Meteoroloji beklenen haberi verdi !
Meteoroloji'nin verilerine göre hava sıcaklıkları yükseliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının kuzey, batı ve iç kesimlerde 2-5 derece artması bekleniyor.
Rüzgarın, genellikle batı ve güneybatı yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette esmesi beklenirken, bazı illerde günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
Ankara: Parçalı bulutlu 11
İstanbul: Parçalı, zamanla çok bulutlu 14
İzmir: Parçalı ve az bulutlu 19
Adana: Parçalı yer yer çok bulutlu 20
Antalya: Parçalı ve az bulutlu 23
Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 12
Trabzon: Parçalı bulutlu 12
Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 6
Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 16
HAVA DURUMU PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güz, güneşli günlerde insanların daha pozitif duygulara sahipken kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşüncelerin daha fazla ortaya çıkabildiğini belirtti.
Güz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle güneş ışınlarının daha az olduğu kuzey ülkelerinde insanların daha çok depresyona girdiklerini, depresyon tedavisinde "fototerapi" denilen "ışık tedavisi" uygulandığını kaydetti.
İnsan psikolojisiyle hava durumu arasında ilişki olduğunu belirten Güz, şunları söyledi:
"Güneşli günlerde genellikle insanlar daha pozitif duygulara sahipken, kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşünceler daha çok ortaya çıkabiliyor. Neden güneş insanları etkiler? Güneş ışığı ile melatonin denilen bir madde beyinde serotonini uyarıyor. Serotonin halk arasında mutluluk hormonu denilen bir hormon. Melatonin de serotonini etkilediği için güneş ışığı az görülen zamanlarda serotonin miktarı azalıyor, uyku döngüsü etkileniyor ve buna bağlı olarak bazı psikiyatrik hastalıklar daha fazla görülebiliyor."
OMÜ de bu konuda araştırma yaptı
OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı olarak hava durumu ve insan psikolojisi arasındaki ilişkiyle ilgili araştırma yaptıklarını, acil servise başvuran hastaların dosyalarını incelediklerini anlatan Güz, şunları kaydetti:
"Acil servisteki intihar olgularıyla ilgili bin 119 dosyayı inceledik. Meteorolojiden aldığımız hava raporları ile bu dosyaları karşılaştırdığımızda, intiharların bahar ve yaz aylarında daha fazla olduğunu, nem, ısı, güneş ışığının yoğunluğu ve süresi, atmosferik basınç ve bulutluluk oranı ile intihar girişimleri arasında ilişki olduğunu tespit ettik."
Karadeniz Bölgesi'nde bahar ve yaz aylarında kapalı gün sayısının diğer bölgelere göre fazla olduğuna işaret eden Güz, "İntihar vakalarının yaşandığı günlerdeki hava durumuna baktığımızda, genellikle güneş ışığının az geldiği kapalı havalar olduğunu gördük." ifadesini kullandı.
İHA & AA