olan ders araçlarını kendi elleriyle ulaştırdı. An geldi kendi çocuklarınızın önüne öğrencilerinizin ihtiyaçlarını koydunuz. Meslek liselerimiz, Halk Eğitim Merkezleri'miz ve BİLSEM’ler toplumumuzun acil ihtiyacı olan maske, siperlik, dezenfektan gibi ürünleri üreterek sadece eğitim camiasına değil toplumun bütününe katkı sundu" dedi.

'60 YAŞIN ÜZERİNE TÜM KOLAYLIĞI SAĞLAYACAĞIZ'

Bakan Selçuk, öğretmen ve öğrencilerin tekrar okullara dönebilmeleri için birçok kurum ve kuruluşla ortak çalışma yürüttüklerini, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile imzaladıkları 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü' kapsamında hazırlanan kılavuzun bunlardan biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu kılavuzu tamamlar nitelikte öğrenci, veli, yönetici ve öğretmen rehberleri de hazırladık. Bu rehberlerin hepsini dikkatle okuyarak öğrencilerinizi ve velilerinizi yönlendirmenizi özellikle rica ediyorum. Sürecin sağlıklı yönetilebilmesi için öncelikle sizlerin farkındalığının yüksek olması gerekmektedir. Sizlerin sağlığı ise bizim için öncelikli öneme sahiptir. Bu nedenle öğretmenlerimizin mevcut sağlık durumları konusunda detaylı bir rapor hazırladık, kronik hastalığı bulunan ya da 60 yaşın üzerinde olan öğretmenlerimizin hepsi ile ilgili bilgiye sahibiz. Bu öğretmenlerimizin en az riskle mesleki faaliyetlerini yürütebilmeleri için imkanlarımızı seferber ederek tüm kolaylığı sağlayacağız. Buna ek olarak, sizlerin daha sağlıklı ve güvenli ortamlarda eğitim verebilmeniz için öğretmenlerimizden öğrencilerimize, servis personelinden temizlik personeline okulla ilgili herkesin HES kodları marifetiyle takibi sağlanacak, herhangi bir risk durumunda Sağlık Bakanlığımızla birlikte çalıştığımız yazılım aracılığıyla okullarımıza bildirim yapılacaktır." 

'OKULLARIMIZIN KAPILARINI BİRLİKTE AÇACAĞIZ'

Bakan Selçuk, sadece hijyen standartlarını sağlayarak okulları açmadıklarını kaydederek, "Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin faydalanabileceği EBA Destek Noktaları oluşturuyoruz. Bu sayede teknik donanıma ihtiyacı olan öğretmen ve öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Uzaktan eğitim imkanından yararlanamayan öğrenci ve öğretmen sayımızı en aza indirmek gayreti içerisindeyiz. 31 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında okullarda bulunacağınız süre zarfında özellikle geçtiğimiz dönem uzaktan eğitim sürecinde hiç temas edemediğiniz, canlı derslere katılamayan öğrencilerinizle ve aileleriyle iletişim kurmaya çalışmanızı rica ediyorum. Bu öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal eksikliklerini tespit ederek onlar için gerekli en iyi çözümleri sizlerin sunacağından eminim. Yapacağınız bu çalışmalar, okullar açıldığında sizlerin iş yükünü de hafifletecektir. Uzaktan eğitim nedeniyle öğrencilerimizin akademik ve sosyal gelişimlerinde tamamlayamadığımız ne varsa 21 Eylül’e kadar bunlar için gerekli plan ve programları hazırlayarak okullarımızın kapılarını birlikte açacağız" dedi. 

BAKAN SELÇUK'TAN "UZAKTAN EĞİTİM" AÇIKLAMASI

Selçuk, Bakanlıkça eğitim alanından uzmanların katılımıyla bir otelde düzenlenen "Uzaktan Eğitime Bir Fikrim Var" konulu değerlendirme toplantısına katıldı.

Uzaktan eğitime yönelik sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve bilim insanlarıyla sürekli istişare halinde bulunduklarını vurgulayan Selçuk, Türkiye'nin bu sürece çözüm geliştirme hızının oldukça yüksek olduğuna dikkati çekti. 

Türkiye'de eğitim alanında örnek gösterilecek bir uzaktan eğitim yapısını hayata geçirmenin ana hedef olduğunu ve bu anlamda bütün kaynakları, sadece Bakanlığın değil Türkiye'nin birikimini harekete geçirmek istediklerini belirten Selçuk, her karara yönelik sahada çalışanlar, veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin görüşlerini aldıklarını anlattı. 

"UZAKTAN EĞİTİME BİR FİKRİM VAR İSİMLİ UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRDİK"

Bakan Selçuk, eğitimin bürokratik bir süreç değil hep birlikte omuzlanması gereken işlevsel bir yönetim alanı olduğuna işaret ederek, "Uzaktan Eğitime Bir Fikrim Var" toplantısını da görüş alışverişi, istişare amacıyla düzenlediklerini söyledi. 

Sosyal mesafe önlemleri çerçevesinde sınırlı sayıda kişiyi toplantıya davet edebildiklerini, belli koşullara uymak durumunda olduklarını aktaran Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Sadece uzman ya da akademisyen görüşü almak değil; bunu velilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin görüşleriyle desteklemek niyetindeyiz. Bundan faydalanabilmek için de 'Uzaktan Eğitime Bir Fikrim Var' isimli uygulamayı hayata geçirdik. Bir mikro site açtık. Her yurttaşımızın uzaktan eğitime ilişkin varsa bir fikri bunu değerlendirmek istiyoruz." 

"UZAKTAN EĞİTİMİ YENİ NORMALİN GEREĞİ BİÇİMİNDE ALGILAMAMIZ SÖZ KONUSU" 

Salgın sürecine ilişkin dünyadaki belli başlı ülkeleri, kurumları günlük izlediklerini, akademik makaleleri takip ettiklerini, Bilim Kuruluyla istişarelerin de aralıksız sürdüğünü ve ekipler oluşturulduğunu aktaran Selçuk, "Uzaktan eğitimi bir zorunluluk ya da zaruret olmanın ötesinde artık bundan sonra yeni normalin gereği biçiminde algılamamız söz konusu. Uzaktan eğitim salgından sonra da eğitim sistemimizin kalitesini artırma noktasında araçlarımızdan bir tanesi olacaktır." dedi. 

Bakan Selçuk, EBA TV üzerinden mart ayının ortasından itibaren yürütülen çalışmaları anımsatarak, bugüne kadar yapılan tüm çalışmaların da tüm yönleriyle ele alındığını, gözden geçirildiğini dile getirdi. 

EBA uygulamasının dünya genelinde en çok ziyaret edilen üçüncü site durumuna geldiğine dikkati çeken Selçuk, EBA ve tüm uzaktan eğitim araçlarını öğrenci ve öğretmenler için yeni nesil kullanıcı dostu bir yapıya büründürmeye çalıştıklarının altını çizdi. 

Selçuk, eğitimde fırsat adaletini gözeterek öğrencilere ihtiyaç duydukları özel alanlarda da katkı sağladıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Yapay zeka temelli bu yazılımın örneği çok az dünyada. Öğrencilerimizin kişisel özelliklerine, düzeylerine, hedeflerine rehberlik ederek yönetebilen bir yazılımdan söz ediyoruz. Bilemediği soruları otomatik olarak algılayabilen, 1 milyon öğrencimize 1 milyon deneme sınavı yapabilecek kadar kişiselleştirmeye açık bir yazılımdan söz ediyoruz. Bütün bunlar öğrencilerin tercihlerini ve hangi yüksek öğretim kurumunda okuması gerektiğine ilişkin bir takım açılımları da sağladı." 
 
"SİZLERİN KATKILARIYLA SÜRECİN GİDİŞATINI GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Eğitimi "sınav" olarak görmediklerini, okulun bir yaşam sahnesi olduğunu anlatan Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

"Bu süreç içerisinde gördüğüm eksiklikleri, problemleri ve mevcut işleri nasıl daha iyi yapabileceğimizi anlamak noktasında desteğinize ihtiyacım var. Sizlerin katkılarıyla sürecin bundan sonraki gidişatını, dinamiğini geliştirmek istiyoruz. Bu gelişimi de bütün ülkeye uzaktan eğitimin standartları, çerçevesi konusunda yaygın olarak ulaştırmak istiyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi eğitimin her sürecinde bilim insanlarından destek almaya devam edeceğiz." 

Bilim insanlarının uzaktan eğitime yönelik ortaya koyacağı çalışmaların sadece bugün için değil bundan sonrası için de çok değerli olacağının altını çizen Selçuk, bu sürecin Türkiye'nin hatta dünyanın birikimiyle ilerlemesi gerektiğini dile getirdi. 

"HER TÜRLÜ TEDBİRİ ZAMANINDA, ZEMİNİNDE ALMA GAYRETİNDEYİZ" 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu konularla ilgili her türlü tedbiri zamanında, zemininde alma gayretindeyiz ve bunu yapacağız. Hiçbir endişeniz olmasın. Her bir çocuğumuza erişimle ilgili neler yapılması, nasıl yapılması gerektiği konusundaki makro planlamalar, politikalar ve çalışmalar devam ediyor.

Velilerimize, öğretmenlerimize, çocuklarımıza yönelik olarak ne yapılması gerekiyorsa risk analizlerini de yaparak, hiçbir şeyi riske sokmaksızın hepsini adım adım yapıyoruz. Bundan sonra da yapacağız. Bu kararlılıkla dünyada uzaktan eğitimde iyi bir yere gelmek ve yüz yüze eğitimi de sağlıklı bir şekilde başlatmak için her şeyi hazırlamaya çalışıyoruz. Bunun için de büyük adımlar attık." 

Sonraki Haber