Merkel'den Türkiye ziyareti açıklaması
Angela Merkel, Gaziantep’e yapacağı ziyaretin perde arkasını açıkladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Gaziantep’e yapacağı ziyaretin orada bulunan çok sayıda sığınmacının durumunu görme amacını taşıdığını söyledi.
Merkel, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Burada cumartesi günü Türkiye’ye yapacağı ziyarete ilişkin beklentileri sorulan Merkel, “AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans ile Türkiye’ye yapacağımız seyahatin amacı çok sayıda sığınmacının bulunduğu Türkiye-Suriye sınırındaki Gaziantep’te durumu görmektir.” dedi.
Sığınmacıların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için Türkiye’ye 3 milyar avro verilmekte olduğunu söyleyen Merkel, burada ilk uygulamaları yola koymayı ve nelere ihtiyaç duyulduğunu görmeyi istediklerini kaydetti.
Bunun ikili değil, AB çerçevesinde bir ziyaret olduğunu vurgulayan Merkel, yapılması gerekenlere ve nelerin daha hızlı yapılabileceği konusunda izlenim edinmek istendiğini belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Almanya'nın Hannover kentine yapacağı ziyaret kapsamında Fransa, İtalya ve İngiltere devlet ve hükümet başkanlarının da katılacağı bir toplantınıngerçekleştirileceğine işaret eden Merkel, Suriye, Rusya-Ukraya ve sığınmacılar gibi uluslararası gündemde olan konuların ele alınacağını kaydetti.
Merkel, bu ülkelerin temsilcilerinin katıldığı benzer bir toplantının Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde yapıldığına işaret ederek, bu toplantının güncel konularda fikir alışverişinde bulunma imkanını verdiğini ifade etti.
Brüksel’de bugün düzenlenen NATO-Rusya Konseyi’ne ilişkin de Merkel, böyle bir toplantının yapılmasının iyi bir sinyal olduğunu söyledi ancak bunun tüm düşünce ayrılıklarının kaldırıldığı veya tüm sorunların açıklığa kavuştuğu anlamına gelmediğini belirterek, “Konuşulması önemli ancak çok sayıda, çok farklı değerlendirmeler var.” ifadesini kullandı.
Merkel, Rusya ile Almanya arasındaki Doğalgaz Boru Hattı Projesi olan Kuzey Akımına ilişkin bir soru üzerine de bunun bir girişimci kararı olduğunu belirterek, “Bu konuyu kısa konuştuk. Baltık ülkelerinin kuşkuları olduğunu biliyoruz. Litvanya’nın enerji politikasını çeşitlendirdiğini görüyoruz. Almanya’da yenilebilir enerjiyi geliştiriyoruz. Avrupa’nın güvenliği konusunda yükümlülüğümüzün tümüyle bilincindeyiz.” dedi.
Merkel, Almanya’nın Litvanya’ya sürekli konuşlandırılacak bir tabur gönderip göndermeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Galler’de yapılan NATO Zirvesi’nde alınan kararları uygulamaya koyduklarını, bunları Varşova’da düzenlenecek zirvede geliştireceklerini belirterek, son kararların henüz verilmediğini ve görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
Merkel, Litvanya ile askeri alanda iyi bir işbirliği içinde olduklarını ifade ederek, ekonomik alandaki işbirliğini daha da güçlendireceklerini kaydetti.
Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite de Almanya ile Litvanya arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu belirtti.
Askeri alandaki işbirliğinin Almanya ile ilişkilerde yeni bir unsur olduğunu ifade eden Grybauskaite, Almanya’nın Baltık ülkelerinin hava sahasında hava polisliğine (Air Policing) katılmasından dolayı teşekkür etti.
Avrupa’daki sığınmacı krizine de değinen Grybauskaite "AB ile Türkiye arasındaki mutabakat gerekliydi" ifadesini kullandı ancak söz konusu mutabakatın komplike olduğunu ve uygulama konusunda gelecekte de komplike olacağını belirtti. Grybauskaite, sığınmacıların Avrupa’ya gelmek için yeni güzergahlar kullandığına dikkati çekti.
Grybauskaite, bundan dolayı Türkiye ile yapılan anlaşmanın çözümün bir parçası olduğunu ifade ederek, bu kapsamda sığınmacı akınının ve Schengen bölgesinin kontrol altına alınmasının önemli olduğunu kaydetti.