MEB'ten ABD hayalleri kuran öğrencilere kötü haber
ABD ile gerilen ilişkiler, döviz kurundaki artışın ardından MEB, öğrencileri ABD yerine Avrupa ve Uzakdoğu’ya yönlendirme kararı aldı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, “YÖK’e, Türkiye’nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak bir çalışma teklif edeceğiz. ABD’ye yıllık, yurtdışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bundan sonra biz Türkiye’nin âli menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa’ya ve Uzakdoğu’ya yönlendireceğiz” dedi.
ABD ile gerilen ilişkiler, döviz kurundaki dalgalanmalar ve ekonomide tasarruf için kesintilerin başlangıcının ardından MEB , yükseköğrenimde rotayı ABD’den uzaklaştırmaya başladı. MEB Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, yüksek lisans öğrencilerin ilk adres olarak gördüğü ABD yerine artık Avrupa ve Uzakdoğu’yu tercih edeceklerini açıkladı. Eğitim-Bir- Sen’in toplantısında konuşan Safran, “Biz üniversiteleri öğretim üyesini yetiştirdikten sonra açmıyoruz, bir üniversiteyi açıyoruz sonra içine öğretim üyesi doldurmaya çalışıyoruz” dedi.
20 alanda kendin yetiştir
Safran, vakıf üniversitelerinin ne yurtiçinde ne yurtdışında asistan yetiştirmediğini, devlet üniversitelerinden hazır aldığını eleştirerek “Onun için aslında vakıf üniversitelerine konulacak şartlardan birisi bu. ‘Öğretime başlamadan önceki süreçte 20 alanda asistanı yurtdışına gönder, yetiştir’ diyeceksiniz” diye konuştu.
YÖK’e teklif sunacağız
YÖK’e Türkiye’nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak yurtdışında lisansüstü eğitim konusunda yeni bir çalışma teklif edeceklerini belirten Safran, “ ABD’ye yıllık yurtdışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bunu reel bir rakam olarak görmüyoruz, öğrenciler de bize göre rasyonel bir gelişim de göstermiyor” dedi.