Meslekten İhraç Edilen Hakimler Özçelik Ve Başer Yargılanıyor
"Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutuklular hakkında tahliye kararı veren ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılanan hakimler Özçelik ve Başer'in tahliye talepleri reddedildi- Sanık Özçelik:- "Bugünler geçecek. Hukuka uygun kararı Türk milleti a
ANKARA (AA) - "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutuklular hakkında tahliye kararı veren ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılanan hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in tahliye talepleri reddedildi.
Hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandığı davaya öğle arasının ardından devam edildi.
Yargıtay Konferans Salonundaki duruşmada, heyete başkanlık eden üye Muhsin Şentürk, avukatların reddi hakim talepleri ile diğer taleplerinin reddedildiğini belirtti.
Bunun üzerine, salonda kalan bir grup avukat, "Bu aşamada bağımsız bir yargı olacağına olan inancımız kalmadı" diyerek salondan ayrıldı.
Salonda kalan iki sanık avukatı ise duruşmaya tekrar ara verilmesini, diğer avukatlarla görüşmek istediklerini belirtti.
Tekrar verilen aranın ardından salonda kalan iki avukattan Semra İşler Albayrak, bundan sonra duruşmaya katılıp katılmayacakları konusunda müvekkilleri ve diğer avukatlarla görüşebilmek için duruşmanın başka güne ertelenmesini istedi. Heyetin bu talebi de reddetmesi üzerine, salonda kalan son iki avukat da salondan ayrıldı.
Tüm avukatların salondan ayrıldığı duruşma, sanıklarla devam etti.
Mahkeme Başkanı Şentürk, sanıklara, avukatların durumu ve tutululuk halleriyle ilgili söz verdi.
Sanık Mustafa Başer, "bağımsız bir mahkemede yargılanıyor" inancı taşımadığını belirterek, "Anayasa'nın bana verdiği yetkiyle Türk milleti adına verdiğim karar nedeniyle buradayım" dedi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin, tutukluluk halinin devamına ilişkin verdiği kararın gerekçesini eleştiren Başer, "Gülen veya adamları veya herhangi bir kuruluşla bir tane ilişiğimi bulamamışlar. Yargılama sonunda beraat edeceğime inanıyorum. Burada tahliyeme karar vermeyeceğinizi gördüm. On aydır tutukluyum. Türk yargıçlarının vicdanı tutuklanmıştır, sizin de vicdanınız tutuklanmıştır. Bundan sonra hakimler karar verirken acaba başıma bir iş gelecek mi düşüncesiyle doğru bildikleri kararı veremeyecekler. Yansız, tarafsız olduğunuza inanmıyorum" diye konuştu.
Başer, tahliyesine karar verilmesini, avukatlarıyla savunmaya devam edip etmeyeceği konusunda süre verilmesini istedi.
Söz verilen sanık Metin Özçelik de soruşturma ve tutukluluk aşamasında usul eksiklikleri bulunduğunu söyledi. Hakkındaki son soruşturma kararında isnat edilen suça ilişkin bir tek delil bulunmadığını öne süren Özçelik, şunları söyledi:
"On aydır tutuklu bulunan birisinin talebi reddediliyorsa bunun sonu mahkumiyettir. Gülen ile hareket mi cemaat mi her ne ise bunlarla ilişkim yok. Okullarına çocuklarımı göndermedim. Ben hiçbir okuluna gitmedim. Böyleyken, çocuklarını oraya gönderen, Türkçe olimpiyatlarına gitmek için sıraya girenler suçlu değil ama bir ilişkisi olmayan ben, terör örgütü üyesiyim. Tahliye kararı verdiğim kişilerle bağlantım yok. Savcı hakkımdaki iddianamede beni örgüt üyeliğiyle suçluyor, kendisi çocuklarını Gülenist denilen okullara göndermiş."
Cezaevinde Hasan Cemal'in "12 Eylül Günlüğü" adli kitabını okuduğunu ifade eden Özçelik, kitaptan alıntılar okudu. Özçelik, darbe sonrası, Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi hakiminin, Necmettin Erbakan'ın tutuklanması talebini reddetmesi üzerine resen emekli edildiğinin kitapta yazıldığını aktardı. Metin Özçelik, "Darbeci generaller bile istedikleri kararı vermeyen hakimi tutuklamamış. Sivil yönetim ve sivil yargının durumu ortada. Bugünler geçecek. Hukuka uygun kararı Türk milleti adına verdim. Sonuna kadar da faturasını ödemeye hazırım. Burada tutuklu olan Türk yargısıdır. Sizden ileride eşinizin, çocuğunuzun yüzüne bakabileceğiniz karar vermenizi istiyorum" diye konuştu.
Özçelik de avukatlarla devam edip etmeyeceği konusunda süre verilmesini, tahliye edilmesini ya da adli tedbir uygulanarak serbest bırakılmasını istedi.
Verilen aranın ardından Heyet Başkanı Şentürk, sanıklara bu avukatlarla mı yoksa başka avukatla mı devam edip etmeyeceklerine karar vermeleri için 15 gün süre verilmesine karar verdiklerini bildirdi.
Şentürk, sanıkların tahliye taleplerinin reddine ve tutukluluk halinin devamına karar verildiğini açıkladı.
Duruşma, sanıkların ve avukatların talebi üzerine 14 Mart'a bırakıldı. Tutukluk talebiyle ilgili 1 aylık yasal süreçte karar verilmesi zorunluluğu nedeniyle 1 Mart 2016'da da tahliye talepleriyle ilgili karar verileceği kaydedildi.