Melih Gökçek zammı otomatiğe bağlamış
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin suya her ay otomatik zam yaptığı ortaya çıktı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılından bu yana su fiyatlarına her ay Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında otomatik zam yaptığı ortaya çıktı. Gizli zam kararından bu yana Başkent Ankara’da su fiyatları yüzde 48 pahalandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de geçen yılın sonunda su fiyatlarına yüzde 30,75 oranında doğrudan zam yapmıştı.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 14 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da su ve atıksu tarifelerini değiştiren önemli bir karar aldı. Meclis, su ve atıksu fiyatlarına her ay otomatik olarak ÜFE oranında artış yapılmasını düzenleyen 2179 sayılı bu zam kararını, Ankara halkına “Yedi Gün” isimli bir gazeteye verdiği “resmi ilan” ile duyurdu. İlan verilen gazetenin tirajının düşük olması nedeniyle, otomatik zam kararı Ankara halkına yeterince ulaşamadı.
KURUŞLUK ZAMLAR GÖZDEN KAÇIYOR
Alınan tarife kararıyla 2013 yılı Ocak ayında konutlarda 1 metreküp su kullanım bedeli 2 TL, atıksu bedeli de su bedelinin yüzde 50’si, yani 1 TL olarak belirlendi. Böylece 1 metreküp suyun 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla satış fiyatı; Çevre Temizlik Vergisi, Şube Yolu Bedeli ve KDV hariç 3 TL olarak ilan edildi. Bu fiyatın da her ay ÜFE oranında zamlanacağı açıklandı. Sistemin devreye girmesiyle vatandaşın ödediği su faturasında her ay yaklaşık yüzde 0,5 ila yüzde 1 civarında artışlar olmaya başladı. Bu zam faturalara çoğu kuruş düzeyinde yansıdığı için vatandaş zammı fark edemedi. Zam kararını bilmeyen vatandaş, fatura tutarındaki değişimin tüketimdeki artıştan kaynaklandığını düşündü.
YÜZDE 48 ZAMLANDI
Suya 2013 yılının başından bu yana enflasyon oranında her ay yapılan zam, o tarihten bu yana su fiyatlarının yüzde 48 oranında zamlanmasına neden oldu. Ocak 2013 yılında 3 lira olan su ve atık su bedeli ağustos itibarıyla 4 lira 44 kuruşa çıktı. Bu da örneğin 10 metreküp su tüketen bir konutun su faturasının, vergi ve diğer yükler hariç 14 lira yükselmesi anlamına geliyor. Vergi ve diğer yükler de eklendiğinde enflasyonun etkisi daha da artıyor.
EMEKLİYE VADELİ ENFLASYON
Su bedeline her ay enflasyon oranında artış yansıtılması özellikle ücret geliri olanlarla emeklileri vuruyor. Örneğin işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına her ay gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılmıyor. Emekliye her ay değil 6 aylık dönemlerle geçmiş enflasyon zammı veriliyor. Enflasyonun su fiyatlarına peşin, maaşlara gecikmeli yansıması vatandaşın cebine olumsuz yansıyor.