Metal işçilerinden grev kararı: Bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız

Türk Metal ile patronların sendikası MESS arasındaki görüşmelerde anlaşma çıkmadı. Türk Metal Başkanı Kavlak, grev kararı aldıklarını belirterek, "Bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız" dedi.

Türk Metal Sendikası ve patronların sendikası Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasındaki görüşmelerde anlaşma çıkmadı.

12 Ekim 2021 günü başlayan ve 130 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 7 Aralık 2021 günü yapılan oturumda Türk Metal’in masadan kalkması üzerine kesildi ve taraflar uyuşmazlık tutanağını tuttu.

 PATRONLARDAN YÜZDE 12 ZAM ÖNERİSİ
Görüşmeler sürecinde birçok maddede anlaşma sağlanırken, işçilerin alacağı maaş ve sosyal haklar konusunda anlaşma çıkmadı.

Patronlar, son oturumda Türk Metal’e ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önerdi.

Türk Metal Sendikası ise ülkedeki ekonomik tablonun farkında olduklarını belirterek böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmediğini açıkladı.

GREV KARARI
Patronların sendikası MESS’in işçilerin haklarına dair uzlaşmaz bir tutum sergilemesinin ardından Türk Metal grev kararı aldı.

 Sendikadan yapılan açıklamada, “MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemler yapan ancak bunlardan da bir sonuç alamayan Sendikamız, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerini korumak, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemek için 24 Aralık 2021 günü grev kararı almıştır” ifadeleri kullanıldı.

KAVLAK: BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI NOKTADAYIZ
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Artık sözün bittiği yerdeyiz, bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Bundan sonraki süreçte, eylemse eylem, grevse grev” dedi.

Kavlak konuşmasında şunları söyledi:

“Ben bugün buraya, yalnızca eylem planlarımızı anlatmaya değil, başka bir kararımızı da açıklamaya geldim. Mücadelemizin en etkili silahını buradan, Gemlik’ten bütün Türkiye’ye duyurmaya geldim. Buraya grev kararımızı alarak geldim. 24 Aralık günü itibariyle grev kararımızı aldık. Artık yalnızca sokaklar, caddeler, meydanlar değil, artık her yer eylem yeridir, her yer, bütün işyerleri eylem alanıdır. Grev kararımız hayırlı olsun, gazamız mübarek olsun.”

 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamına giren işyerleri arasında, ülkemizin en büyük sanayi kuruluşları olan Renault, Mercedes, MAN, Türk Traktör, Ford Otosan, Tofaş, Arçelik, Bosch, Otokar ve bunların yan sanayileri yer alıyor.

GREV YASAKLANACAK MI
İşçilerinin grevleri, daha önce AKP hükümetleri tarafından engellenmişti.

Metal işçilerinin 2 Şubat 2018’de yapacakları grev, Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yasaklanmıştı.

Erdoğan, 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’i patronların lehine olduğunu söylemişti. Erdoğan, “Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı. Ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifadeyle anında müdahale ediyoruz” demişti.

Erdoğan’ın, grevlere yönelik karnesi zayıf. Daha önce Şişe Cam, Petrol İş, maden işçilerinin grevlerini yasakladı.

BAKAN BİLGİN NE YAPACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bütçe görüşmeleri sırasında Meclis’te yaptığı açıklamada, “Çalışma Bakanlığının görevi de emeğin korunmasıdır. Hangi görüşten olursa olsun, emekçilerimizin örgütlenmesini engellemeye çalışanların karşısına işçilerimizle kol kola çıkarım. Hangi görüşten olduğunuza bakmam, ben emeğin örgütüne bakarım, hakkını yemeye kalkan kim olursa karşısına çıkarım” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın grevlere yönelik tavrı belliyken, Bakan Bilgin’in grevin yasaklanması durumunda ne yapacağı merak ediliyor.

Sonraki Haber