MEB'ten okullarda siber zorbalık adımı
Milli Eğitim Bakanlığı son zamanlarda artan siber zorbalığın önüne geçebilmek ve öğrencilerin siber zorbalıkla mücadele edebilmeleri için yeni bir müfredat hazırladı.
MEB, yeni müfredat çalışmaları devam ederken her kademede öğrencilerin yaş gruplarına uygun biçimde, okullarda siber zorbalığın önüne geçebilmek için kapsamlı program hazırladı.
Dijital platformlar aracılığıyla huzursuzluk verme eylemi taşıyan siber zorbalık, özellikle gençler arasında daha sık gözlemleniyor. Türkiye'de yapılan araştırmalar ortaokul öğrencilerinin yüzde 24'ünün, lise öğrencilerinin ise yüzde 42'sinin siber zorbalığa mağdur kaldıklarını gösteriyor.
Sabah gazetesinden Burcu Şen'in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni adımıyla öğrencilerin siber zorbalıkla başa çıkabilmesi adına çeşitli eğitimler verilecek. Öğrencilerin ne yayınlayacaklarını iyice düşünmesi, özel e-postalarda bile samimi fotoğrafları veya ayrıntıları paylaşmanın, sonrasında problemlere sebebiyet verebileceği hatırlatılacak.
Siber zorbalığa uğrayan öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiği anlatılacak. Örneğin profilin gizlilik ve güvenlik ayarlarının nasıl yapılacağı, parolanın güvenli hale getirilmesi ve sık sık değiştirilmesi öğretilecek.
ŞİKAYET SİTELERİ HAZIR
Öğrenciler, zorbalık yaşadıkları insanları engellemeleri konusunda uyarılacak. İnternette taciz edildiğini hisseden çocuğun, durumu hemen güvendiği yetişkine söylemesi, karşı tarafa cevap yazmanın işleri daha da kötüleştireceği belirtilecek.
Siber zorbalıkla karşı karşıya kalan öğrenci, ihbarweb.org.tr, guvenlicocuk.org.tr, guvenlinet.org, guvenliweb.org.tr, gim.gov.tr adreslerine başvurabilecek. İlk kez internette tanışılan insanla yüz yüze görüşülmemesi de öneriler arasında bulunacak.